“Οι απέναντι της οδού Ρεμούνδου”, στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη

Μια εκ βαθέων συνομιλία με τον Στέφανο Δασκαλάκη και τον Παύλο Σάμιο, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 στις 18:00.

Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου, με την ιστορικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού

Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 στις 18.00, με τίτλο “Οι απέναντι της οδού Ρεμούνδου”

Μια εκ βαθέων συνομιλία με τον Στέφανο Δασκαλάκη και τον Παύλο Σάμιο
.

Εστιάζοντας για τρίτη χρονιά στον καλλιτέχνη και το έργο του, οι “Μικρές Γεωγραφίες” μετατοπίζουν τον συνεκτικό θεματικό τους άξονα.

Στις προηγούμενες συναντήσεις με την εισηγήτρια, η ιδιαίτερη πατρίδα των προσκεκλημένων εικαστικών, τα γενέθλια κοιτάσματα μνήμης από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο ως την Αίγινα, την Ύδρα και τη Μυτιλήνη, από τον Πειραιά και την Αθήνα ως την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και την Κύπρο, υπήρξαν ο κυριολεκτικός και μεταφορικός ιδιαίτερος τόπος των προσκεκλημένων εικαστικών και, ταυτόχρονα, ο σημαίνων τόπος αναφοράς της παρουσίασης.

Στις συναντήσεις της φετινής χρονιάς, η σημασία της εντοπιότητας δίνει την σκυτάλη στο εργαστήριο του καλλιτέχνη;

Στον μαγικό αυτό τόπο δημιουργικής σκέψης, διαδοχικών αλχημειών, δοκιμών και μετουσίωσης των υλικών και των ιδεών σε έργο και τρόπο ύπαρξης, το εργαστήριο του καλλιτέχνη και οι πολλαπλές ανακουφιστικές και δημιουργικές εσοχές του οδηγούνται στο προσκήνιο, αποτελώντας τον κύριο άξονα αναζήτησης, τον “τόπο” του προσωπικού στίγματος των συνομιλητών του κύκλου,

Οι προσκεκλημένοι σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Στη δεύτερη συνάντηση του φετινού τρίτου κύκλου, οι ζωγράφοι Στέφανος Δασκαλάκης και Παύλος Σάμιος, αποκαλύπτουν τις αφετηρίες της έμπνευσης και τις ιδιαιτερότητες της μικρής γεωγραφίας των εργαστηρίων τους που βρίσκονται κυριολεκτικά απέναντι, αντικρίζοντας το ένα το άλλο, εγκατεστημένα σε δύο σωζόμενα νεοκλασικά της δεκαετίας του ’20 της οδού Ρεμούνδου. Σε μια δύσκολη γειτονιά της Αθήνας που αναζητεί τα ευγενή της κοιτάσματα και τα σκόρπια ίχνη της αστικής ιστορίας της.

Τα έργα των δύο σημαντικών μας ζωγράφων, δουλεμένα στον γνώριμο χώρο του εργαστηρίου, μα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τόσο ως προς τις εικαστικές τους αναζητήσεις όσο και ως προς τη γραφή, ισορροπώντας μεταξύ επίπονου ρεαλισμού και δυναμικής μυθοπλασίας, ξεδιπλώνονται και αποκαλύπτονται με τρόπο γοητευτικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης και του πολύτιμου εποπτικού υλικού.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Info:

Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

Επόμενες συναντήσεις: Παρασκευή 13 &20 Δεκεμβρίου 2019, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020.

Κόστος διάλεξης: 10€, μειωμένο 5€

Ώρα: 18.00–20.00

Πληροφορίες: 210-3611206, www.thf.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λορέττα Γαΐτη: Εάν δεν φροντίζεις το έργο ενός καλλιτέχνη είναι σαν να πεθαίνει για δεύτερη φορά

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια συνέντευξης: Ζέτα Τζιώτη  Πριν από μερικές ημέρες οι πόρτες της Γκαλερί Σκουφά άνοιξαν στην καρδιά του Κολωνακίου για...

Δρ. Μαίρη Καρδάρας: Το motto μας στο “The Demos Center” είναι «αφιερώστε το υπόλοιπο της ζωής σας στην πρόοδο»

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ηπίτου στην Πλάκα επίλεξε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), για την ίδρυση του The Demos Center...

Έφη Σπηλιώτη: Η Τέχνη είναι ανάγκη, αναπνοή μου 

Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Έφη Σπηλιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα και από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και από τη Σχολή Δοξιάδη –...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this