H Αrt Athina γίνεται ψηφιακή για το 2020

Ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός ξεκινά το ψηφιακό του ταξίδι στις 15 Οκτωβρίου 2020.

Τις διαδικτυακές της πύλες ανοίγει η  Art Athina μέσω της πλατφόρμας  Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) στις 15 Οκτωβρίου 2020  και υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία στο φιλότεχνο κοινό. Η Αrt Athina Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην διαδικτυακή πρεμιέρα της αθηναϊκής φουάρ, που είναι μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να “περιηγηθούν” από τον υπολογιστή, την ταμπλέτα ή το έξυπνο τηλέφωνό τους δωρεάν σε περισσότερες από 55 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual θα είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση – με διαφορετικό φωτισμό το πρωί και το βράδυ- επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Από την Αrt Athina Virtual δεν θα λείψουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισιώναν την Art Athina και έχουν αποκτήσει σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί όπως είναι τα Τalks, οι Performances, το αφιέρωμα στο Video και η παρουσίαση ανεξάρτητων χώρων τέχνης υπό τον τίτλο Projects.

Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός στην Ελλάδα μεταφέρεται σε ψηφιακό περιβάλλον, κάτι που οφείλεται στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της επιδημίας του κορονοϊου και επέβαλαν τη ματαίωση της Art Athina 2020 στο Ζάππειον Μέγαρο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δεν θα περιορίσει την επαφή του κοινού με την εικαστική δημιουργία αποκλειστικά στον κόσμο του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο της Αrt Athina Virtual διοργανώνεται η Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης που θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Αrt Athina Virtual 

Viewing Rooms

Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα, που θα τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

Projects

Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για την Αrt Athina Virtual. Συγκεκριμένα συμμέτεχουν οι Aetopoulos, Andreas Melas, Arch, Intermission, Radio Athènes, Serapis, Vernon Gardens.

Talks

Οι ομιλίες της Αrt Athina Virtual θα έχουν την δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα και με δυνατότητα αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη, θα βασιστεί σε θεματικούς άξονες με επίκεντρο τους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες, τις γκαλερί και τους θεσμικούς φορείς και στις συζητήσεις αυτές θα τεθούν μεταξύ άλλων προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο της ενότητας Talks θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina. Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου, απευθύνεται σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, και στόχο έχει να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης.

Performance

“Ενδείξεις εγγύτητας” είναι ο τίτλος του προγράμματος Performance της  Αrt Athina Virtual υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα, φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances. Συνολικά 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – μεταξύ άλλων οι Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, Νίκος Ναυρίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Άγγελος Σκούρτης, Γιώργος Σαπουντζής, Γεωργία Σαγρή, Liliane Lijn, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ – συμμετέχουν με έργα τους που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 21 ετών.

Video

Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών- μεταξύ των οποίων η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Ουλάι, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Λουκία Αλαβάνου, η Λητώ Κάττου και ο Γιώργος Δρίβας – επιλεγμένα σε συνεργασία με φορείς και συλλογές όπως οι Daata Editions, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου, η POLYECO contemporary Art Initiative, αλλά και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και χώρους, όπως oι Enterprise projects, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual

Η φετινή οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual έχει σαφείς αναφορές στην πανδημία και τις συνέπειες της στην καθημερινότητα μας. Κάθε χαρακτήρας της νέας γραμματοσειράς αποτελείται στοιχεία τα οποία δεν εφάπτονται υπονοώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλεται για την ασφάλεια όλων μας λόγω της πανδημίας. Όπως καλούμαστε να συνεργαστούμε χωρίς να έχουμε, ωστόσο, άμεση επαφή έτσι και τα στοιχεία που αποτελούν κάθε γράμμα χωρίς να ακουμπούν το ένα στο άλλο επιχειρούν να σχηματίσουν τη σωστή εικόνα ώστε να είναι αναγνώσιμο το κείμενο. Ανάμεσά στις λέξεις εμφανίζονται σχέδια με κόκκινο χρώμα που αποτυπώνουν με χιούμορ καταστάσεις που βιώσαμε όλοι καθημερινά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και επιχειρούν να προσθέσουν μια νότα αισιοδοξίας.

Τον σχεδιασμό υπογράφουν για ακόμη μία χρονιά οι σταθεροί συνεργάτες της  Αrt Athina, οι G Design Studio.

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμέτεχουν στην Αrt Athina Virtual

a.antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi Kartalos (Αθήνα), Alibi Gallery (Αθήνα), Allouche- Benias Gallery (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anat Egbi (Λος Άντζελες), ANNA PAPPAS GALLERY (Μελβούρνη-Αθήνα), Argo Gallery (Αθήνα), Αrt Appel Gallery (Aθήνα), Art Zone 42, (Αθήνα), Astrolavos Art Galleries (Αθήνα), Αthens Art Gallery (Αθήνα), Bel Ami (Λος Άντζελες), Bernier/Eliades Gallery (Αθήνα), Calicoon Fine Arts (Νέα Υόρκη), Carwan Gallery Athens (Πειραιάς), Cask Gallery (Λάρισα), Cheapart (Αθήνα), Citronne Gallery (Αθήνα-Πόρος), Crux Gallerie (Αθήνα), Cube Gallery (Πάτρα), Dio Horia (Αθήνα), DL Gallery (Πειραιάς), Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), Edel Asanti (Λονδίνο), ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), ENIA Gallery (Πειραιάς), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Ersi Gallery (Αθήνα), Evripides Art Gallery (Αθήνα), Foxy Production (Νέα Υόρκη), Gallerie Krinzinger (Βιέννη), Gallery “7” (Αθήνα), Gallery Art Prisma (Πειραιάς), Genesis Gallery (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), In Lieu (Λος Άντζελες), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Kappatos Gallery (Αθήνα), Lola Nikolaou Art Gallery (Θεσσαλονίκη), Mihalarias Art (Αθήνα), Nitra Gallery (Αθήνα-Θεσσαλονική), Papatzikou Gallery (Βέροια), PeriΤechnon Karteris (Αθήνα), Real Pain Fine Arts (Λος Άντζελες), Rebecca Camhi Gallery (Αθήνα), Rodeo Gallery (Πειραιάς), Skoufa Gallery (Αθήνα), Sophie Tappainer (Βιέννη), Tanya Leighton (Βερολίνο), Τechnohoros Art Gallery (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), Union Pacific (Λονδίνο),  Zeller Van Almsick (Βιέννη), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη), Zoumboulakis Galleries (Αθήνα).

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αυθεντικές όψεις της Μονμάρτης από τον Μορίς Ουτριλό

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Μορίς Ουτριλό / Maurice Utrillo γεννήθηκε το 1883 στην Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν ο γιος της...

Γιάννης Μετζικώφ: Το βλέμμα είναι η δύναμη μιας άηχης γλώσσας. Κανένας άνθρωπος δεν γλίτωσε από το βλέμμα του έρωτα και της αγάπης.

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια συνέντευξης: Ζέτα Τζιώτη  Με αφορμή τη νέα του έκθεση στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, το artviews συνάντησε τον...

Λορέττα Γαΐτη: Εάν δεν φροντίζεις το έργο ενός καλλιτέχνη είναι σαν να πεθαίνει για δεύτερη φορά

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια συνέντευξης: Ζέτα Τζιώτη  Πριν από μερικές ημέρες οι πόρτες της Γκαλερί Σκουφά άνοιξαν στην καρδιά του Κολωνακίου για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this