Βιβλιοπαρουσίαση: “Αρσανάδες και αρχονταρίκια” της Ευαγγελίας Δαμουλή-Φίλια

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στις 19.00, στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Παλαιών Μαθητών και Φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης “Nouvelle Amicale” με την υποστήριξη της Αγιορείτικης Εστίας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ευαγγελίας Δαμουλή-Φίλια “Αρσανάδες και αρχονταρίκια” Ιστορική και πολιτιστική αναδρομή του ταξιδιού στο ‘Aγιο Όρος από τον 19ο αιώνα έως σήμερα μέσα από τα οδοιπορικά Γάλλων και Γαλλόφωνων περιηγητών, Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα, 2022, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στις 19.00, στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

Γιώργος Φρέρης, καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας
Γιώργος Ζωγραφίδης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλολογίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Σταύρος Καμαρούδης, καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Αποσπάσματα θα διαβάσει η δικηγόρος Ορσαλία Συντελή

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Πρόεδρος της Nouvelle Amicale Στελλίνα Τρωιάνου

“Αρσανάδες και Αρχονταρίκια”
Ιστορική και πολιτιστική αναδρομή του ταξιδιού στο ‘Aγιο Όρος από τον 19ο αιώνα έως σήμερα μέσα από τα οδοιπορικά Γάλλων και Γαλλόφωνων περιηγητών 

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν διαχρονικά με τα κείμενα των ταξιδιωτών εν γένει, βρέθηκαν μπροστά σε αμέτρητες πληροφορίες, εκτιμήσεις, κριτικές καθώς και σχόλια, υποκειμενικά συνήθως, θετικά ή αρνητικά, άλλοτε παράδοξα, άλλοτε φανταστικά και άλλοτε εντελώς ιδιαίτερα. Εκείνο όμως που παραμένει σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι οι καταγραφές, ρεαλιστικές ή όχι, πλούτισαν τον προβληματισμό γύρω από το ταξίδι στην Αθωνική πολιτεία. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε σήμερα να διαθέτουμε πραγματικά πολλά εργαλεία που βοηθούν τον αναγνώστη αυτής της εμπεριστατωμένης πραγματείας της Ευαγγελίας Δαμουλή, καρπός πολυετούς και επίπονης έρευνας, να σχηματίσει μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά αφενός με το τι αναζητούσαν οι εκάστοτε προσκυνητές και ταξιδιώτες στον Άθωνα και όλοι οι άλλοι που το επισκέφτηκαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και τι αντιπροσωπεύει αφετέρου το Όρος σήμερα, στην αυγή του 21 ου αιώνα γενικότερα, αλλά και για τον καθένα απ’ αυτούς τους επισκέπτες.

Το εντυπωσιακό, πράγματι, σε όγκο καταγραμμένο υλικό που μελέτησε η ερευνήτρια καλύπτει σχεδόν όλες τις κατηγορίες επισκεπτών του Άθω που συνεχίζουν να καταφθάνουν έως σήμερα, όπως επισημαίνεται, αναζητώντας άλλος πνευματικότητα, άλλος πίστη, άλλος θεώρηση του κόσμου, άλλος έμπνευση, άλλος γνώση, άλλος περιέργεια. Όλοι όμως φαίνεται ότι επηρεάζονται βαθιά όταν βρίσκονται σ’ αυτόν τον μοναδικό τόπο, είτε είναι μοναχοί και ιερωμένοι άλλου δόγματος, είτε επιστημονικές αποστολές που μελετούν τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες των διαφόρων μοναστηριών, είτε απλοί περαστικοί επισκέπτες, ακόμη και αγνωστικιστές.

Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε : WWW.grigorisbooks.gr 

 

Who is Who

Η Ευαγγελία Ιωάννου Δαμουλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Γαλλία στα Πανεπιστήμια της Προβηγκίας (Aix-Marseille I), Σορβόννης (Paris IV), και Νέας Σορβόννης (Paris III). Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διορίστηκε ως φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση όπου δίδαξε,  σε πολλά σχολεία της περιφέρειας και της Αθήνας. Το 2008, αναγορεύτηκε με άριστα  Διδάκτωρ  Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου  (Κέρκυρα). Δίδαξε Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Γαλλική Γλώσσα στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου  στην Κέρκυρα.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων

«Από την Ανάμνηση στην Ιστορία. Περιήγηση στη Γαστούνη και στην Ηλεία (1880-2000) », (εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα , Αμαλιάδα,2004. To βιβλίο αυτό αφορά την Λαογραφία, Τοπική Ιστορία και Λογοτεχνία. Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε σε πολλά σχολεία της χώρας στο Πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ: «Συγγραφείς σε Σχολεία».

«Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο» Η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιον Όρος μέσα από τη Ν. Ελληνική Λογοτεχνία από τη δύση του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα, 2017, Μονογραφία.(σελ.510).

Aρσανάδες και αρχονταρίκια.Η ιστορική και πολιτιστική αναδρομή του ταξιδιού στο Άγιον Όρος Γάλλων και Γαλλόφωνων περιηγητών ,από τον 19 αιώνα έως τις μέρες μας.Εκδόσεις Γρηγόρη,Αθήνα Ιούνιος 2022,σς.602.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο Εμβόλιμον, Παρέμβαση, Ακτή Κύπρου, Θράκα κλπ.  Συμμετέχει σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με την Συγκριτική Γραμματολογία την τοπική και προφορική Ιστορία, την  Λογοτεχνία σε Ελληνική και Γαλλική γλώσσα. Έχει  τιμηθεί  για την έντονη πολιτιστική της δράση.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λορέττα Γαΐτη: Εάν δεν φροντίζεις το έργο ενός καλλιτέχνη είναι σαν να πεθαίνει για δεύτερη φορά

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια συνέντευξης: Ζέτα Τζιώτη  Πριν από μερικές ημέρες οι πόρτες της Γκαλερί Σκουφά άνοιξαν στην καρδιά του Κολωνακίου για...

Δρ. Μαίρη Καρδάρας: Το motto μας στο “The Demos Center” είναι «αφιερώστε το υπόλοιπο της ζωής σας στην πρόοδο»

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ηπίτου στην Πλάκα επίλεξε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), για την ίδρυση του The Demos Center...

Έφη Σπηλιώτη: Η Τέχνη είναι ανάγκη, αναπνοή μου 

Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Έφη Σπηλιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα και από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και από τη Σχολή Δοξιάδη –...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this