Η πολυτελής έκδοση, 122 σελίδων, σχήματος Α4, περιλαμβάνει στην πρώτη της ενότητα χαρακτηριστικά εικαστικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του Κώστα Ευαγγελάτου από την προεφηβική του ηλικία μέχρι σήμερα όπως: Πρώιμες παραστατικές και αφηρημένες συνθέσεις, τοπιογραφίες, προσωπογραφίες, σωματογραφικά σχέδια, νεφελογραφίες-νεφελομορφίες, αρχαικές μορφές, εννοιακές συλλήψεις, επιζωγραφισμένα αντικείμενα και προπλάσματα, αμμογραφίες, αλίκτυπα ξύλα, πρόσφατες συμβολικές συνθέσεις.
Η δεύτερη ενότητα περιέχει βιογραφικά στοιχεία, ανέκδοτες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από δρώμενα και βιωματικές καταστάσεις της διαχρονικής πορείας του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Who is Who
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς (12-11-1957). Ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση από μικρή ηλικία. Το 1973-74, έγιναν οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, με τα εφηβικά του έργα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, με τον ζωγράφο, κριτικό τέχνης Γιώργο Φωκά και τον Γιώργο Βογιατζή (1976-1979) και σπούδασε παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1981 μεταβαίνει στη Γαλλία. Στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική “βιωματική” του έκφραση και θεμελίωσε τις αισθητικές του αρχές.
Μετά την στρατιωτική του θητεία (1983) σπούδασε με υποτροφία εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκηs (The New School for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα δημιουργικής γραφής στο S.U.N.Y. με τον Al. Poulin,jr. Στο Μανχάταν αι στο Ρότζεστερ έγιναν οι πρώτες σημαντικές εκθέσεις με τις Σωματογραφίες, τις Εννοιολογικές συνθέσεις και τις τολμηρές performance – ζωντανά εικαστικά έργα με διεθνή απήχηση. Εργάστηκε επίσης στο ατελιέ συντήρησης φωτογραφιών Jose Orraca.
Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης ARΤ STUDIO EST.
Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ,το videoart, Rapidotv «Ο Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4.
Tο 2007 προβλήθηκε το video «costasest» της Αγγέλας Μυλωνάκη στον πολυχώρο «Ιανός» στην Αθήνα.
Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Ρότσεστερ, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη (Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά. (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπλιο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Χανιά- Κρήτης, Ερεσό – Μυτιλήνης, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις στην Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Αμιένη, Παρίσι, Λίλ, Γκέτενμποργκ (EuropeanEchoes), Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια, Μίντεν, Σιάτλ, Ντουμπάι κ.ά.
Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, συλλογές ποιημάτων του (1975-2022) στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, λιθογραφικά έργα, εικαστικά Ημερολόγια Art–Est (2008-2023) και έχει κοσμήσει με σχέδια πολλές λογοτεχνικές και επιστημονικές εκδόσεις.
Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ramshorn, Drama Centre, Γλασκώβη 1994) κ.α.
Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε σκηνογραφικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι.
Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου. Επίσης υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Έφορος δημόσιων σχέσεων) του Συλλόγου των Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, μέλος της Εταιρίας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, του Κέντρου Μελετών Ιονίου, της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρίας Βύρωνος, της Ευρωπαικής Εταιρίας Επιστημόνων, Λογοτεχνών, Καλλιτεχνών.
Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες, τιμητικές εκδηλώσεις και επαίνους από πνευματικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους. Στις 25-1-2023 έλαβε για τα 50 εκθεσιακά και εκδοτικά χρόνια του Τιμητικό Δίπλωμα και το Μετάλλειο Γρηγορίου Ξενόπουλου από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Στις 22-11-2023 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του στην αίθουσα που έχει ονομαστεί τιμητικά από το 2011 «Κώστας Ευαγγελάτος» στο Τ.Ψ.Μ.Ε του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ιστορικοί της τέχνης, κριτικοί, επιμελητές εκθέσεων, λογοτέχνες και διανοητές από το 1976 μέχρι σήμερα έχουν γράψει για τον Κώστα Ευαγγελάτο σε λεξικά, καταλόγους εκθέσεων, βιβλία και περιοδικά λόγου και τέχνης.
Έργα του ανήκουν σε συλλογές φορέων, όπως: Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδας, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Mουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, «ΤΕΧΝΗ» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – ACG Art Collection, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, ΓΕΝ, Ίδρυμα τέχνης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», Δημαρχείο Αργοστολίου, Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, Ομαλά Κεφαλονιάς, Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Ιόνιο Παν/μιο στην Κέρκυρα, Ιόνιο Παν/μιο (Αίθουσα Κώστα Ευαγγελάτου), Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι, Κοργιαλένειο Μουσείο στο Αργοστόλι, Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου, Βοτανόκηπος στο Αργοστόλι, Μουσείο «Thalassa» στην Αγία Νάπα της Κύπρου, Οίκος- Μουσείο, Καραβόμυλος Κεφαλονιάς, Μουσείο του Σέρατζ στην Πολωνία, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Δήμος Θεσσαλονίκης, Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία στο Παρίσι, Ελληνικό Προξενείο και Προξενείο της Κύπρου στο Παρίσι, Foundation Hellenique –Cite International στο Παρίσι, Βιβλιοθήκη Le Centre de Sevres στο Παρίσι, Fordham University at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, Πινακοθήκη του Παν/μίου του Leeds, U.K., Πάντειον Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο Αθηνών κ.ά.
Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει με Έλληνες και διεθνείς συνεργάτες του εκθέσεις, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενα.