“DIVA!  Italian Glamour in Fashion Jewellery” στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στο εμβληματικό Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην Αθήνα.

Πριν λίγες μέρες στο εμβληματικό Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην Αθήνα, στους πρόποδες της Ακρόπολης, εγκαινιάστηκε η έκθεση “DIVA! Italian Glamour in Fashion Jewellery”, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας και σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνο. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν περισσότερα από 600 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των αρχών, του ελληνικού χώρου του πολιτισμού, επαγγελματίες και λάτρεις της ιταλικής μόδας και δημιουργικότητας.

Η έκθεση DIVA!, που ξεκίνησε το ταξίδι της στο Άμπου Ντάμπι το 2021, φτάνει στην Αθήνα αφού επισκέφθηκε διάφορες πρωτεύουσες σε χώρες ανά τον κόσμο, από τη Νότια Αφρική μέχρι το Ιράκ, από την Κίνα έως την Αιθιοπία. Υπό την επιμέλεια της κας. Alba Cappellieri, Καθηγήτριας Σχεδίου Κοσμήματος στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο και επιμελήτριας του Μουσείου Κοσμήματος της Βιτσέντσα, η έκθεση αναδεικνύει την υπεροχή του ιταλικού κοσμήματος μόδας και συμβάλλει στην προώθηση του Made in Italy σε παγκόσμιο επίπεδο.

DIVA
Giulia Lentini

Τα 200 κοσμήματα της συλλογής, που συνιστούν μερικές από τις καλύτερες αποτυπώσεις της ιταλικής δεξιοτεχνίας, θα εκτίθενται στην Αθήνα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η εκθεσιακή διαδρομή, που παρουσιάζεται από τη συνεπιμελήτρια, Beatrice Rossato, εξερευνά την ιστορία του ιταλικού κοσμήματος από τη δεκαετία του ’50 έως το σήμερα, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι δημιουργίες αντικατοπτρίζουν το ύφος, τις αξίες και την εξέλιξη της κοινωνίας. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται δημιουργίες γνωστών Ιταλικών Οίκων όπως Gucci, Dolce & Gabbana, Armani, Miu Miu, Valentino καθώς και ανεξάρτητων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, υπογραμμίζοντας πως η ποιότητα του ιταλικού κοσμήματος μόδας συνδέεται κυρίως με τη δημιουργικότητα, την χειροτεχνική δεξιότητα και την καινοτομία.

DIVA
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους προσκεκλημένους ο Πρέσβης Cuculi δήλωσε

«Αυτή η έκθεση, που υποστηρίζεται ένθερμα από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, ταξιδεύει με μεγάλη επιτυχία στον κόσμο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Είμαι πραγματικά ευτυχής που μπορούμε τώρα να παρουσιάσουμε αυτή τη σημαντική μαρτυρία της ιταλικής τέχνης του κοσμήματος ένδυσης και στο ελληνικό κοινό. Το να το κάνουμε εδώ, σε έναν αληθινό ναό του διεθνούς κοσμήματος, όπως το Μουσείο Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που όλοι θεωρούμε γενέτειρα της ίδιας της έννοιας της ομορφιάς και της αρμονίας, είναι μεγάλη τιμή. Και ταυτόχρονα είναι, πιστεύω, μια θαυμάσια ευκαιρία για την ενίσχυση του εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στις πλούσιες χειροτεχνικές παραδόσεις των δύο χωρών μας».

Η Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύντρια του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, στην εισαγωγή της, τόνισε την σημαντικότητα της παρουσίας της έκθεσης στο μουσείο, η οποία “αναδεικνύει την μακρόχρονη ιστορία και παράδοση της γείτονος χώρας που τεκμηριώνει την πολιτιστική σημασία του ιταλικού κοσμήματος και της μόδας, κατοχυρώνοντας κυρίαρχο ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης, του σχεδιασμού, της παραγωγής και του υλικού πολιτισμού”.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this