Τριάντα σημαντικές προσωπικότητες -επιστήμονες, ψυχολόγοι, ειδικοί από τον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης, των επιχειρήσεων και του αθλητισμού- πλαισίωσαν το διάρκειας εννιά ωρών πρόγραμμα του 2ου Life Project. Το μεγαλύτερο event αυτογνωσίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα Unlearn Relearn: A never ending path to personal growth.
Oμιλίες, συζητήσεις και πρωτοποριακά εργαστήρια φώτισαν πολύπλευρα σε μία σφαιρική λογική τη διαδικασία του Unlearning & Relearning ως σημαντικού project μιας καλύτερης ζωής.
Ο ανεξάντλητα ευρηματικός διαφημιστής και συγγραφέας Θοδωρής Τσεκούρας παρουσίασε με χιούμορ και ευαισθησία θεματικές και εισηγητές.
Το Life Project άνοιξε η ειδικός φωνής και δημόσιας ομιλίας, Νίνα Καλούτσα, σε μια εντυπωσιακή εισαγωγή στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη». Η Νίνα Καλούτσα εξήγησε πως οτιδήποτε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση, έστω και στιγμιαία, αντικατοπτρίζεται στη φωνή μας και πως οι συνομιλητές μας αντιδρούν στο συναίσθημα που αυτή μεταφέρει.
Στην ίδια ενότητα ο πολλάκις EuroLeague Champion προπονητής μπάσκετ Δημήτρης Ιτούδης μαζί με τον Euroleague legend Γιώργο Πρίντεζη και τη Mastercoach και ιδρύτρια του Life Clinic Νάνσυ Μαλλέρου μοιράστηκαν τα συστατικά που κάνουν μια ομάδα επιτυχημένη και αναφέρθηκαν εκτενώς στην εμπιστοσύνη, τις εσωτερικές δομές και τον ρόλο των τεχνολογικών εργαλείων.
Την ενότητα έκλεισε η Γενική Διευθύντρια της Google για τη Ν.Α. Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, η οποία προέτρεψε τους θεατές να έχουν δημιουργική τόλμη ώστε να ανταποκρίνονται στις μετατοπίσεις που επιφέρουν η καινοτομία και οι τεχνολογικές εξελίξεις στη ζωή όλων.
Η επόμενη ενότητα ήταν αφιερωμένη στην πρόσληψη της γνώσης. Ο νευροεπιστήμονας Δρ. Νικόλαος Δημητριάδης ανέλυσε με κατανοητό τρόπο κατά πόσο μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος, καταρρίπτοντας τον μύθο της σταθερής προσωπικότητας και την ιατρό Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊζή, να τονίζει πως στη μακροευζωία μεγάλη σημασία έχουν έξι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων.
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, Ιδρυτής της Vivid Vibes, ο εκπαιδευτικός Μάριος Μάζαρης και η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας της METRO, ανέλυσαν πώς η βιωματική μάθηση ενδυναμώνει έναν χαρακτήρα ώστε να αντεπεξέλθει σε κρίσιμες στιγμές λαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Χάρη στις διορθωτικές εμπειρίες που έχει βιώσει και την ασφάλεια που νιώθει όταν έχει έρθει ξανά αντιμέτωπος με αντίστοιχες συνθήκες.
Μέσα από τις πέντε φυσικές διαδικασίες που εκφράζει η φύση: δημιουργία, διατήρηση, αποδόμηση, απόκρυψη και αποκάλυψη ο σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, τόνισε τη σημασία του προσωπικού μετασχηματισμού στο ξεκίνημα του τρίτου μέρους.
Στη συνέχεια ο ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης καυτηρίασε τον σύγχρονο τρόπο ζωής που μας έχει απομακρύνει από τη φύση, προτρέποντας το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» να σταματήσει να θεωρεί την επαφή του με τα τέσσερα στοιχεία της (αέρας, φωτιά, νερό, γη) ως κάτι το εναλλακτικό αλλά ως μια ουσιαστική σχέση δασκάλου-μαθητή.
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που συντόνισε η CEO της EAP Hellas, Τατιάνα Τούντα, η ψυχοθεραπεύτρια Νταίζη Μανιατοπούλου και ο Senior HR Manager της Kaizen Gaming, Γιώργος Φίλτσιος, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της επαγγελματικής στασιμότητας και στο mindset που απαιτείται για την αλλαγή καριέρας σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρίσκεται κανείς παρουσιάζοντας διάφορα μοντέλα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων που προσφέρονται στον χώρο των επιχειρήσεων.
Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, ο μοναδικός Θεόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller, μέσα από μια εξαιρετική αφήγηση του Έπους του Γκιλγκαμές κατέδειξε πως η τέχνη της αφήγησης είναι μια γνωσιακή μέθοδος γνωστή από την αρχαιότητα και η οποία παραμένει πάντα επίκαιρη έως σήμερα. Μια τέχνη που μας αγγίζει και μας μετασχηματίζει όλους, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο-συγγραφέα.
Ο πατέρας Λίβυος, με την αμεσότητα του λόγου που τον διακρίνει, μίλησε για τη μετάνοια στο ταξίδι της εξέλιξης του ανθρώπου. Αναφέρθηκε σε αυτή ως μια θετική στάση ζωής, καθώς η μετάνοια δεν είναι εγκλωβισμός στο χθες αλλά άνοιγμα στο αύριο. Στο κλείσιμο του Life Project, o διακεκριμένος Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Σάββας Σαββόπουλος, έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων που όλοι θα θέλαμε να θέσουμε αναφορικά με το επίπεδο αποδοχής του εαυτού μας και τη σχέση εν γένει μαζί του. Ερωταπαντήσεις-παρακαταθήκη για όσους θελήσουν να δουλέψουν ακόμη πιο ενεργά πάνω στο κορυφαίο project της ζωής: Τον ίδιο τους τον εαυτό.
Στο πλαίσιο του 2ου Life Project, οι ειδικοί αναπνοής Στάθια Ζουγανέλη και Paul Jones της Breathwork, η yoga instructor Μαρία Μαγγανάρη και η Στέλλα Σαμαρτζή της YooDoo προσέφεραν στιγμές mindfulness στους παρευρισκομένους, ενώ στα διαλείμματα τρία πολύ ενδιαφέροντα workshop μετέδωσαν γνώση και επισήμαναν σημεία ενδοσκόπησης. Πιο συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:
- Άλμα Ζωής, με τον ψυχολόγο Μάνο Χατζημαλωνά σε ένα εκ-τονωτικό εργαστήριο εξομοίωσης της ζωής.
- Μάθε (ξανά) να ακούς το σώμα σου, με την ιατρό και συγγραφέα Κατερίνα Μουστάκα να μοιράζεται συμβουλές ώστε να εφαρμόζουμε την ενεργητική ακρόαση για τα σήματα που εκπέμπει το σώμα μας.
- Γίνε ο πρωταγωνιστής της ζωής σου, από την Ασημίνα Χιώνη, Δρα Κλινικής Ψυχολογίας και ιδρύτρια του Δέντρου της Θεραπείας, η οποία χρησιμοποίησε το σχεσιακό ψυχόδραμα ως ένα βιωματικό θεραπευτικό εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.
Το Life Project είναι μια συνδιοργάνωση του εκδοτικού οίκου Key Books και της εταιρείας επικοινωνίας SGT Communications.