«Πομπή προς την πόλη» η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη στο Κολλέγιο Αθηνών

Η έκθεση διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

«Πομπή προς την πόλη» Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Κολλεγίου Αθηνών παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Με κεντρικό εκθεσιακό χώρο την πλατεία του Θεάτρου του σχολείου, τα έργα, γλυπτά και επιτοίχια, παρουσιάζονται επίσης στους εσωτερικούς χώρους της Βιβλιοθήκης, του Μπενακείου Διδακτηρίου και του Θεάτρου. 

Τα έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη έχουν μεγάλη παιδαγωγική αξία καθώς εκτίθενται σε σημεία από τα οποία περνούν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες. Η γλύπτρια συνεργάστηκε με εκπαιδευτικούς και ενέπλεξε μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου στην προετοιμασία της έκθεσής της.

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, μάχες Παίγνιον Τροίας, 2019

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης

«Σε ένα σχολείο που αναδεικνύει τον ρόλο και τη σημασία της πολιτειότητας, τα έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη αποκτούν μια ιερή, τελετουργική διάσταση που αγγίζει τον πυρήνα του ανθρώπινου ως πολιτικού υποκειμένου. Οι στιβαρές αρχέγονες μορφές τους, τα άλογα, οι θώρακες, οι μνήμες και οι γραφές μοιάζουν να παρατάσσονται σε μια πομπή που κινείται στον δημόσιο χώρο του Σχολείου. Η πλατεία ανάμεσα στο διδακτήριο και το Θέατρο σχετίζεται οργανικά με την ιδιαίτερη λειτουργία που έχουν οι δύο θεσμοί -σχολείο και θέατρο- ως μηχανισμοί πολιτικής αγωγής. Το θέατρο δεν είναι ένας χώρος ουδέτερης καλλιτεχνικής πράξης, είναι ένας χώρος συνάθροισης και μεταστοιχείωσης του πολιτικού. 

Το γλυπτικό έργο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη χαρακτηρίζεται από τις στιβαρές φόρμες και τη χρήση ευρεθέντων υλικών, κυρίως ξύλων και μετάλλων. Η Αθανασιάδη επανέρχεται μέσα στα χρόνια σε ορισμένες βασικές γλυπτικές ενότητες, όπως τα άλογα και οι ανθρώπινοι θώρακες, τις οποίες αναπλάθει και εμβαθύνει. Σε διαρκή διάλογο με την κλασική ελληνορωμαϊκή κληρονομιά, όπως την υποδέχθηκε και την επεξεργάσθηκε ο Μοντερνισμός, το έργο της διακρίνεται για το υπαρξιακό του βάθος και μια υπαινικτική παιγνιώδη διάθεση.» 

Πομπή προς την πόλη
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Καταράκτης, 2018

Who is who 

H Aλεξάνδρα Αθανασιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και έργα της έχουν εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και σε διάλογο με αυτούς, όπως στους Δελφούς και στην Αρχαία Μεσσήνη. Το 1995 τιμήθηκε με το Princess Grace Foundation Award. 

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την πραγματοποίηση εκθέσεων καταξιωμένων καλλιτεχνών στο Σχολείο τα επόμενα χρόνια. Αυτή η προοπτική θα υποστηριχθεί σημαντικά με την επικείμενη δημιουργία του «Κτιρίου Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος», που θα λειτουργήσει ως καλλιτεχνικό κέντρο ανοιχτό στην κοινωνία μέσω των εκθεσιακών του χώρων και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος τεχνών του Κολλεγίου. 

Πομπή προς την πόλη
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Info

Διάρκεια έκθεσης Πομπή προς την πόλη
Έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Κολλέγιο Αθηνών & Ψυχικού 
Στεφάνου Δέλτα 16
2106717523 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο φανταστικός κοινωνικός ρεαλισμός του Thomas Schütte

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο σύγχρονος εικαστικός Thomas Schütte γεννήθηκε το 1954 στη Γερμανία. Ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ. Από το 1973...

Ναντίν Αμπντέλ Γκαφάρ: Η Ιδρύτρια του Art D’Égypte μιλά στo Αrtviews

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η Ναντίν Αμπντέλ Γκαφάρ, η καταξιωμένη Γαλλο-Αιγύπτια επιμελήτρια με βαθιά αγάπη για την αιγυπτιακή τέχνη και τον πολιτισμό, έχει αφιερώσει τη...

Τα αφαιρετικά ψυχογραφήματα του μεταπολεμικού κοσμοπολιτισμού

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Με το τέλος του αποτρόπαιου ανεπανόρθωτα Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου το 1944 αρχίζει η μεταπολεμική περίοδος της σύγχρονης τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this