Αλίκη Δεβλέτογλου: «Αρμενίζοντας στον χρόνο»

Αλίκη Δεβλέτογλου «Η ποιότητα είναι εκείνη που δίνει ευκαιρίες σε έναν καλλιτέχνη. Θέλω να χαίρομαι την κάθε στιγμή για να μπορώ να ζωγραφίζω».

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Η Αλίκη Δεβλέτογλου είναι μια εικαστικός με πηγαίο πάθος που εντυπωσιάζει το κοινό με τη δουλειά της. Έργα πλούσια σε θεματογραφία που διακρίνονται για τη μαγεία του χρώματος και τον λυρικό τους χαρακτήρα. Σαν μια παλέτα με ταιριαστά χρώματα, οι πίνακές της αποκαλύπτουν τον ρομαντισμό και τη δυναμική της ψυχής της. Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο φωτισμό, η καλλιτέχνιδα αναδεικνύει στον καμβά το θέμα με λιτότητα στη σύνθεση και με ύφος ποιητικό που μετατρέπει τις μορφές και τις φόρμες σε καθαρές ζωγραφικές αξίες.

Η καλλιτεχνική της πορεία από το 1975 έως σήμερα παρουσιάζεται στο εικαστικό λεύκωμα με τίτλο «Αρμενίζοντας στον χρόνο». Το λεύκωμα αυτό η εικαστικός το αφιερώνει στην οικογένειά της και το προλογίζει ο Πάνος Θεοδωρίδης. Επ’ ευκαιρία της εκδόσεως αυτής η γκαλερί Αργώ παρουσίασε σε ομότιτλη έκθεση τα αντιπροσωπευτικότερα έργα της από κάθε καλλιτεχνική ενότητα.

Συναντήσαμε την εικαστικό και μιλήσαμε για τη δουλειά της, τον ρόλο που παίζει η ζωγραφική στη ζωή της και τη σημασία της οικογένειας στους στόχους του καλλιτέχνη.

– Έχετε μαθητεύσει σε ατελιέ μεγάλων δασκάλων. Τι πιστεύετε ότι έχετε αποκομίσει τόσο στη δουλειά σας όσο και στη ζωγραφική σας από αυτούς;

-Από τους δασκάλους μου έχω αποκομίσει γνώσεις, αυθορμητισμό και αγάπη για αυτό που εκφράζω.

– Έχετε διαγράψει μια σημαντική πορεία στη ζωγραφική όλα αυτά τα χρόνια. Τι τεχνικές έχετε χρησιμοποιήσει;

Έχω χρησιμοποιήσει το μολύβι, το κάρβουνο, την ακουαρέλα, την τέμπερα, το λάδι και κατέληξα στο ακρυλικό που το αγαπώ ιδιαίτερα.

– Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις θεματικές ενότητες με τις οποίες έχετε καταπιαστεί;

Η θεματολογία μου ποικίλλει. Έχω ζωγραφίσει λουλούδια, τοπία, πρόσωπα, θάλασσες, καράβια. Αναζητώ όμως όλο και καινούργια θέματα. Η ποικιλία με ευχαριστεί.

– Πρόσφατα κυκλοφόρησε λεύκωμα – αφιέρωμα στη δουλειά σας με τίτλο «Αρμενίζοντας στον χρόνο». Τι είναι για σας η ζωγραφική;

Για μένα η ζωγραφική είναι η δεύτερη αγάπη μου μετά την οικογένειά μου.

– Έχετε δουλέψει και παρουσιάσει δουλειά σας πολλές φορές στο εξωτερικό. Πιστεύετε για έναν νέο καλλιτέχνη ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Η ποιότητα είναι εκείνη που δίνει ευκαιρίες σε έναν καλλιτέχνη, είτε αυτός δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

– Μια συλλογή έργων τέχνης θεωρείται επένδυση. Πιστεύετε ότι οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα επενδύουν σε αυτή;

Η συλλογή έργων τέχνης είναι πραγματικά μια σημαντική μορφή επένδυσης και πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν και σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

– Πού θα μπορούσε κάποιος να θαυμάσει έργα σας;

Έργα μου υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ, στο Hellenic Center στο Λονδίνο, στο Cathedral Center στη Νέα Υόρκη και σε ιδιωτικές συλλογές.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να μπορώ να χαίρομαι κάθε στιγμή της ζωής για να μπορώ να ζωγραφίζω.

Εξερεύνηση αισθήσεων…

Ο Πάνος Θεοδωρίδης αναφέρει μεταξύ άλλων για τη ζωγραφική της Αλίκης Δεβλέτογλου: «Η ζωγραφική της Αλίκης Δεβλέτογλου αποτυπώνει διαχρονικά μια ιδιόμορφη εξερεύνηση αισθήσεων και αισθημάτων. […]

[…]Λιμάνια, καράβια, καρνάγια, μόνιμα συσχετισμένα με στε­ρεοσκοπικές μορφές: στην ουσία, είναι το τοπίο που παράγεται από την ανθρώπινη δημιουργία, με καταλυτικό αποτέλεσμα. Όπου το τοπίο είναι φυσικό, βράχια και αγνάντια, η τεχνοτροπία της εμπιστεύεται περισσότερο τις πινελιές σε έντονες συστοιχίες, ενώ το απόσταγμα από τα ταξίδια της (Αίγυπτος, Πήλιο, τοπία πόλεων και περιοχών, αντικείμενα) αφήνει μια χρυσίζουσα και γαιώδη εντύπωση. Η ίδια εντύπωση υπάρχει και στην «Αλάσκα» της, μια αναμέτρηση με το αναμενόμενο λευκό.

[…] Στη δουλειά της Δεβλέτογλου δεν υπάρχει υποταγή σε εναλλαγές, αλλά γόνιμος διάλογος με την ευαισθησία. Όλα τα ελέγχει το πηγαίο φως συχνά από απρόσμενες πηγές».

Who is who

Η Αλίκη Δεβλέτογλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Ουμβέρτο Αργυρό. Παρουσίασε ως τώρα τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί, μορφωτικά ιδρύματα (Εταιρεία Επιστημών Shwetzingen Γερμανίας, Cathedral Centerof NewYork 4th & 5 thInternational Art Exhibition 2000 & 2001, London Hellenic Centre) και μουσεία (Μουσείο Βορρέ) στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

  • EKΘEΣEIΣ OMAΔIKEΣ: Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Αγ. Παρασκευή Αττικής (1989) • Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (1989) • «Σπίτι της Κύπρου» (1995) • Γερμανοελληνική Εταιρία Επιστημών, shwetzingen Γερμανία (1990) • Cathedral Centreof New York, 4 thinternational art Exhibition. (2000) • Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Αγ. Παρασκευή Αττικής (2000) • Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και Ε.Ε.τΕ. (2001) • Cathedral Centreof New York, 5 thinternational art Exhibition (2001) • Αίθουσα τέχνης «Αργώ» (2005) • Πολιτιστικό Κέντρο Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, Πλάκα (2006)
  • EKΘEΣEIΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ: Αίθουσα τέχνης «Κρεωνίδης» (1992) • Αίθουσα τέχνης «Κρεωνίδης» (1995) •«HellENiC CENtRE», Λονδίνο (1997) • Αίθουσα τέχνης «Αργώ» (2000) • «Μουσείο Βορρέ» (2004) • Αίθουσα τέχνης «Αργώ» (2009) • Αίθουσα τέχνης «Αργώ» (2013)

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην axianews

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου 

Γράφει η Ανδριανή Βουβάκη   Η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς, με τη γραφή της να χαρακτηρίζεται...

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα παιδί που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this