Οι πίνακες ζωγραφικής, έχουν μεγάλη αξία, καθώς οι απεικονίσεις τους μας εκπαιδεύουν, μας ψυχαγωγούν και μας γεμίζουν αισιοδοξία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, πως οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την τέχνη, κατά κανόνα είναι ευαίσθητοι, αισιόδοξοι, ψυχικά ήρεμοι και θα μπορούσαμε να πούμε πως το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών αποτελεί πρότυπο τρόπου ζωής.
Η αμυγδαλιά, σύμβολο τύχης, αγνότητας και ελπίδας
Γιάννης Σταύρου «Ανθισμένες αμυγδαλιές»
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απεικόνιση αμυγδαλιάς σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Η αμυγδαλιά ή όπως την αποκαλούν «νυφούλα του χειμώνα», με επιστημονική ονομασία Prunus dulcis, λέγεται πως αποτελεί σύμβολο τύχης, αγνότητας και ελπίδας. Στην χώρα μας, αποτελεί σημάδι της Άνοιξης και συμβολίζει τον έρωτα.
Η Δυτική Ασία, αποτελεί γενέτειρα της, ωστόσο αναφορές τον 6ο αιώνα υπάρχουν και στα ελληνικά κείμενα. Χαρακτηριστικό της είναι πως πρώτα εμφανίζονται τα άνθη και στη συνέχεια τα φύλλα της. Αποτελείται, από πανέμορφα λευκά ή ροζ άνθη, τα οποία πρωταγωνιστούν σε πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών.
Ανθισμένη αμυγδαλιά Vincent van Gogh, 1888
Λάτρης αυτού του είδους φαίνεται να είναι ο Vincent van Gogh, με τα έργα του «Άνθη Αμυγδαλιάς» 1890, τα «ανθισμένα κλαδιά αμυγδαλιάς σε ποτήρι» 1888, κ.α. Ο Vincent van Gogh, δεν ήταν ο μόνος ο οποίος επέλεγε το συγκεκριμένο είδος στα έργα του.
Ο Pierre Bonnard, με το «αμυγδαλιά σε ανθοφορία» 1946-1947, η Helen Lavinia Cochrane με το έργο «Ανθισμένες αμυγδαλιές στη Μαγιόρκα», ο Louis Valtat με το «άνθη αμυγδαλιάς» 1925, ο Antonio Mancini με το «ανθισμένο κλαδί αμυγδαλιάς» 1876, ο Walter Crane με το «άνθη στις αμυγδαλιές και χελιδόνι» και ο John William Waterhouse με το «μάζεμα ανθών αμυγδαλιάς» 1916.
Ανθισμένα κλαδιά αμυγδαλιάς σε Ποτήρι – Vincent van Gogh 1888
Από Έλληνες καλλιτέχνες, ο Γεώργιος Ιακωβίδης με το έργο «Αμυγδαλιές», ο Γιάννης Σταύρου με το «Ανθισμένες αμυγδαλιές» και ο Βλάχος Δημήτριος με το «Κλαδιά αμυγδαλιάς». Τέλος, υπάρχουν ακόμα πολλά έργα τα οποία μαρτυρούν, πως το συγκεκριμένο δένδρο δεν σταματάει να μας εντυπωσιάζει εμφανισιακά κατά την εποχή άνθισης του.
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.
Γράφει ο Νικόλαος Χ. Αντωνίου – Βρυξέλλες, Απρίλιος 2025
Η έκθεση Όταν Βλέπουμε Εμάς (ή ‘Οταν μας βλέπουμε!) είναι μια δυναμική, πανοραμική και συμπεριληπτική συλλογή...
Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος,
Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης
Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ / Vincent Willem Van Gogh γεννήθηκε το 1853 στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και...
Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη
Η νέα δουλειά του Βαγγέλη Ρήνα με τίτλο «Πνοές» στην Γκαλερί Σκουφά φαίνεται να συνδυάζει την τέχνη με τη μαγευτική ατμόσφαιρα...
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies τα οποία συνεισφέρουν ώστε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε την χρήση των Cookies.ΑποδοχήΠολιτική απορρήτου