Site icon Artviews

Αναδρομική έκθεση κεραμικής της Έφη Σπηλιώτη στην Γκαλερί Αργώ

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της την εικαστικό Έφη Σπηλιώτη, η οποία θα παρουσιάσει μια αναδρομική έκθεση κεραμικής, κάτω από το γενικό τίτλο “Στους αιώνιους μύθους, στη Γαία, στη Ζωή”.

Αυτή είναι η 41 ατομική της έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 30 Δεκεμβρίου 2024. Αναφορικά με τη δουλειά της, μας μιλάει η Έφη Σπηλιώτη και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«[…] Η έκθεση αυτή είναι αναδρομική… Αναδρομές, διαδρομές, δρόμοι και μονοπάτια που πέρασα, εποχές, σκέψεις, προτεραιότητες και φάσεις της ζωής, οι κόρες μου στην κορυφή του είναι μου, ερχομοί κι αναχωρήσεις προσωρινές ή παντοτινές, έρωτες, απώλειες, θλίψεις, χαρές κι αναζητήσεις, συγγένειες και φιλίες, άνθρωποι δικοί μου και ξένοι, αναζητήσεις, κοντά ή μακριά μου, συμβάντα αναμενόμενα κι απροσδόκητα, γεγονότα προσωπικά, οικογενειακά, παγκόσμια,μέρες σκότους και φωτός, τα βίωνα στον τόπο αυτό, πατάω αυτό το χώμα, με βρέχει αυτή η θάλασσα, πάνω μου βρίσκεται αυτός ο ουρανός. Ωραίος ο απέραντος άγνωστος κόσμος, αγάπησα κι επέστρεφα πάντα στην χώρα αυτή, την μήτρα της Τέχνης, της χρυσής τομής, της φαντασίας και της έμπνευσης. Οι ανεξάντλητες πηγές και οι ιδέες της, η διάνοιά της και η αντίληψή της για το αγαθό, τον έρωτα, το κάλλος, το δίκαιο, οι ποιητές της και οι δημιουργίες της, είναι μια ανάβαση και υπέρβαση του νου, που καλείται να αποκτήσει μια άλλη αντίληψη για την δημιουργία του κόσμου, και που πλούτισε την ανθρωπότητα και βοήθησε να αδρανήσουν τα άγρια ένστικτα, να φωτιστεί το πνεύμα και να αναδειχτεί ο καλύτερος εαυτός του ανθρώπου.

[…] Η Πατρίδα μου κοντινή και πανάρχαια με εμπνέει. Στην Φύση της γύρω μου, οι εικόνες των δωρητών κι ευεργετών της ζωής μας, δέντρα, πουλιά μέλισσες και πεταλούδες, ψάρια και βότσαλα, λουλούδια και καρποί, δισεκατομμύρια πλάσματα, ανάμεικτα με ιδέες και έννοιες, είναι σύμβολα πανάρχαια, είναι πλάι μου, σύντροφοι, συνοδοί και συνοδοιπόροι μου καρδιακοί.[…»

 

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε την στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, είναι απόφοιτος των Σχολών Δοξιάδη – Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, Τμήμα Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων και Τμήμα Γραφικών Τεχνών, με σπουδαίους δασκάλους: Α. Τάσσο, Δ. Μυταρά, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Γ. Γεωργιάδη, Π. Γράββαλο, Η. Δεκουλάκο, Π. Ζουμπουλάκη, Τ. Κατσουλίδη και Γ. Παρμακέλη.

Από το 1974 ασχολείται επαγγελματικά με την Κεραμική Τέχνη, δημιουργώντας μεγάλες επιφάνειες για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς και μοναδικά διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις. Μεταξύ άλλων:

«17 Ηρωίδες του 1821», Πολεμικό Μουσείο, 2024∙ Τιμητική Έκθεση και απονομή Επαίνου για το σύνολο του έργου της, Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών, Μαρούσι, 2019∙ «Ζω-ΓΡΑΦΗ-ΖΩ το Ελληνικό Αλφάβητο με τις Παραλλαγές του», Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα, 2017∙ «Αθήνα – Αθηνά Εργάνη», Titanium Yiayianos Gallery, Αθήνα, 2008∙ Τιμητική Έκθεση Δήμου Αργοστολίου, Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος», Αργοστόλι, 2000∙ «Δέντρα και πουλιά, Ένα αφιέρωμα στην προσφορά και την ελευθερία», Titanium Gallery, Αθήνα, 1999∙ 24 ατομικές εκθέσεις, ΠΕΜΑΧΡΙΝΑ, Κεφαλονιά, 1998-2024∙ Αίθουσα Τέχνης «Ώρα», Αθήνα, 1984∙ Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, Πάτρα, 1972.

Επίσης έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Σουηδία, Ελβετία). Μεταξύ άλλων:

«Γράμματα ενός Αθώου Στρατιώτη», Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, Κόρινθος, 2023, και Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος», Αργοστόλι, 2022∙ «Λαβύρινθος», Κόκκινο Σπίτι, Χαλκίδα, 2023∙ Μεγάλη ομαδική Έκθεση για το 1821 του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Αθήνα, και Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, Πάτρα, 2021∙ «Η Κεραμική Χθες-Σήμερα», 5 Κεραμίστριες δημιουργούν για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού

Μουσείου, Αίθριο και Κήπος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αθήνα, 2016 (Το έργο μου «Η Γλαύκα της Αθηνάς» βρίσκεται αναρτημένο σε επισκέψιμο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)∙ «Τέχνη μες στον Χειμώνα, 7 εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν», Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», 2014∙ «Κεραμικές Συνομιλίες», Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, 2010∙ «Η ανθρώπινη μορφή στην Τέχνη – 65 χρόνια ζωής και εικαστικής δημιουργίας του ΕΕΤΕ», Τεχνόπολις, Γκάζι, 2009∙ «Χρόνος – Τόπος – Τέχνη», Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη–Πινακοθήκη Αργοστόλι, 2007∙ «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Έξι Έλληνες Κεραμίστες δημιουργούν για το Μαρούσι», στο πλαίσιο του προγράμματος Ειρήνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου (Έργο: «Η Ελιά των Ολυμπιονικών»), Μαρούσι, 2004∙ «ΙΑC – Διεθνής Ακαδημία Κεραμικής», στο πλαίσιο του Αθήνα 2004, ΑΣΚΤ, Εργοστάσιο, Αθήνα, 2002∙ «Μήνας Εικαστικών Τεχνών», Τεχνόπολις, Αθήνα, 2001∙ «Διαδρομές του μύθου», Αίθουσα Φιλαρμονικής Αργοστολίου, Αργοστόλι, 1990∙ Εκθεσιακός χώρος Λιμένος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 1989∙ Ομαδική έκθεση Ένωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών Ελλάδος, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας, Αθήνα, 1985, 1986, 1990 κ.ά.

Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με το ψηφιδωτό, το γυαλί, το ύφασμα και το κόσμημα, με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, με την επιμέλεια εκθέσεων Κεραμικής και Ζωγραφικής, με τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την επιμέλεια αφισών, εξωφύλλων, ημερολογίων κ.ά. Εικονογράφησε 6 τόμους Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά με τίτλο Ένας Μύθος, Ένα Όνομα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2001. Με τον Εκδοτικό Οίκο Φυτράκη εξέδωσε το λεύκωμα 28 Θεές της Θάλασσας, Ωκεανίδες και Νηρηίδες, 2006, με κείμενα δικά της και φωτογραφημένα έργα της. Το 2017, με αφορμή την Έκθεση στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών εξέδωσε το βιβλίο της Ζω-ΓΡΑΦΗ-ΖΩ το Ελληνικό Αλφάβητο με τις Παραλλαγές του, με πρόλογο και κείμενο του καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη.

Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση συνεδρίων και διημερίδων με την Επιτροπή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Συμμετέχει ως σύνεδρος σε συνέδρια με θέματα την Τέχνη, την εικόνα και τη Μυθολογία. Εδώ και 25 περίπου χρόνια το ενδιαφέρον της έχει επικεντρωθεί στον χώρο της Ελληνικής Μυθολογίας. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές. Το έργο της «18 Θεές της Θάλασσας Ωκεανίδες και Νηρηίδες» αποκτήθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου.

Επίσης, είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ)∙ μέλος της Επιτροπής του ΕΕΤΕ για την Ενεργοποίηση του Νόμου για το 1%∙ επίτιμο μέλος της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου∙ ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος»∙ μέλος των «Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου»∙ ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών Ελλάδος∙ ιδρυτικό μέλος των «Φίλων του ΕΕΤΕ». Και στο παρελθόν: μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΕΕΤΕ∙ επανειλημμένως εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης του ΕΕΤΕ∙ μέλος Επιτροπών Κρίσης για τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς του ΗΣΑΠ και του Αττικού Μετρό για την αισθητική αναμόρφωση των σταθμών∙ εκλεγμένο μέλος της Εφορείας Διακοσμητικής του ΕΕΤΕ∙ μέλος του «Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα ΙβBY∙ της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Εικονογράφησης Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου «Αίσωπος»∙ μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΕΣΚΒΕΤ), World Crafts Council UNESCO∙ μέλος της Ομάδας Καλλιτεχνών του ΕΕΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και μέλος της Ομάδας Επτανησίων Καλλιτεχνών.

Exit mobile version