«Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται», ο Μιχάλης Μακρουλάκης στα Τρίκαλα  

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.

Αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα στις 26 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων. 

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται», καθώς ο Μιχάλης Μακρουλάκης θέλησε με αυτή τη φράση να δηλώσει το ανεκπλήρωτο της ζωγραφικής. Ο ζωγράφος καταθέτει έτσι μικρό φόρο τιμής στον πρώτο του δάσκαλο Γιάννη Τσαρούχη, που τον παρότρυνε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη ζωγραφική και ο οποίος δεν ήταν ποτέ απολύτως ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της ζωγραφικής του, όπως ο ίδιος δήλωνε.  

Μιχάλης Μακρουλάκης

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνει

«Στα Τρίκαλα εμπλουτίζουμε την καλλιτεχνική προσφορά με αυτή τη σημαντική έκθεση, το πανόραμα έργων του Μιχάλη Μακρουλάκη. Αποτελεί τιμή για εμάς η ατομική έκθεση έργων του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, καθώς στηρίζουμε τους άξιους εκπροσώπους του σύγχρονου πολιτισμού μας, όπως ο τόσο σημαντικός εικαστικός Μιχάλης Μακρουλάκης. Στο Κουρσούμ Τζαμί, δίπλα ακριβώς από το Μουσείο Τσιτσάνη, βλέπουμε μέσα από τα έργα του τα τοπία, ξετυλίγουμε μνήμες, αισθανόμαστε και ονειρευόμαστε, αποκτώντας την αίσθηση του ταξιδιού και της ζωντανής εικόνας, από στιγμιότυπα και τοπία που «συνέλαβε» ο συριανός καλλιτέχνης.»  

Μιχάλης Μακρουλάκης

Η έκθεση περιλαμβάνει περί τα 80 αντιπροσωπευτικά έργα, της πορείας του Μιχάλη Μακρουλάκη στη ζωγραφική, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές περιόδους της διαδρομής του, από τη δεκαετία του ’60 ως σήμερα και δίνουν ένα πανόραμα της δημιουργίας του.  

Τα τοπία, οι εκκλησιές, οι θάλασσες της ιδιαίτερης πατρίδας του της Σύρου, κάνουν εμφανή την παρουσία τους, μαζί με τη φύση της, που οργιάζει σε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Βράχοι και αμμουδιές αγκαλιάζουν τις άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε έντονες θάλασσες του, σε μια ολοκληρωμένη δέσμη έργων με θέμα το υγρό στοιχείο. Οι λουόμενοι του φέρουν ατόφια την αίσθηση των διακοπών και της ξενοιασιάς.  

Μοναδικές νεκρές φύσεις με τα ολοζώντανα πολύχρωμα φυτά του σαν αληθινά, όπως και τα φρούτα του, που σε κάνουν να θέλεις να τα γευτείς. Και μαζί κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, σε φάσεις παιχνιδιού, προσθέτουν μια άλλη όψη ζωγραφικής του αεικίνητου Μιχάλη Μακρουλάκη, μαζί με εικόνες καθημερινότητας στο νησί, όπου πλέον ο ζωγράφος διαμένει μόνιμα.  

Μιχάλης Μακρουλάκης

Ο Μιχάλης Μακρουλάκης αναφέρει

«Τώρα που ηρέμησα (εννοώ μεγάλωσα) το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ζωγραφική, ι. «Η ηλικία μου και η φυσική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπουν πολλά άλλωστε… Θεωρώ σπίτι μου το μέρος που μένω εδώ στο Φοίνικα (Σύρος), όπου μπορώ να κάνω τις διακοπές μου. Διακοπές είναι αυτό που κάνω το χειμώνα εδώ μόνος μου να ζωγραφίζω πρωί-βράδυ απόλυτα συγκεντρωμένος. Αναλογίζομαι μια κουβέντα του Τσαρούχη που ήθελε να ζωγραφίζει αυτόματα χωρίς πρόγραμμα, όπως περπατάει κανείς ή αναπνέει σαν φυσική ανάγκη. Το πέτυχε άραγε; 

Η ζωγραφική είναι η ασφάλεια μου κάτι σαν την παλιά κουβέρτα του Linus από την σειρά Charlie Brown-Peanuts. Ζωγραφίζω χωρίς πολλή σκέψη, (θανάσιμο ελάττωμα;) ερμηνεύοντας τις φόρμες, το ρυθμό, τη σύνθεση αυτών που με συναρπάζουν γύρω μου, ατενίζοντας  με δέος τη δημιουργία στη θαλπωρή της απομόνωσης στο χειμωνιάτικο νησί.»  

Γυρίζοντας πιο πίσω αναρωτιέται: «Δεν προσπάθησα «να γίνω» ζωγράφος, αν έγινα βέβαια, γιατί ακόμα ψάχνω, δεν είμαι βέβαιος τι είναι η ζωγραφική τέχνη, είναι τόσα πολλά που πολλές φορές διαλύονται στον αέρα, ιδίως στην εποχή μας που τα πράγματα είναι τόσο συγκεχυμένα, ζωγραφική ίσως είναι παλιομοδίτικο όνομα, εικαστικός λέγεται πια ο καλλιτέχνης! Νέοι με ρωτάνε καμία φορά εάν είμαι ζωγράφος του πινέλου. Δεν αισθάνομαι δάσκαλος, αν και λόγω ηλικίας τουλάχιστον θα μπορούσα, γιατί δεν έχω πολλές βεβαιότητες, μαθητής είμαι ακόμα, τυχερός που ακόμα μπορώ να μαθαίνω!»  

Καταλήγει σημειώνοντας ο Μιχάλης Μακρουλάκης:«Η ζωγραφική είναι η ζωή μου, μια ερωτική σχέση σχεδόν… Είχα (και έχω ακόμα) ένα φοβερό ταξίδι μαζί της!»

Μιχάλης Μακρουλάκης

Το Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων. Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.  

Info 

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα
Οδός Καρδίτσας, Τρίκαλα, Τ.Κ. 42131, Τρίκαλα (Νομός Τρικάλων)

24310-38890

Πρόσβαση στο Μνημείο: Με αυτοκίνητο, τρένο ή λεωφορείο και αστική συγκοινωνία, πεζή. 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

Sebastian Delen: Επέτειος δέκα ετών για την Villa Αφαία στην Αίγινα

Συνέντευξη- Ρεπορτάζ: Ζέτα Τζιώτη Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο ρομαντικό νησί της Αίγινας, και πιο συγκεκριμένα, στη Βίλλα Αφαία του Σεμπαστιάν Ντελέν (Sebastian Delen) συνδύασε...

Αυθεντικές όψεις της Μονμάρτης από τον Μορίς Ουτριλό

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Μορίς Ουτριλό / Maurice Utrillo γεννήθηκε το 1883 στην Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν ο γιος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this