“Boundless” έκθεση της Λένιας Πλατανιά, στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ “

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, ώρες 20:00 - 22:30.

Η καλλιτέχνης Λένια Πλατανιά παρουσιάζει από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο μεσαίο επίπεδο της γκαλερί σειρά ζωγραφικών έργων με τίτλο: “Boundless” ( χωρίς όρια ).

Με επιρροή από το καλλιτεχνικό κίνημα του συμβολισμού και το ρομαντικό ιδεώδες η θεματογραφία των έργων της Λένιας Πλατανιά στρέφεται γύρω από τη σχέση ανθρώπου και φύσης . Η πνευματικότητα, η φαντασία, το όνειρο, η έντονα δραματική ατμόσφαιρα και ο μυστικιστικός χαρακτήρας των έργων της παραπέμπουν καθαρά στα ιδεώδη του συμβολισμού.

Οι εικόνες των έργων της μεταφέρουν το θεατή νοερά σε άλλες εποχές, άλλους τόπους, τόπους φανταστικούς που αποτυπώνονται συχνά με έντονα υπερρεαλιστικά χρώματα και εξάρουν τη δραματουργία του εκάστοτε θέματος. Το ανθρώπινο στοιχείο εκφράζεται είτε μέσα από το σώμα, είτε μέσα από τα ίχνη που αφήνει ο άνθρωπος στη φύση. Αυτά τα στοιχεία ενώνονται δημιουργώντας ένα πλέγμα όπου συνυπάρχουν, αναιρούν ή υπεισέρχονται το ένα στο άλλο συνθέτοντας τελικά ένα ονειρικό τοπίο.Τα όρια του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου μπλέκονται, όπως το σώμα ενώνεται με τη βλάστηση συνθέτοντας μια εικόνα παράλληλα οικεία και αλλόκοτη.

Λένια Πλατανιά, από την έκθεση “Boundless”

Οι εικόνες απαρτίζονται από αρχετυπικά σύμβολα. Το δάσος είναι γεμάτο κρυμμένα μυστικά, ο άνθρωπος πρέπει να το εξερευνήσει για να βρει νόημα, μια διαδικασία πνευματική. Το δάσος συμβολίζει το μυστήριο,το ασυνείδητο, είναι ένα μέρος εκτός λογικής και διάνοιας. Το νερό σηματοδοτεί την αλλαγή, τη μεταμόρφωση, ένα είδος γέννησης, μια υπέρβαση της γήινης κατάστασης. Τα λουλούδια και η βλάστηση δεν απεικονίζονται εξιδανικευμένα αλλά με έντονο δραματουργικά χαρακτήρα. Το σπίτι εκφράζει τις ανθρώπινες δημιουργίες καθώς και την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση.

Αν και η αποτύπωση των έργων είναι ρεαλιστική και με έμφαση στην λεπτομέρεια, αυτό που κυριαρχεί σαν αίσθηση στα έργα είναι ο ρομαντικός τους χαρακτήρας. Η πρόκληση ισχυρής συγκίνησης, το συναίσθημα, η φαντασία, ο λυρισμός. Το χρώμα είναι έντονο, πλούσιο και οι δραματικές φωτοσκιάσεις χαρακτηριστικές. Οι μορφές, γυναικείες κυρίως μοιάζει να έχουν βγει περισσότερο από έργα του 18ου αιώνα παρά να είναι σύγχρονες μορφές. Μέσα από πολλαπλά οπτικά επίπεδα αναδύεται η ατμόσφαιρα, η οποία εκφράζεται με τη συμβολική χρήση των χρωμάτων και της φωτοσκίασης. Παράλληλα μέσω της υψηλής λεπτομέρειας κάθε κομμάτι του έργου δημιουργεί την δική του ιστορία, στοιχεία που τελικά συνθέτουν ένα μεταφυσικό, ονειρικό περιβάλλον.

Πρόκειται για μια ζωγραφική που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και καλλιτεχνικά ρεύματα όπως οι μυθοπλασίες του William Blake, τα ατμοσφαιρικά τοπία του Friedrich, ή οι εντάσεις των έργων των Γάλλων ρομαντικών Gericault, Delacroix, με μία σύγχρονη ζωγραφική εκδοχή που καλεί το θεατή να ταξιδέψει στον φαντασιακό ατμοσφαιρικό αυτό κόσμο που δημιουργεί.

Λένια Πλατανιά, από την έκθεση “Boundless”

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – Δεξαμενή»
Ξανθίππου 11, Κολωνάκι
210 7294342, 3
gallery@astrolavos.gr www.astrolavos.gr

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00-15.00 & 18.00-21.00
Σάββατο 11.00-15.00
Κυριακή-Δευτέρα κλειστά

Λένια Πλατανιά, από την έκθεση “Boundless”
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this