Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη: Το αεροδρόμιο είναι χώρος συνάντησης Τέχνης, Λαών και Πολιτισμών 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

Ένα σύγχρονο αεροδρόμιο όπως αυτό της Αθήνας, είναι κάτι περισσότερο από ένας κόμβος διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, έναν συγκερασμό ταυτοτήτων και προσώπων και, πάνω από όλα, την πρώτη και τελευταία εντύπωση, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, της Ελλάδας και του πολιτισμού της.

Στα 23 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του το Μάρτιο του 2001, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο σύγχρονα, ασφαλή και δημοφιλή αεροδρόμια στον κόσμο. Πέραν της επιχειρησιακής αριστείας και του επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου του, το αεροδρόμιο της Αθήνας επιδεικνύει σε καθημερινή βάση την πολιτισμική ταυτότητά του.

Μέχρι σήμερα, ο ΔΑΑ έχει φιλοξενήσει 100 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα. Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 επισκέπτες επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται στο επίπεδο των Αναχωρήσεων, την Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων περιοχής Αεροδρομίου – την Έκθεση Πολυμέσων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο – Το Μουσείο της Ακρόπολης-Κλασικός προορισμός, καθώς και τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων.

Destinations 4/2-14/7/2019

Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Πέρα όμως από τις μόνιμες εκθέσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί και προωθεί περιοδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες με διάφορους φορείς στους εκθεσιακούς χώρους «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον» που βρίσκονται στο κτίριο του Κεντρικού Αεροσταθμού, τους οποίους επισκέπτονται ετησίως 2,5 εκατ. αφικνούμενοι επιβάτες.

Η κυρία Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη είναι Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έχει επιληφθεί επισταμένως τα διαρκώς ανανεωμένα και εξελισσόμενα εικαστικά δρώμενα που αποσκοπούν στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Η Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη

-Κυρία Μητσοτάκη, 23 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Αερολιμένα, το Μάρτιο του 2001 και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει αναγνωρίσιμη πια πολιτισμική ταυτότητα. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για την ομάδα του Αερολιμένα που ασχολήθηκε με αυτό να τον εδραιώσει και ως φορέα πολιτισμού;  

-Στα 23 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, το Μάρτιο του 2001, ο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο σύγχρονα, ασφαλή και δημοφιλή αεροδρόμια στον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε, ότι το Αεροδρόμιο της Αθήνας έπρεπε να καταξιωθεί και να εδραιωθεί και ως ένας χώρος με ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα.   

Αφετηρία στην πίστη μας αυτή υπήρξε το δεδομένο πως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είχε το προνόμιο να εξυπηρετεί μια από τις πλέον εμβληματικές πόλεις του κόσμου, με τεράστια συνεισφορά στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.  

Η δυσκολία στην οποία αναφερθήκατε στην ερώτησή σας ήταν κυρίως το γεγονός, ότι δυο – τρεις δεκαετίες πριν ο πολιτισμός γενικότερα δεν είχε θέση στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου ή γινόταν αποσπασματικά. Ο ΔΑΑ έχει εδραιώσει ένα μόνιμο πολιτιστικό πρόγραμμα με συνέπεια και εξέλιξη.     

Travel Through Theatre, 12/9/22 έως τις 31/3/2023

-Ποια η φιλοσοφία σας; 

-Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας υπήρξε η πεποίθησή μας στην εξέλιξη του ρόλου των σύγχρονων αεροδρομίων, από απλούς ενδιάμεσους ταξιδιωτικούς σταθμούς σε κόμβους συνάντησης ποικίλων και διαφόρων ανθρώπων, λαών και κυρίως πολιτισμών. Την πεποίθησή μας αυτή εδραίωσε το ότι το Αεροδρόμιο της Αθήνας είναι πάνω από όλα, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, η πρώτη αλλά και η τελευταία εντύπωση για την Ελλάδα, για τους ανθρώπους της και βέβαια για τον πολιτισμό της.   

-Μιλήστε μας για τις συνεργασίες του Αεροδρομίου και την εμπλοκή του στις διάφορες πολιτιστικές και εικαστικές ενέργειες με πολιτιστικούς φορείς.  

-Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Αεροδρομίου της Αθήνας, στόχος μας ήταν η συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στην διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του ελληνικού σύγχρονου πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα. 

Travel through Time in Red

23 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Διεθνoύς Αερολιμένα Αθηνών 

-Έχετε φιλοξενήσει ως σήμερα 102 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα και κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 επισκέπτες επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται στο επίπεδο των Αναχωρήσεων, δηλαδή την Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων περιοχής Αεροδρομίου, την Έκθεση Πολυμέσων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και Το Μουσείο της Ακρόπολης-Κλασικός προορισμός, καθώς και τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων. Ποια η εμπειρία σας από αυτό; Τι λένε οι επισκέπτες; 

-Πράγματι, μέχρι σήμερα ο ΔΑΑ έχει φιλοξενήσει 102 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα. Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 επισκέπτες, επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που αναφέρατε στην ερώτησή σας. 

Πέρα όμως από τις μόνιμες εκθέσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί και προωθεί περιοδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες με διάφορους φορείς στους εκθεσιακούς χώρους  «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον» που βρίσκονται στο κτίριο του Κεντρικού Αεροσταθμού, στις Αφίξεις και Αναχωρήσεις αντίστοιχα, τους οποίους επισκέπτονται ετησίως εκατομμύρια επιβάτες. Πρόκειται για ένα διαρκώς ανανεούμενο και εξελισσόμενο εικαστικό τοπίο που αποσκοπεί στην ευχάριστη διαμονή επιβατών και επισκεπτών  αλλά και παράλληλα στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.   

Η ανταπόκριση στο ότι κάναμε αυτά τα 23 χρόνια λειτουργίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και την πιο αισιόδοξη προσδοκία μας. Αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει. Αντίθετα θέτουμε τον πήχη κάθε χρόνο και πιο ψηλά, πιστεύοντας ότι η επαφή με την τέχνη και γενικά με τον πολιτισμό «απογειώνει». 

Σε σχέση τώρα με τους επιβάτες και επισκέπτες μας, μας έχει εκπλήξει το πόσο δεκτικοί είναι σε όλες τις πρωτοβουλίες μας. Αυτή η δεκτικότητα εξελίσσεται από ένα αρχικό ξάφνιασμα σε ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στην όλη διαδικασία του ταξιδιού ή της επίσκεψής τους για να καταλήξει σε μια πρωτόγνωρη αλλά και δημιουργική αίσθηση και σε μια αναβάθμιση εν γένει της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.    

Momo with National Theatre Fly Me to the Moon

Έχετε επεκταθεί και σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα μέσα από το πρόγραμμα “Fly me to the Moon”. Μουσικές συναυλίες, performances, διαδραστικούς διαγωνισμούς, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα από δημοφιλή μουσικά σχήματα και γνωστούς καλλιτέχνες, με κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών αλλά και με επιδαπέδιο σκάκι. Μιλήστε μας για τις δράσεις αυτές και πώς τις δέχθηκε το κοινό; 

-Το “Fly me to the Moon”, ένα πολυσχιδές πολιτιστικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το Μάιο του 2013, μετέτρεψε το Αεροδρόμιο της Αθήνας σε μια ζωντανή, παλλόμενη εμπειρία. Πρόκειται για μια ακόμα ξεχωριστή πρωτοβουλία του ΔΑΑ σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα ελculture, που στόχο έχει την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας αλλά και την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους φορείς και καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Θέατρο Σκιών του Ηλία Καρελλά, Έλλη Πασπαλά, το συγκρότημα ENCARDIA, Monica, Κωστής Μαραβέγιας, Angelika Dusk και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς της χώρας.   

Το 2017 το πρόγραμμα “Fly me to the Moon” τιμήθηκε με το βραβείο Silver Award της ετήσιας διοργάνωσης Event Awards. 

Το “Fly me to the Moon”, που διακόπηκε λόγω της πανδημίας και σύντομα θα ξεκινήσει με νέα ταυτότητα, «ταξίδεψε» τους επιβάτες και επισκέπτες του Αεροδρομίου μας σε όλη την Ελλάδα και μέσα από την ομορφιά της χώρας μας, τους προσκάλεσε να ανακαλύψουν ξεχωριστούς προορισμούς, να γευτούν τοπικά εδέσματα, να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου ακόμα δε και, εάν το επιθυμούσαν, να χορέψουν τοπικούς χορούς πριν από την πτήση τους.  

Ανάλογη με την ποιότητα του  συγκεκριμένου προγράμματος υπήρξε και η ανταπόκριση των επιβατών και επισκεπτών.  

Οι αυθόρμητες και ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού μέσα από τα social media του Αεροδρομίου, επικύρωσαν την επιδραστικότητα του “Fly me to the Moon”. 

Επρόκειτο πράγματι για ένα πρωτοποριακό, πολιτιστικό & ψυχαγωγικό πρόγραμμα, που αναβαθμίζει την αεροδρομική εμπειρία και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον προορισμό, όπου η παράδοση αλλά και το σήμερα συνδέονται αρμονικά, προσφέροντας συναρπαστικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.                      

South Aegean Fly me to the Moon

-Δώσατε μεγάλο βάρος στην Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά. Φιλοξενήσατε δύο εκθέσεις. Την Έκθεση «Ταξίδι στη μαγεία της Ελληνικής Φορεσιάς» του Μουσείου Μπενάκη και την Έκθεση Σχεδίων του Γήση Παπαγεωργίου από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Πείτε μας δυο λόγια για αυτές τις συνεργασίες. 

-Η Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά είναι ένα μοναδικό ενδυματολογικό φαινόμενο αστείρευτου εικονογραφικού πλούτου και υψηλής αισθητικής αξίας που φέρει τις αντιλήψεις κάθε περιοχής, την προσωπική σφραγίδα κάθε δημιουργού, αρχαία ελληνικά κατάλοιπα, βυζαντινά στοιχεία και επιρροές της Κεντρικής Ευρώπης.  

Η Έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στη μαγεία της Ελληνικής Φορεσιάς από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» έφερε κοντά 15 παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές μόδας και ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες, που παρουσίασαν έργα που εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και πρόβαλλαν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική.   

Η Έκθεση με τίτλο «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές» από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσίασε παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, όπως τις απέδωσε ζωγραφικά ο Γήσης Παπαγεωργίου με απόλυτο σεβασμό και ύστερα από πολυετή έρευνα, αναπαράγοντας με εξαντλητική λεπτομέρεια και πρωτοφανή ρεαλισμό τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.   

Hellenic Traditional Costumes 21.1.-17.7.2022

-Ποια η εμπειρία σας με την Ιταλίδα Ζωγράφο Sonia Ros και την εικαστική εγκατάσταση “INNER LIFE”; 

-Η εικαστική εγκατάσταση “INNER LIFE” της Sonia Ros πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αεροδρόμιο “Marko Polo” της Βενετίας κατά τη διάρκεια της Biennale το 2019.  

Η συγκεκριμένη ενέργεια, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Περιφέρειας Βενετίας- Regione Veneto και του Ινστιτούτου IGAV, έλαβε χώρα στο πλαίσιο της φιλοξενίας έργων της διεθνούς σύγχρονης τέχνης στο Αεροδρόμιο της Αθήνας.   

Η Sonia Ros, καταξιωμένη καλλιτέχνης από τη Βενετία, έχει διαμορφώσει το έργο της πάνω στην έρευνα μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, σε μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στην αφηρημένη και την εικονιστική αναπαράσταση.  

Η δημιουργία των έργων βασίζεται στο σκεπτικό ότι κάθε μετακίνησή μας είναι μια περιπέτεια και κάθε τι που διαλέγουμε να πάρουμε μαζί μας στις αποσκευές μας κρύβει μια εσωτερική ζωή και αντανακλά την προσωπική μας ταυτότητα. Οι μυστικές επιλογές και οι σιωπηλές ιστορίες του καθενός μας, καλά προστατευμένες σε υπερσύγχρονα τρόλεϊ ή ταλαιπωρημένες βαλίτσες, αναγκάζονται να αποκαλυφθούν μόνο στα μόνιτορ του ελέγχου αποσκευών των αεροδρομίων. Από αυτές ακριβώς τις τεχνολογικές και υπερ-ρεαλιστικές ακτινογραφίες των metal-detector αποφασίζει να αντλήσει την έμπνευσή της η Sonia Ros.  

Inner Life by Ros

102 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα ως σήμερα 

-Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με το Μουσείο Μπενάκη και την Έκθεση: «Travel through Time in Βlue and Red with the Benaki Museum». 

-Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν ένα ακόμα πολιτιστικό εγχείρημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του Μουσείου Μπενάκη στα πλαίσια μιας σταθερής και βραβευμένης πολυετούς πολιτιστικής συνεργασίας. 

Επρόκειτο για μια ακόμη ξεχωριστή έκθεση, ένα πρωτοποριακό εικαστικό εγχείρημα που προσκαλούσε τον επισκέπτη να «ταξιδέψει» στο χρόνο με άξονα ανάπτυξης του αφηγήματος τα χρώματα των αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, του Μουσείου Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα και του του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.  

Την συγκεκριμένη έκθεση, η οποία παρουσιάσθηκε στους χώρους Παραλαβής Αποσκευών και στους Διαδρόμους Αφικνουμένων Επιβατών Schengen και εκτός Schengen, ακολούθησε η έκθεση  «Travel through Time in Red with the Benaki Museum», η οποία θα βρίσκεται στους ίδιους χώρους έως τα τέλη του 2023. 

Η Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη

-Θέατρο και Αερολιμένας. Ποια η συνεργασία σας με το Εθνικό Θέατρο; 

-Το Εθνικό Θέατρο και o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεργάζονται από το 2011, παρουσιάζοντας παραστάσεις και performances στους χώρους του Αεροδρομίου, προκαλώντας το ενδιαφέρον του ταξιδιωτικού κοινού και των επιβατών.  

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό θέατρο παρουσίασε με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στο χώρο των Αναχωρήσεων, μια καινοτόμα παράσταση που από θεωρητική ύλη για εφήβους, μετουσιώθηκε σε ζωντανό θέατρο, ενώ το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματός μας “Fly me to the Moon” παρουσιάσθηκε η παιδική παράσταση «Μόμο» του Μίχαελ Έντε, ένας ύμνος στην αλήθεια, στην αγάπη και στη φιλία. 

Το 2019 ο ΔΑΑ φιλοξένησε μια μοναδική έκθεση με τίτλο «Προορισμοί», που στόχο είχε να μυήσει τον επισκέπτη του Αεροδρομίου στις μαγικές διαδρομές του χώρου του θεάτρου, μέσα από ιστορικές παραγωγές του Εθνικού θεάτρου.  

Η έκθεση «Προορισμοί» ήταν ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο μέσα από τις φωτογραφίες, τα κοστούμια και το υλικό του σπουδαίου αρχείου του Εθνικού θεάτρου. Στην έκθεση παρουσιάσθηκαν σπάνιες φωτογραφίες από παραστάσεις όπως: «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν το 1935, «Ο Έμπορος της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1945, «Οιδίπους επί Κολονώ» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη το 1958, «Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο» του Ευγένιου Ο’ Νηλ το 1960, «Πέρσες» του Αισχύλου το 1971, «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1985, «Βίρα τις Άγκυρες» των Θ. Παπαθανασίου/Μ. Ρέππα το 1997, «Ο Ηλίθιος» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι το 2006, «Οδύσσεια» του Ομήρου το 2012 και πολλές άλλες.   

Τέλος, την περίοδο 2022-2023 Εθνικό Θέατρο και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεργάστηκαν για μια ακόμα φορά, παρουσιάζοντας την Έκθεση «Travel through Theatre».  

Η Έκθεση αυτή ανέδειξε το πώς η τέχνη ενώνει τον κόσμο, καταργώντας κάθε είδους σύνορα. Το θέατρο, από τη γέννησή του, μας θυμίζει συνεχώς πως είμαστε όλοι επιβάτες πάνω στο ίδιο μέσο: τη μία και μοναδική Γη. 

Στο επίπεδο των Αφίξεων, ένας «θεατρικός χάρτης» προσκαλούσε τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου να εξερευνήσουν έναν κόσμο χωρίς σύνορα και χώρες, έναν κόσμο ανοιχτό που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς. Ένας ενδεικτικός – και σε καμία περίπτωση εξαντλητικός – θεατρικός χάρτης με επιδραστικούς συγγραφείς, τους οποίους μπορέσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα μέσω qrcodes που αποκαλύπτουν στοιχεία για τη ζωή και τη δραματουργία τους, φωτογραφίες από παραστάσεις των έργων τους στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, αλλά και θησαυρίσματα από τα κείμενά τους.   

Wedding Singers Fly me to the Moon
Wedding Singers Fly me to the Moon

Athens Digital Arts Festival». Πώς η συνεργασία αυτή;  

-Η συνεργασία μας με το «Athens Digital Arts Festival» ξεκίνησε το 2014 με την Έκθεση «Feel Free to Feel Green» και συνεχίστηκε το 2017 με την Έκθεση «PostFuture Journey» και την Έκθεση “IMAGINAIRY” το 2021.  

Το 2022 παρουσιάσθηκε η πρώτη Augmented  Reality (AR) έκθεση με τίτλο «culture path». Ένα διαδραστικό μονοπάτι πολιτισμού, όπου με την αξιοποίηση των τεχνολογιών, έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, «συναντούν» και «συνομιλούν» με έργα της νεότερης και σύγχρονης δημιουργίας. Το «culture path» δημιούργησε μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν με το βλέμμα, όμως, στραμμένο στο μέλλον. H έκθεση προσέφερε την ευκαιρία στους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να περιηγηθούν σε ένα ξεχωριστό διαδραστικό μονοπάτι πολιτισμού. 

Culture Path 15.9.2021-19.4.2023

Μέσα από το πλήθος των πολιτιστικών συνεργασιών και των εικαστικών ενεργειών, αναδεικνύεται ο ρόλος του αεροδρομίου της Αθήνας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, μια εναλλακτική πολιτιστική πύλη και ταυτόχρονα κομβικό σημείο επικοινωνίας και «συνάντησης» ανθρώπων και πολιτισμών. 

Είστε Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού. Εκτός Αεροδρομίου, είστε Πρόεδρος της ΑΜΚΕ KYTHNIALE. Ποιες οι δράσεις σας; 

 -Η Kythniale – Γέφυρες Πολιτισμού, στην οποία είμαι Πρόεδρος, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρόνια στο νησί της Κύθνου και είναι μια πολυσχιδής πολιτιστική πρωτοβουλία  που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές & μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον Κόσμο. 

Οι πολιτιστικές & καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις, ανοιχτές  στο κοινό, διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου, διατηρώντας την δική τους ταυτότητα, και εντάσσονται στο ετήσιο Φεστιβάλ του νησιού, σηματοδοτώντας το «διάλογο» ανάμεσα στην παράδοση του νησιού και των Κυκλάδων με τους λαούς του Κόσμου. 

-Αγαπά ο Έλληνας τις δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό; 

-Αναμφισβήτητα ναι. Ο Έλληνας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης είναι ανοικτός στο να δεχθεί και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δράση που αφορά τον πολιτισμό. Αυτό δείχνει η διοργάνωση εκατοντάδων φεστιβάλ, ιδιαίτερα το καλοκαίρι σε όλα τα μήκη και  πλάτη της πατρίδας μας.

Αυτό δείχνει η λειτουργία τόσων θεατρικών σκηνών αλλά και εικαστικών εκθέσεων στη χώρα μας. Αυτό δείχνει η μεγάλη επισκεψιμότητα σε όλα τα Μουσεία μας. Ο Έλληνας διαθέτει μια έμφυτη διάθεση να γνωρίσει κάτι νέο και να αντιληφθεί τις ευκαιρίες που του προσφέρει η επαφή του με τον πολιτισμό, και αυτό είναι το καλύτερο διαβατήριο για ένα καλύτερο αύριο τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.     

 -Δείχνουν οι επισκέπτες από τις άλλες χώρες ενδιαφέρον για τον Ελληνικό πολιτισμό; 

-Είναι σε όλους γνωστό, ότι αυτό που ελκύει πρωτίστως τον ξένο επισκέπτη στη χώρα μας είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας. Αυτή η έστω και υποσυνείδητη «περιέργεια» να επισκεφθεί αυτή την μικρή χώρα που «απογείωσε» τις τέχνες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφική σκέψη, την έννοια της ισονομίας και της Δημοκρατίας, την αξία, τέλος, του ωραίου και την υπεροχή «του καλού και αγαθού». Αξίζει να επισημάνω στο σημείο αυτό, ότι οι εκδηλώσεις στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τις περισσότερες θετικές αντιδράσεις είναι εκείνες που προβάλλουν την πόλη της Αθήνας και την Ελληνικότητα του Αεροδρομίου.   

Η μουσική απογειώνει!

 

-Ποιο το μέλλον; 

-Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας για την προβολή μεγάλων και σπουδαίων πολιτιστικών και εικαστικών γεγονότων της Αθήνας. 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τεχνολογίες αιχμής και σε εικαστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα αναδεικνύουν το ρόλο του αεροδρομίου μας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας και θα το καθιστούν ένα δημόσιο χώρο που θα προάγει τον πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί ένα σημείο συνάντησης και επικοινωνίας ανθρώπων και λαών.   

ΒΡΑΒΕΙΑ 

Για το πολιτιστικό έργο του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει τιμηθεί έως σήμερα με τα εξής βραβεία: 

2017 Events & Awards: Silver Award for the Fly me to the Moon Programm.
2017 Tourism Awards: Τιμητικό Βραβείο για την έκθεση «Γιάννης Μπεχράκης-Γιατροί χωρίς Σύνορα».
2019 Tourism Awards: Gold Award με το Μουσείο Μπενάκη & Costa Navarino
2019 Tourism Awards: Gold Award με ADAF (Athens Digital Arts Festival για την 3D περιήγηση στο ΔΑΑ).
2020 Tourism Awards: Silver Award για την έκθεση με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
2023 Tourism Awards: Gold Award για την έκθεση με το Μουσείο Μπενάκη.
2023 Tourism Awards: Gold Award με το Narratologies για το παιχνίδι Θησαυρού μέσα στο ΔΑΑ. 

Travel through Time in Blue Exhibition
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

Τα αφαιρετικά ψυχογραφήματα του Νικολά Ντε Σταλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Νικολάι Βλαντιμίροβιτς Σταλ φον Χολστάιν / Nicolas de Stael γεννήθηκε το 1914 στην Αγία Πετρούπολη. Η...

Bodyterranean 2.0 -Το σώμα αφηγείται

O Simone Mongelli και η πρωτοποριακή ομάδα του Bodyterranean παρουσιάζουν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου μια μουσικοκινητική δράση που φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το πιο αρχέγονο μουσικό όργανο: το ίδιο το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this