“Curiosity Killed The Cat” στην Cube στην Πάτρα

Φέτος, για την Γκαλερί Cube, το art project Curiosity Killed The Cat, σίγουρα, δεν θα έχει το ρόλο ενός καλοκαιρινού επιλόγου. Θα αποτελεί, τον πρόλογο, όλων των συνεργασιών που θα ακολουθήσουν, γιατί μετά την πολύμηνη, αναγκαστική κοινωνική αποστασιοποίηση και τον εγκλεισμό, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, συνεχίζουμε το πρόγραμμα των εκθέσεων μας, με μεγάλη όρεξη και ακόμη μεγαλύτερη χαρά βαδίζοντας δημιουργικά, στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Αν και η τέχνη, όπως ομόφωνα δέχονται οι άνθρωποι της, είναι αυτή που πλήττεται πρώτη και ανακάμπτει τελευταία σε περιόδους κρίσης, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για όλους εμάς που συνεργαστήκαμε για την πραγματοποίηση του, μιας και μέσα από αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε τη δημιουργικότητα, την αισιοδοξία και την ανυπομονησία, που μας διακατείχε σε όλο το χρονικό διάστημα που χρειάσθηκε να περιμένουμε μέχρι την παρουσίασή του. Και βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η περιέργεια, σίγουρα, δεν σκότωσε τη γάτα!

Ιωάννα Παναγοπούλου, Λιάνα Ζωζά

H Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια του project Curiosity Killed The Cat, γράφει: “Ο τίτλος του εικαστικού project, συνδέεται άμεσα, με την αγγλική ιδιωματική έκφραση που τη συναντούμε για πρώτη φορά στην Αγγλία του 16ου αιώνα και μάλιστα σε δύο σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς. Ο πρώτος, είναι ο Ben Jonson και η θεατρική κωμωδία του Every Man in His Humour, το 1958, με τη φράση “Helter skelter, hang sorrow, care’ll kill a Cat, up-tails all, and a Louse for the Hangman.”.

Λίγο αργότερα, το 1959, εμφανίζεται και στο πολύ γνωστό έργο Much Ado About No, του William Shakespeare, σαν “What, courage man! what though care killed a cat, thou hast mettle enough in thee to kill care.” Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην αρχική λέξη care που χρησιμοποιείται με την έννοια της υπερβολικής ανησυχίας για κάτι και στο curiosity που ήρθε και την αντικατέστησε τον 17ο αιώνα, με τις πρώτες αναφορές να γίνονται σε μια Ιρλανδική εφημερίδα.

Στην τέχνη, όπως και στην επιστήμη, χρειαζόμαστε την “περιέργεια” που είναι η κινητήριος δύναμη της έρευνας και της δημιουργίας. Αν ο καλλιτέχνης, δεν διακατέχεται από την επιθυμία να πειραματισθεί σε καινούρια πεδία στη δουλειά του, δεν εξελλίσεται και κάποια στιγμή πιθανόν, σταματά να δημιουργεί. Στο μεγαλείο της τέχνης, η περιέργεια συναντά τη φαντασία και οδηγούν στη δημιουργία.

Έχοντας στο μυαλό μου το παιχνίδι και την περιπέτεια που προκύπτει μέσα από τη συγκεκριμένη έκφραση και όχι απαραίτητα την αυτούσια μεταφορά της, στα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο project, συναποφασίσαμε να κινηθούμε εικαστικά σε δρόμους όπου ο καθένας μας ανακαλύπτει καινούρια πράγματα μέσα από τη δική του “περιέργεια”. Εξάλλου, Curiosity killed the cat but satisfaction brought her back!”.

Συμμετέχουν: Bleeps, Reiner Heidorn, Brendan Kelly, Liza Krügermeier, Ηλίας Αηδονίδης, Μπέτυ Βακάλη, Χριστίνα Γούσια, Ιορδάνης Καλημεράκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Γιάννης Κούρταλης, Χρήστος Κουτσούκης, Φάνης Λογοθέτης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αλέξανδρος Μάγκος, Ελεάννα Μαρτίνου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Αριστέα Παναγιωτακοπούλου, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Βάσια Πατινιώτου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Κωνσταντίνος Πάτσης, Βούλα Φερεντίνου.

Info Έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουλίου – 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ▪ Τετάρτη ▪ Σάββατο ▪ 10.00 – 14.00

Τρίτη ▪ Πέμπτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

Κυριακή ▪ κλειστά

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this