Doodle της Google αφιερωμένο στον SIR WILLIAM ARTHUR LEWIS

Στον Sir William Arthur Lewis είναι αφιερωμένο το σημερινό (10/12) doodle της Google. Άγγλος οικονομολόγος, γνωστός για την συμβολή του στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης. Το 1979, ο Άρθουρ Λιούις (Sir W.Arthur Lewis) μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομικών με τον Αμερικάνο Θίοντορ Σουλτς για την ανάλυση των οικονομικών διαδικασιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Γουίλιαμ Άρθουρ Λιούις γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1915 στο Κάστρις της Αγίας Λουκίας, ενός νησιού που βρίσκεται στην Ανατολική Καραϊβική, στις λεγόμενες Δυτικές Ινδίες. Τότε ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, από το 1979 η Αγία Λουκία είναι ανεξάρτητο κράτος.

Λαμπρός μαθητής ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ηλικία 14 ετών και αφού εργάστηκε ως υπάλληλος ως τα 18 του, έγινε δεκτός με υποτροφία στην Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), όπου σπούδασε οικονομικά και έλαβε διδακτορικό το 1940.

Το 1948 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, απ’ όπου αποχώρησε το 1958 για να αναλάβει την διεύθυνση του πανεπιστημιακού κολεγίου των Δυτικών Ινδιών.

 

Όταν το 1962 το κολέγιο αυτό αναβαθμίστηκε σε πανεπιστήμιο, ο Λιούις έγινε ο πρώτος του αντιπρύτανης. Το 1963 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Σερ από τη βρετανική κυβέρνηση και αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο οποίο παρέμεινε διδάσκοντας μέχρι τον θάνατό του.

Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών μαζί με τον Αμερικανό Θίοντορ Σουλτς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Άρθουρ Λιούις υπήρξε η οικονομική της ανάπτυξης και η οικονομική πολιτική.

Το υπόδειγμα ανάπτυξης του Λιούις όπου τίθεται ως υπόθεση η δυαδική οικονομία με αναπτυσσόμενο σύγχρονο τομέα, στον οποίο τα κέρδη επανεπενδύονται και ο οποίος απορροφά απεριόριστες ποσότητες εργασίας από τον παραδοσιακό αγροτικό τομέα, είναι ευρύτατα δεκτό και από τα πιο συχνά αναφερόμενα στην οικονομική βιβλιογραφία της ανάπτυξης.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία: «Θεωρία οικονομικής μεγέθυνσης (1955), «Αρχές του οικονομικού προγραμματισμού» (1966), «Η ανέλιξη της διεθνούς οικονομικής τάξης (1977) και «Ανάπτυξη και Διακυμάνσεις 1870-1913 (1978). Ο Άρθουρ Λιούις πέθανε στις 15 Ιουνίου 1991 στο Σεντ Μάικλ της νήσου Μπαρμπέιντος, σε ηλικία 76 ετών.

Share this
Tags
Ζέτα
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει»: Το συγκλονιστικό έργο του Έντουιν Λάντσιρ

Γράφει η Μαρία Δήμου Αίμα, κτηνωδία, ανθρώπινη κατάρρευση… Αυτές μεταξύ άλλων είναι οι ελάχιστες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την φρίκη του εν λόγω έργου....

Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Αν και οι χώροι της τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, αλλά και γκαλερί φαίνεται να έχουν πληγεί από μια παγκόσμια πανδημία, που μετά...

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ στο θέατρο 104

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο θέατρο 104 από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Σημείωμα σκηνοθέτη Μια παρέα νέων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this