Δρ. Μαίρη Καρδάρας: Το motto μας στο “The Demos Center” είναι «αφιερώστε το υπόλοιπο της ζωής σας στην πρόοδο»

Η αφοσιωμένη οραματίστρια, Ιδρύτρια & Διευθύντρια του “The Demos Center”, του ζωντανού κόμβου τέχνης και πολιτισμού του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. Μαίρη Καρδάρας μιλά στο Artviews.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  

Τον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ηπίτου στην Πλάκα επίλεξε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), για την ίδρυση του The Demos Center του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού και Ανθρωπιστικών Σπουδών (IHCLA). 

Το Κέντρο προάγει τη δημοκρατία ενθαρρύνοντας την συμμετοχή τα κοινά, την πολυπολιτισμικότητα, την ενσωμάτωση και την συμπερίληψη μέσω της διαρκούς πρακτικής του ενεργού και αποτελεσματικού πολίτη. 

Ένας ζωντανός κόμβος τέχνης και πολιτισμού ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλάκα σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο.  

Αυτή η πρωτοποριακή δράση αντικατοπτρίζει το όραμα και την προοδευτική ηγεσία του Δρ. David Horner, Προέδρου του ACG, ο οποίος με την αφοσίωση του στην αριστεία και στην καινοτομία έχει μεταμορφώσει αυτό το ιστορικό κτήριο σε φάρο δημιουργικότητας και διανόησης. Η συνεργασία του με την Δρ. Μαίρη Καρδαράς χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και κοινό ενθουσιασμό για την καλλιέργεια ενός χώρου όπου η τέχνη και ο πολιτισμός ανθίζουν. Η από κοινού αφοσίωσή τους στο Κέντρο συμβάλλει στην εκπλήρωση της αποστολής του ως μια δυναμική πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης, ακαδημαϊκής εξερεύνησης και έμπρακτης συμβολής στην κοινωνία.  

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει τα υψηλότερα πρότυπα ακαδημαϊκής αριστείας. Η υπερσύγχρονη πανεπιστημιούπολη με τις πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις και την πλήρως εξοπλισμένη βιβλιοθήκη, καθώς και η φοιτητοκεντρική φιλοσοφία που το διαπνέει, το καθιστούν ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο ίδρυμα που συνεχίζει να συμβάλλει ουσιαστικά στο πολιτιστικό και διανοητικό τοπίο της χώρας.  

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μας στην πρώτη έκθεση που διοργανώθηκε στο Κέντρο, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Δρ. Μαίρη Καρδαράς για την  αποστολή του The Demos Centre και τον ρόλο της τέχνης στην προώθηση της γνώσης και του πολιτισμού. 

The Demos Center

Δρ.Καρδαράς, η προσωπική σας ιστορία έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, κινηματογραφικό, θα έλεγα. Ζούσατε όλη σας τη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς αποφασίσατε να εγκατασταθείτε  μόνιμα στην Αθήνα; 

-Γεννήθηκα στην Αθήνα, κόρη μιας ανύπαντρης μητέρας που με προσέφερε για υιοθεσία. Είμαι μία από τα 4.000 «χαμένα παιδιά της Ελλάδος», και υιοθετήθηκα από ένα ζευγάρι Ελληνοαμερικανών που δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά. Μεγάλωσα στο Gary, Indiana, μια πόλη παραγωγής χάλυβα, έξω από το Σικάγο. Σπούδασα στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπηρέτησα ως δημοσιογράφος για το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής.  

Στη συνέχεια, έγινα καθηγήτρια πανεπιστημίου διδάσκοντας δημοσιογραφία, ντοκιμαντέρ, ΜΜΕ  και πολιτική. Κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού διαλείμματος, αποφάσισα να ασχοληθώ επιστάμενα με ένα project, το Demos Center. Ήταν μια ιδέα, ένα όνειρο, να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο αφιερωμένο σε μια πρακτική με κοινωνικό πρόσημο. 

Για να εκπονήσω την μελέτη μου, ζήτησα από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος την άδεια τους για να χρησιμοποιήσω τη βιβλιοθήκη. Η διοίκηση του Κολλεγίου αγκάλιασε την ιδέα μου και έτσι αφοσιώθηκα στην ολοκλήρωση του πλάνου μου. Προς έκπληξή μου, όχι μόνο εκτίμησαν τη δουλειά μου, αλλά με κάλεσαν να δημιουργήσω το Demos ως μέλος της οικογένειας του ACG.  

Ο Πρόεδρος, Δρ. David Horner, ήταν εκείνος που πρότεινε ως έδρα του The Demos το όμορφο νεοκλασικό της οδού Ηπίτου στην Πλάκα και, πράγματι, αυτό αντανακλά την αποστολή και το πνεύμα μας. 

Mary Kardaras
The Demos Center

Ως διευθύντρια, οφείλω να είμαι ανοιχτή σε νέες ιδέες και συνεργασίες, και να ενισχύσω την ανάπτυξη του Κέντρου με την ελπίδα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ανακαλύψουν αυτό που προσφέρουμε

Στόχοι του The Demos Center  

-Ποιο είναι το όραμα του Κέντρου και ποιοι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του; Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε, να υποστηρίξετε και να αναδείξετε την δυναμική διδασκαλία του Deree-ACG και τους ακαδημαϊκούς στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών μέσα από το The Demos Center; 

-Το The Demos Center προορίζεται να εξελιχθεί σε μια “κυψέλη”, που θα προσελκύσει το κοινό, τις λογοτεχνικές, ακαδημαϊκές και καλλιτεχνικές κοινότητες να συναντηθούν, να συζητήσουν προβλήματα, να αναπτύξουν λύσεις, να γιορτάσουν επιτεύγματα, να γνωρίσουν συγγραφείς και ιδέες, να γιορτάσουν τις τέχνες όλων των ειδών.  

Βρισκόμαστε στην Ηπίτου, έναν μικρό πεζόδρομο στην Πλάκα που φιλοξενεί επίσης ένα ζωντανό κοινό, συμπεριλαμβανομένων ενός λυκείου, ενός κολλεγίου και τεσσάρων καταπληκτικών μπαρ. Ζωντανεύουμε το κτίριό μας και το γεμίζουμε με αυτές τις δραστηριότητες. Έχουμε συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς και φορείς, από την Ecogenia και το Athens Democracy and Culture Foundation, το Debate House, το The Center for Excellence in Sustainability at ACG, το Global Covenant of Mayors, το Youth Initiative Greece, το Refugee Week Athens, το Youthmakers Hub και το νεοσύστατο Columbia Global Center-Athens.

Το The Demos αναπτύσσει προγράμματα με όλους αυτούς τους οργανισμούς. Έχουμε επίσης αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών για το εξωτερικό με τίτλο “Gap Year Demos”, το οποίο στοχεύει να προσελκύσει νέους από τη Διασπορά στην Ελλάδα (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Καναδάς). 

Συνεργασία του The Demos Center με την Πολιτιστική Κοινότητα 

-Το The Demos Center φαίνεται να είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με την ευρύτερη κοινότητα των τεχνών και του πολιτισμού, τοπικά, εθνικά και διεθνώς. Ελπίζετε αυτή η κοινότητα να είναι παρούσα στο Κέντρο σας ή να συμμετέχει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του; 

-Όσον αφορά στην τέχνη, αξίζει να αναφερθεί ότι η υπεύθυνη τέχνης του ACG, Ιωάννα Παπαπαύλου, έχει κάνει το Κέντρο ένα έργο τέχνης.  

Το Κολλέγιο διαθέτει 4.000 έργα τέχνης που ομορφαίνουν την Πανεπιστημιούπολη, τα γραφεία μας και τώρα το The Demos Center. Σε συνεργασία με την Κοσμήτωρα, Δρ. Ελένη Μαραγκού, διερεύνησαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκθέσεις τέχνης.  

Έτσι ξεκινήσαμε με τον μετασχηματισμό στο ισόγειο για την 1η μας έκθεση που παρουσιάζουμε αυτές τις μέρες στο Κέντρο μας, με τίτλο “Mama Klorin”. 

Καρδάρας
The Demos Center

Αποστολή του The Demos Center και σχέση του με το IHCLA 

-Το The Demos Center λειτουργεί υπό του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (IHCLA). Πώς σκοπεύει το Κέντρο να εξυπηρετήσει την αποστολή του IHCLA;  

-Πράγματι, το Κέντρο μας υποστηρίζει την αποστολή του IHCLA αλλά δεν είναι απαραίτητα μέρος του. Λειτουργούμε ανεξάρτητα και φέρνουμε το πρόγραμμα του IHCLA στο The Demos Center συνδιοργανώνοντας δράσεις.  

Για παράδειγμα, το IHCLA οργανώνει μια σειρά διαλέξεων στο Demos που ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2025 με τίτλο “Muhabbet: Ανατολικές Μεσογειακές Συζητήσεις”.  

Το Κέντρο μας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα τόπο συνάθροισης για αυτού του τύπου τις συζητήσεις. Όπως τα σαλόνια του Παρισιού ή τα καφενεία που δημιουργήθηκαν στην Οθωμανική Ανατολική Μεσόγειο, το Demos Center είναι ένας οικείος χώρος για συνομιλία και φιλία.  

Φυσικά, η διδακτική μας ομάδα από το Deree θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό, συμμετέχοντας σε αυτά τα προγράμματα. 

Καρδάρας
The Demos Center

Πρώτη Έκθεση στο The Demos Center 

-Η εναρκτήρια έκθεση “Mama Klorin” της Doreida Xhogu (Ντορέιντα Τζόγκου) παρουσίασε το χώρο και τη δυναμική του Demos Center στην αθηναϊκή φιλότεχνη κοινότητα. Πώς ευθυγραμμίζεται αυτή η έκθεση με την αποστολή του Κέντρου;  

-Ο Άι Γουέιγουεϊ είπε πρόσφατα ότι «δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία χωρίς μια ακμάζουσα καλλιτεχνική κοινότητα». Έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αποστολή του Κέντρου.  

Οι καλλιτέχνες φέρνουν μια ειδική μορφή έκφρασης στην κοινωνία. Μας κάνουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά, ανοίγουν τα μάτια μας στην ομορφιά, τον πόνο και τον αγώνα. Είναι μια αντανάκλαση όχι μόνο της πραγματικότητάς μας, αλλά και των ονείρων μας για την κοινωνία. Μας δείχνουν τον τρόπο να την κάνουμε καλύτερη, πιο δίκαιη. Άλλωστε, η τέχνη είναι ο μεγάλος εξ ισορροπιστής.  

Ελπίζω να διατηρήσουμε στο ισόγειο του κτηρίου μια μόνιμη γκαλερί τέχνης που θα φιλοξενεί νέους καλλιτέχνες. Έτσι, θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός κέντρου τέχνης, το οποίο η καλλιτεχνική κοινότητα θα μπορεί να στηρίζεται για καινοτόμα προγράμματα. Ένα ακόμα βήμα, ώστε να γίνει το Κέντρο μας «κυψέλη». 

Εύχομαι η έκθεση «Mama Klorin» να είναι μόνο η αρχή. Ελπίζω να φέρουμε ζωντανή μουσική στο κτήριο, στον πεζόδρομο, στο πάρκινγκ απέναντι, το οποίο θα προσελκύσει τόσο τους ανήσυχους περαστικούς όσο και τους παθιασμένους με την τέχνη. 

Καρδάρας
The Demos Center

Είμαι ανοιχτή στις νέες ιδέες των ανθρώπων και καλωσορίζω τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους

The Demos Center ως Πολιτισμικός Κρίκος   

-Πράγματι, η τοποθεσία είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός πολιτισμικού κόμβου, όπου καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και ερευνητές μπορούν να συναντηθούν κάτω από την ίδια στέγη.  

-Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος φέρνει την ενέργειά του στο Κέντρο. Όντως, αυτό αποτελεί μια πολιτισμική σύνδεση για καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Όλοι θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα με κοινωνικό πρόσημο  φέρνοντας ο καθένας τη δική του προσωπική εξειδίκευση από το δικό του μετερίζι. Το Demos Center είναι ένας δυναμικός χώρος, που αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα.
Ως διευθύντρια, οφείλω να είμαι ανοιχτή σε νέες ιδέες και συνεργασίες, και να ενισχύσω την ανάπτυξη του Κέντρου με την ελπίδα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ανακαλύψουν αυτό που προσφέρουμε.  

Αισθάνομαι αιώνια ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και την πίστη του Προέδρου του ACG, Δρ. Ντέιβιντ Χόρνερ, του Δρ. Τζέι Σάμονς, της Διευθύντριας Δρ. Ελένης Μαραγκού να δώσω πνοή στο κτήριο και για την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας προγραμμάτων στο Κέντρο. Ελπίζω όλα να συνεχιστούν. 

Καρδάρας
The Demos Center

Το Όραμα 

-Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην χαρισματική σας αύρα, στον επαγγελματισμό και στο πάθος σας , χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να διδαχθούν. Ποια είναι μερικά από τα ηγετικά γνωρίσματα που έχετε αποκτήσει ως γυναίκα με τα χρόνια, και πώς φαντάζεστε να καθοδηγείτε αυτό το ίδρυμα προς την πλήρη ανάπτυξή του; 

-Είμαι πολύ αισιόδοξη και χαίρομαι να εκπέμπω θετικότητα. Έχω απίστευτη ενέργεια. Αγαπώ τους ανθρώπους και το πιο ευχάριστο για μένα είναι να δημιουργώ βαθιές και ουσιαστικές προσωπικές σχέσεις. Είμαι ανοιχτή στις νέες ιδέες των ανθρώπων και καλωσορίζω τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους. 

Μπορώ επίσης να πω ότι είχα μια καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες,  η οποία με έχει ανταμείψει.  

Όταν όμως μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω στο ACG στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα μέσω του Demos Center, ένοιωσα να είναι πραγματικά θεόσταλτο. Όταν δίνεται ένα τέτοιο δώρο, προσπαθείς να ανταποκριθείς στην πρόκληση με ανοιχτή καρδιά και πνεύμα.  

Είμαι ευγνώμων που γεννήθηκα Ελληνίδα. Είμαι ευγνώμων για αυτήν την κουλτούρα και για αυτήν τη χώρα. Πιστεύω στην Ελλάδα και είμαι βέβαιη ότι μπορεί να έχει ηγετική θέση στον κόσμο, να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς.  

Ελπίζω, η αυτοπεποίθηση και η προσωπική μου ευτυχία να είναι μεταδοτικές. Αυτό είναι η προσδοκία μου. Το Demos είναι ο τρόπος μου να ενταχθώ ως ενεργός πολίτης στην κοινωνία και να ενθαρρύνω τους άλλους να κάνουν το ίδιο.  

Το σύνθημά μας στο Κέντρο είναι «αφιερώστε το υπόλοιπο της ζωής σας στην πρόοδο». Ακριβώς αυτό κάνουμε και αυτό ελπίζουμε να εμπνεύσουμε, ειδικά τους νέους ανθρώπους. 

Ποια είναι η Μαίρη Καρδάρας 

Η Μαίρη Καρδαράς είναι η Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Demos στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Είναι συγγραφέας, βραβευμένη δημοσιογράφος με EMMY και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, με διδακτορικό στην Δημόσια και Διεθνή Πολιτική από το Northeastern University της Βοστώνης. Διδάσκει σε πανεπιστήμια από το 1991 και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των φοιτητών ως ενεργών, ενδιαφερόμενων, περίεργων πολιτών των κοινοτήτων τους και του κόσμου.  

Το Κέντρο Demos είναι η κορύφωση της αφοσίωσής της στη δημόσια πολιτική και κυβερνητική που υπηρετεί τους ανθρώπους, στη δημοσιογραφία που ρίχνει φως στις σκοτεινές γωνιές του κόσμου και σε μια ακμάζουσα και ζωντανή καλλιτεχνική κοινότητα, που είναι τα χαρακτηριστικά όλων των ελεύθερων και υγιών κοινωνιών. 

Είναι υιοθετημένη και αγωνίζεται για την αποκατάσταση της ελληνικής ιθαγένειας για περίπου 4.000 Έλληνες παιδιά, τα «χαμένα παιδιά της Ελλάδος». Ξεκίνησε μια εκστρατεία η οποία έχει πλέον περισσότερες από 75.000 υπογραφές με σκοπό αυτό, το Nostos για τα Ελληνοαμερικανικά Υιοθετημένα Παιδιά. 

Info έκθεσης  

The Demos Center του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος | 16/11/24-31/1/25 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ. 3-7 μ.μ., Σαβ. 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Η συνέντευξη είναι αναδημοσίευση από την οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα axianews  (14-12-2024)

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έφη Σπηλιώτη: Η Τέχνη είναι ανάγκη, αναπνοή μου 

Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Έφη Σπηλιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα και από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και από τη Σχολή Δοξιάδη –...

Θοδωρής Κοτονιάς : Όταν δημιουργώ, αισθάνομαι ζωντανός 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η ενασχόλησή του Θοδωρή Κοτονιά με το τραγούδι, ξεκινά λίγο πριν το 2000 σαν κεντρικός πόλος της ομάδας «Μακρινά Ξαδέρφια».  Έχει συνεργαστεί...

“Εγκόλπια Ιάματα”, ποιητική συλλογή τού Κώστα Ευαγγελάτου

Γράφει η Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, Συγγραφέας, Κριτικός Σε μια στιγμή, αυτή που με αδήριτη συνέπεια φθάνει αναπόδραστα, ο ποιητής και εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this