Εικαστική έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ένα μείζονος σημασίας εικαστικό γεγονός για την Καλαμάτα, η έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στον κυριότερο πυρήνα πολιτισμού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το «Μέγαρο Χορού».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 35 εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας σε επιμέλεια της Αρτέμιδας Ποταμιάνου. Η έκθεση είναι διαρθρωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα έργα να «συνομιλούν» ενταγμένα σε ενότητες- μέρη ενός διαλόγου. Οι ενότητες αυτές δημιουργούν θεματικές όπως οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις οι τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση και την αποτύπωση.

Εντέλει πλάθεται μια εικονική στιχομυθία που αποκαλύπτει στον θεατή τη διαδρομή μίας ξεχωριστής περιήγησης στο εκφραστικό αποτύπωμα καλλιτεχνών που το έργο τους δεν έχει εύληπτες, με την πρώτη ανάγνωση, κοινές αναφορές. Όπως σημειώνει σχετικά η επιμελήτρια της έκθεσης Άρτεμις Ποταμιάνου «η εικαστική πρακτική, η δημιουργία ενός έργου τέχνης ανεξάρτητα από την εποχή, τη θεματική ή τα μέσα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης αποτελεί ως επί το πλείστον μια μοναχική διαδικασία.

Ένα ιδιαίτερα προσωπικό, σχεδόν μυστηριακό στη φύση του πόνημα που τελείται ξεκινώντας από τη διάνοια, τη σκέψη, το συνειρμό, την ανάγκη, την έρευνα, τις αναζητήσεις του εικαστικού καλλιτέχνη και πλάθεται με βάση μια πληθώρα παραμέτρων έξω από τη σφαίρα επιρροής του. Η έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” αποτελεί μια γιορτή, ένα αφιέρωμα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Με αφετηρία συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, κοινές στα επιλεγμένα έργα των καλλιτεχνών, ξεκινά μια διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτονται από κάθε έργο».

Βίοι Παράλληλοι / Γιώργος Γουναρόπουλος Κορίτσια που κεντούν, 1920-22, Λάδι σε μουσαμά, 60 x 80 εκ Ευγενική παραχώρηση Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Στην ευρηματική παρουσίαση τους στον εκθεσιακό χώρο του Black Box η κερκίδα των θεατών τέμνει οριζόντια τις τρεις νοητές αίθουσες της έκθεσης, έτσι ώστε η εικαστική πρακτική, ο διάλογος ανάμεσα στα έργα να ενεργοποιείται υπό το βλέμμα του θεατή. Το «στοίχημα» της έκθεσης όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης είναι «η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση, η μετάφραση και μετουσίωση της προσωπικής εικαστικής διεργασίας σε βίωμα κι εμπειρία, μια συνέργεια που τελικά καθορίζει τη ζωή ενός έργου τέχνης».

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, όλων των διαστάσεων, που ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και φέρουν τις υπογραφές των (με αλφαβητική σειρά):

Αλέξη Ακριθάκη, Άγγελου Αντωνόπουλου, Κωστή Βελώνη, Σπύρου Βικάτου, Γιάννη Γαΐτη, Βάσως Γκαβαϊσέ, Βαγγέλη Γκόκα, Γιάννη Γρηγοριάδη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιώργου Γύζη, Γιάννη Ζιώγα, Βλάση Κανιάρη, Έλλης Κελεμένδρη, Παναγιώτη Κουλουρά, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Γιώργου Λάππα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Χριστίνας Μήτρενσε, Φρύνης Μουζακίτου, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Ναυσικάς Πάστρα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Άρτέμιδος Ποταμιάνου, Ιφιγένειας Σδούκου, Γιώργου Σικελιώτη, Άγγελου Σκούρτη, Βασίλη Σκυλάκου, Μάριου Σπηλιόπουλου, Μαρίας Σταμάτη, Τάσσου (Αλεβίζου), Γιάννη Χρηστάκου, Κώστα Χριστόπουλου, Χρύσα (Βαρδέα) και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

«Η έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσίαση σημαντικών έργων, αλλά πραγματεύεται εν τέλει την ελληνική ιστορία της τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει σταθερά πολιτιστικές πρωτοβουλίες που φέρουν διαχρονικά μηνύματα και προάγουν το έργο των καλλιτεχνών» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Βίοι Παράλληλοι

Βίοι Παράλληλοι / Κωνσταντίνος Μαλέας Ακρόπολη, 1918-20, Λάδι σε χαρτόνι, 45 x 65 εκ Ευγενική παραχώρηση Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα«Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να μην έχουν “συναντηθεί” ποτέ στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, τα έργα τους σίγουρα συναντιούνται σε κοινούς τόπους, τα σχόλιά τους συνδιαλέγονται και οι προβληματικές τους διαγράφουν διαδρομές, που καμιά φορά είναι απρόσμενες για τον θεατή. Αυτό που αναδεικνύει η έκθεση είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματικές που ενσωματώνονται στα έργα, εμπνέοντας τον θεατή να εξερευνήσει τα μυστήρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. ».

Επισημαίνει ο εικαστικός – καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της K. E. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας της K. E. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές: Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, του Δημήτρη Λυμπερόπουλου

Επιμέλεια έκθεσης: Άρτεμις Ποταμιάνου
Εγκαίνια: Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12. 00 μ. μ.
Διάρκεια έκθεσης: 12. 11-12. 12. 23

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

Sebastian Delen: Επέτειος δέκα ετών για την Villa Αφαία στην Αίγινα

Συνέντευξη- Ρεπορτάζ: Ζέτα Τζιώτη Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο ρομαντικό νησί της Αίγινας, και πιο συγκεκριμένα, στη Βίλλα Αφαία του Σεμπαστιάν Ντελέν (Sebastian Delen) συνδύασε...

Αυθεντικές όψεις της Μονμάρτης από τον Μορίς Ουτριλό

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Μορίς Ουτριλό / Maurice Utrillo γεννήθηκε το 1883 στην Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν ο γιος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this