Έκθεση χαρακτικής στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Η έκθεση διαρκεί έως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης τιμώντας τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944), διοργανώνει έως 31 Οκτωβρίου 2024,  έκθεση χαρακτικής με θέμα: «ΠΟΛΕΜΟΣ – ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, 1940-1944, Εικαστικές & λογοτεχνικές μαρτυρίες».

Παρουσιάζονται έργα και σημαντικές πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών βιβλίων, από τη  συλλογή «Νεοελληνικής Χαρακτικής» του  Χαράλαμπου Λεοντιάδη.

Την έκθεση προλογίζει ο ιστορικός της τέχνης  Σπύρος Μοσχονάς. 

Η εικαστική και λογοτεχνική αντιστασιακή δράση του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου διαδραματίζει ένα πρωτεύοντα ρόλο, ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς. Οι έλληνες χαράκτες έδωσαν ένα διακριτό όσο και  γενναίο, εικαστικό αγώνα, αναλαμβάνοντας την διακίνηση ιδεών και συνθημάτων απέναντι στον δαίμονα του φασισμού.

Η λογοτεχνική πένα, ο χρωστήρας του ζωγράφου, το καλέμι και το σκαρπέλο του χαράκτη, αποτέλεσαν εξ ίσου βαριά όπλα όσο και το τουφέκι του αντάρτη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 χαρακτικά  έργα. Πολλά από αυτά φιλοτέχνησαν κορυφαίοι Έλληνες χαράκτες όπως : Η Βάσω Κατράκη, ο Τάσος Αλεβίζος, ο Γιάννης Κεφαλληνός, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, ο Φώτης Μαστιχιάδης, ο Γιάννης Μόραλης και πολλοί άλλοι ζωγράφοι – χαράκτες που με την αδρότητα της γραφής τους μετέφεραν το πνεύμα και το αίσθημα του αγωνιζόμενου λαού. Σπάνια και δυσεύρετα είναι τα χαρακτικά αυτής της περιόδου καθώς, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο, πολύ λίγα σώθηκαν από την κατοχή, τις διώξεις , τις συλλήψεις και τις εξορίες .

Ακόμη εκτίθενται έργα από νεότερες γενιές καλλιτεχνών που ανέλαβαν την σκυτάλη και προτείνουν με τον δικό τους τρόπο έκφρασης, το ανασκάλεμα της ηρωικής αυτής  διαδρομής, με νέες απόψεις για την εικαστική έρευνα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη. Ανάμεσά τους, η διακεκριμένη  εκπρόσωπος της «παλαιάς φρουράς» και κορυφαία  χαράκτρια-ζωγράφος Ρένα Ανούση-Ηλία, ο Δάσκαλος και για 29 χρόνια καθηγητής της χαρακτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, Γιάννης Γουρζής. Ο Μίλτος Παντελιάς, με δημιουργίες που αποτελούν κοσμήματα της χαρακτικής και ζωγραφικής τέχνης. Οι ζωγράφοι-χαράκτες Θωμάς Μώλος, Κατερίνα Θεοδώρου, Λεόντιος Πετμεζάς, Γιώργος Λένης και οι χαράκτες, Στέλιος Τσιμογιάννης, Γιάννης Βρακάς, με έργα που απηχούν την δύναμη και το ηρωικό πνεύμα της εποχής.

Τα εκθέματα εκτός από το εικαστικό μέρος  περιλαμβάνουν και σημαντικές πρώτες εκδόσεις (1943-1947) έντεχνου λόγου, κοσμημένες με πρωτότυπα χαρακτικά έργα, που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες  αποκλειστικά για να εικονογραφήσουν σπουδαία κείμενα  των βάρδων της λογοτεχνίας.

Επίσης γίνονται ξεναγήσεις και στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
11.00-14.00 & 17.00-21.00

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης
Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή  Βενιζέλου
Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ηλιούπολη Αττικής
210 9901400

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου είναι τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτονική Χανίων του Πολυτεχνείου Κρήτης και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ρεγγίνα Παντελίδη : Καλύτερα να στοχεύεις ψηλά και να αποτύχεις,  παρά χαμηλά και να πετύχεις 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η Ρεγγίνα Παντελίδη, με μια εντυπωσιακή και πολυδιάστατη πορεία, ξεκίνησε τις σπουδές της στις κλασικές σπουδές στο Kings College του Λονδίνου,...

Αριέλα Βερτεμέρ: Η εννοιολογική τέχνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόκληση κριτικής σκέψης και συναισθηματικής ενδοσκόπησης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Αριέλα Βερτεμέρ (Ariela Wertheimer), η διεθνούς φήμης εικαστικός, που κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου στη Βενετία με την...

Frontpage : Next στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου 2025 Ομαδική Εικαστική Έκθεση & Πρωτοβουλίες γύρω από την κεντρική ιδέα της «Πρώτης Σελίδας», της «Πρώτης Είδησης»,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this