Έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών στον Βυζαντινό πύργο “Πύργοβα”

H έκθεση «ΠΥΡΓOΒA - Ασπίδα Πολιτισμού» διεξάγεται στον Βυζαντινό πύργο "Πύργοβα" στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ «STAGES ON STRUMA» με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα., και διαρκεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Η GALLERY13, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σόφια – Embassy of Greece in Bulgaria – Посолството на Гърция в България και με την ευγενική χορηγία της Marmodom, διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «ΠΥΡΓOΒA – Ασπίδα Πολιτισμού» στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ «STAGES ON STRUMA», του οποίου τιμώμενη χώρα για το 2023 είναι η Ελλάδα.

Η λέξη “Struma” προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαίο υδρώνυμο του ποταμού “Στρυμόνα”, ο οποίος πηγάζει στη Βουλγαρία και εκβάλλει στην Ελλάδα. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Στρυμών, γιος του Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος, ήταν ποτάμια θεότητα και κατά μία αλλή παράδοση, μυθικός βασιλιάς της Θράκης.
Από την την έκθεση με τίτλο «ΠΥΡΓOΒA – Ασπίδα Πολιτισμού»
Επιδίωξή της είναι η διασύνδεση του Eλληνικού και του Bουλγαρικού πολιτισμού, με στόχο την ενίσχυση των Διασυνοριακών Σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η έκθεση αποτελεί μία δήλωση υπέρ της ειρήνης, σε μία περίοδο που η παγκόσμια ειρήνη δοκιμάζεται συνεχώς.

Στον παλαιό αμυντικό πύργο “Πύργοβα” του 15ου αιώνα, ο οποίος αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας, στήνεται η εν λόγω έκθεση με σκοπό τη μετατροπή του πύργου σε μία “Βιβλιοθήκη” από έργα τέχνης με αναφορά στο βιβλίο και στην γραφή.

Ο μεσαιωνικός πύργος “Πύργοβα”, ανήκει σε ένα “παλίμψηστο” σύμπλεγμα Ιστορικών κτιρίων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και αισθητικής, με το όνομα “Πиргова” να σχηματίζεται από την ελληνική λέξη “Πύργος” και τη σλαβική κατάληξη “-οβα”, που σημαίνει “τόπος”. Αποτελεί μέρος μίας Ιστορικής αφήγησης που ξεκινά από τους Ρωμαϊκούς Χρόνους (Ρωμαϊκά Λουτρά), συνεχίζει στην Μεσαιωνική Εποχή (Πύργος “Πύργοβα”) και τέλος στην Οθωμανική Περίοδο (Τέμενος “Ahmed Bey”).
Η τυπολογία του κτιρίου “Πύργοβα” ενισχύει την ιδέα της έκθεσης, καθώς κατά την περίοδο του Μεσαίωνα συνηθιζόταν οι βιβλιοθήκες να στεγάζονται σε “Πύργους”. Έτσι, σε έναν χώρο όπου κατά το παρελθόν κυριαρχούσαν υλικά, όπως το μπαρούτι και το σίδερο, σήμερα ο πολιτισμός μας τα αντικαθιστά με ευρηματικές εικαστικές δημιουργίες, έμπνευση των οποίων αποτελεί η έννοια της γραφής. Πρόκειται για μια έκθεση που σκοπό έχει να αναδείξει την υλική υπόσταση του βιβλίου ως αντικειμένου πολιτισμού υψηλής αισθητικής.
Από την την έκθεση με τίτλο «ΠΥΡΓOΒA – Ασπίδα Πολιτισμού»

Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλη την έκταση του πύργου, με κάθε ένα από τα τρία επίπεδά του να αποτελεί και μια θεματική ενότητα:

“Ο αρχέγονος Άνθρωπος και τα πρώτα συστήματα γραφής” / “Το Αλφάβητο και η εξέλιξη του γραπτού Λόγου” / “Το Βιβλίο και η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή του” (Ο Κώδικας και η τεχνική της Βυζαντινής Στάχωσης)

Εκτίθενται έργα των δημιουργών

Καζάκη Ιωάννας (Ioanna Kazaki), Ναιντί Shekine – Δέσποινας (Shekine Naidi), Σιόντη Ιωάννας (Ιωάννα Σιόντη), Βουδούρη Εβίτας (Evita Voudouri), Ζυρπιάδη Θεόδωρου (Theodoro Zirpiadis), Ζαχαριάδη Σώτου (Sotos Zachariadis), Ταξίδη Γιώργου (Giorgos Taxidis), Γκάγκα Σαράντη (Saradis Gagas) και Γούδα Δημήτρη (Dimitrios Goudas).
Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης, καθώς και η επιμέλεια του όλου εγχειρήματος, πραγματοποιήθηκε από την GALLERY13 η οποία εδρεύει στην ακριτική πόλη της Δράμας.
Από την την έκθεση με τίτλο «ΠΥΡΓOΒA – Ασπίδα Πολιτισμού»

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη έως Σάββατο 9:00–12:00 & 13:00–18:00
Μεσαιωνικός Πύργος “Πύργοβα”
“Professor Kiril Tsonev” 7, 2500 Kyustendil Centre, Βουλγαρία
+359 87 668 6899
Ο αμυντικός πύργος “Πύργοβα”
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Master Exhibition έκθεση διπλωματικών εργασιών του ΑΚΤΟ

Στην έκθεση Master Exhibition παρουσιάζονται Διπλωματικές Εργασίες που εκπονήθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023/2024, στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΑΚΤΟ, με επικύρωση...

Η ζωτική κυβιστική γλυπτική του Οσίπ Ζάντκιν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οσίπ Ζάντκιν / Осип Цадкин, γεννήθηκε στο Βιτέμπσκ της Λευκορωσίας το 1888. Σπούδασε αρχικά για τρία...

Πέτρος Καραβέβας: Το εικαστικό γυμνό οφείλει να αποτυπώνει το ανθρώπινο σώμα σε όλη την αλήθεια του 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η γκαλερί Contemporary Athens παρουσιάζει αυτές τις μέρες την τελευταία δουλειά του καταξιωμένου ζωγράφου, Πέτρου Καραβέβα με τίτλο «Δίχως αυτολογοκρισία». Στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this