Εκτινάχθηκαν στα $65 δισ. οι πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά τέχνης το 2021

Ισχυρό «ριμπάουντ» πραγματοποίησε η παγκόσμια αγορά τέχνης το 2021 παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση των Art Basel και UBS που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι συνολικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων από αντιπροσώπους και οίκους δημοπρασιών, αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση σε περίπου 65,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από την οικονομολόγο Clare McAndrew ιδρύτρια της Arts Economics με έδρα το Δουβλίνο.

«Η αγορά τέχνης έχει επιδείξει απίστευτη ανθεκτικότητα το 2021, με ισχυρή άνοδο στις συνολικές πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να λειτουργεί υπό ορισμένες πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η McAndrew στην έκθεση. «Οι έμποροι και οι οίκοι δημοπρασιών προσαρμόστηκαν με επιτυχία σε ένα νέο σύστημα δύο επιπέδων, διαδικτυακών και φυσικών πωλήσεων και εκδηλώσεων και ο αυξανόμενος πλούτος των συλλεκτών βοήθησε στη στήριξη της ζήτησης».

Οι αγορές των πλουσίων

Η μέση δαπάνη από άτομα υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs) που έχουν καθαρή περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, εξαιρουμένων των ακινήτων και ιδιωτικών επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων, έφθασαν τα 274.000 δολάρια το 2021, υπερδιπλάσια από το επίπεδο το 2020. Επιπλέον, το 74% των HNWI που συμμετείχαν στην έρευνα αγόρασαν μη ανταλλάξιμες μάρκες που βασίζονται στην τέχνη ή NFT το 2021, με μέση τιμή 9.000 $ το καθένα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα 2.339 πλούσιων σε 10 μεγάλες αγορές και αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτερο στοιχείο της έκθεσης για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς τέχνης. Οι πωλήσεις από αντιπροσώπους ανήλθαν σε περίπου 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 18% από έτος σε έτος. Οι πωλήσεις από οίκους δημοπρασιών, εξαιρουμένων των ιδιωτικών πωλήσεων, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια την περυσινή χρονιά σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 47% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την έκθεση.

Γεωγραφικά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν, αντιπροσωπεύοντας 28 δισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών πωλήσεων στον κάδο της τέχνης και τις αντίκες ή το 43% για το 2021. Η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με μερίδιο 20%, ή 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

Πηγή: radar.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λορέττα Γαΐτη: Εάν δεν φροντίζεις το έργο ενός καλλιτέχνη είναι σαν να πεθαίνει για δεύτερη φορά

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια συνέντευξης: Ζέτα Τζιώτη  Πριν από μερικές ημέρες οι πόρτες της Γκαλερί Σκουφά άνοιξαν στην καρδιά του Κολωνακίου για...

Δρ. Μαίρη Καρδάρας: Το motto μας στο “The Demos Center” είναι «αφιερώστε το υπόλοιπο της ζωής σας στην πρόοδο»

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ηπίτου στην Πλάκα επίλεξε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), για την ίδρυση του The Demos Center...

Έφη Σπηλιώτη: Η Τέχνη είναι ανάγκη, αναπνοή μου 

Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Έφη Σπηλιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα και από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και από τη Σχολή Δοξιάδη –...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this