Γράφει ο Χρήστος Δημουλάς*
Ιστορικό το Θέατρο Άλφα. Διαχρονικά τα θεατρικά έργα που πρωτοπαίχτηκαν σε αυτό. ”Καληνύχτα Μαργαρίτα ”, ” Κλειδοκράτορες ”, ” Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω ” κι άλλα.
50 χρόνια δημιουργίας του Θεάτρου Άλφα με την σημερινή παρουσία του να εμπεριέχει νέους δημιουργούς & διαχειριστές που προεκτείνουν την θεατρική δημιουργικότητα εντός του προσθέτοντας και άλλα είδη Τέχνης δημιουργώντας σιγά-σιγά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις πραγμάτωσης του οράματος των ιδρυτών του Στέφανου Ληναίου και Έλλης Φωτίου, να φτάσει αυτό το θέατρο να γίνει ένα μικρό Κέντρο Πολιτισμού, Τεχνών και Επιστημών.
Αυτό που ονειρεύτηκαν, όπως λέει ο ίδιος ο Στέφανος Ληναίος.
Σ ‘αυτό το ιστορικό θέατρο λοιπόν, δημιουργήθηκε από καιρό ή ”Συντροφιά των Ονειροπόλων” από τον ηθοποιό, σκηνοθέτη, δάσκαλο υποκριτικής, Κώστα Γάκη, με στόχο την ολοένα περισσότερη πολύμορφη καλλιτεχνική ανάπτυξη κάθε είδους τέχνης με περιεχόμενο συναρτώμενο με τις κοινωνικές ανάγκες που γεννάει η καθημερινή πραγματικότητα.
Με πολυδιάστατες εκδηλώσεις στις οποίες συνδυάζεται το αντιπολεμικό βαριετέ με τη συγκέντρωση των βασικών ειδών διατροφής & προστασίας σε πρόσφυγες, οι εικαστικές εκθέσεις σε αλληλέγγυα δράση με τις θεατρικές παραστάσεις, μέχρι η δημιουργία μεσημεριανών εκδηλώσεων με στόχο την εξέλιξη του φουαγιέ σ ‘έναν παράλληλο χώρο δημιουργίας με την σμίξη τέχνης κι επιστήμης.
Αυτή η προσπάθεια δημιουργίας ενός δεύτερου χώρου ξεκίνησε από το μέλος της Συντροφιάς των Ονειροπόλων, Χρήστο Δημούλα με το σκεπτικό του ότι Τέχνη και Λαός είναι ένα. Κι έτσι να’ ναι πάντα.
Αφού το πρότεινε & είδε την πρωτότυπη ιδέα του να εγκρίνεται θετικά, ονόμασε τούτη την προσπάθεια με τον ευνόητο τίτλο: ”Σάββατο μεσημέρι με Τέχνη κι Επιστήμη”.
Καλώντας καλλιτέχνες κι επιστήμονες σε συμπαράσταση και ρίχνοντας τον πρώτο σπόρο γέννήσης ενός νέου δέντρου πολιτισμού με καλλιτεχνικά κι επιστημονικά άνθη & καρπούς.
Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 3μμ ξεκίνησε την πρώτη από την σειρά εκδηλώσεων του σε αλληλέγγυα δράση με την παράσταση “Η Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό ” βασισμένη στο βιβλίο του Λουΐς Σεπούλβεδα.
Ο τίτλος της εκδήλωσης: ”Σελίδες αντίστασης μέσα απ’ την Λατινοαμερικάνικη Λογοτεχνία”.
Με ανάδειξη της δυσκολίας να γραφτούν οι κοινωνικά προοδευτικές ιδέες από τους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς στα βιβλία τους μες στις χώρες που ζούνε, εξαιτίας μια μεγάλης σειράς καταπιέσεων της ελεύθερης έκφρασης που υφίστανται στον τομέα της Τέχνης γενικότερα & όχι μόνο.
Συμπαραστάτρια του Χρήστου Δημούλα κι ομιλήτρια η άριστη γνώστρια διεθνούς κι εγχώριας Λογοτεχνίας, η φιλόλογος Άννεκε Ιωαννάτου.
Επίσης στην μουσική πλαισίωση ανέλαβαν να τον βοηθήσουν δύο κορυφαίες κυρίες της μουσικής.
Η διεθνούς φήμης κιθαρίστρια, Εύα Φάμπα με την κορυφαία φλαουτίστα, Αμαλία Κουντούρη.
Ενώ καταλυτική ήταν κι η θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά του μέσω Λόγου και Κιθάρας, η παρέμβαση των υπευθύνων της Συντροφιάς των Ονειροπόλων, Κώστα Γάκη και Νατάσσα-Φαίη Κοσμίδου, που είναι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δάσκαλοι υποκριτικής διαθέτοντας κι ένα σωρό άλλες καλλιτεχνικές χάρες και ιδιότητες που έχουνε.
Το αποτέλεσμα εφάμιλλο της πεισματάρικης πίστης που υπάρχει σε καθετί ελπιδοφόρο κοινωνικά.
Το φουαγιέ του Θεάτρου γέμισε μετά από χρόνια. Ήδη σχηματίστηκε σειρά επόμενων εκδηλώσεων.
Ο πρώτος σπόρος έπεσε. Ένα νέο ” Δέντρο δημιουργίας ” γεννιέται.
Με την ευχή οι πρώτοι αυτοί καλλιτεχνικοί κι επιστημονικοί καρποί που θα αναπτύξει ο πρώτος αυτός σπόρος να γίνουν αιτία ενθάρρυνσης για την εξάπλωση κι άλλων τέτοιων δέντρων.
*Ο Χρήστος Δημουλάς είναι Δραματοθεραπευτής και έχει σπουδές στην Δημοσιογραφία, Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες, Κολλάζ, Δραματοθεραπεία, Παιδοψυχολογία. Είναι συνιδρυτής της κοινωνικής-λογοτεχνικής ομάδας “Απόδραση στον Λόγο & την Τέχνη” και της φωτογραφικής ομάδας “PhotoProletarii”. Έχει εκδώσει 3 ποιητικές συλλογές