«Εργοστάσιο Παιχνιδιών» Ηλίας Παπαηλιάκης 2020-2022 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

H έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, 19:30-21:30, και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, 19:30-21:30. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Η έκθεση «Εργοστάσιο Παιχνιδιών – Ηλίας Παπαηλιάκης 2020-2022» περιλαμβάνει έργα της τελευταίας διετίας και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του καλλιτέχνη με την Γκαλερί Σκουφά. Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Με τα νέα του έργα ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο σαφώς πιο εξωστρεφή. Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση, είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος εξετάζει στα νέα του έργα.

Ηλίας Παπαηλιάκης

Ο Παπαηλιάκης δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων και στρέφεται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Με το «Εργαστήριο παιχνιδιών» (2021) ο Παπαηλιάκης λύνει το πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας, του μεγέθους. «Αυτό το έργο είναι ένα καλό βήμα για αυτό που θεωρώ εγώ ότι είναι το όριό μου», σχολιάζει ο ίδιος.

Εκτός από το «Εργαστήριο παιχνιδιών» η έκθεση περιλαμβάνει δέκα λάδια του 2020-21. Οι τίτλοι τους δεν συλλαμβάνονται εκ των υστέρων αλλά προκύπτουν την ώρα που ο καλλιτέχνης δουλεύει τα έργα: «Το ψάρεμα», «Ο ύπνος», «Γυναίκα με λυγισμένη βέργα», «Δύο φιγούρες», «Η νύχτα», «Το Ηλιοβασίλεμα στο παλάτι», «Η ζωή στην εξοχή», «Η ώρα του ήλιου», «Η ώρα του μάγου» και «Το ενυδρείο». Σε κάθε έργο αυτής της ενότητας υπάρχει η σχέση της φιγούρας με αντικείμενα. Και σε κάθε έργο υπάρχει πάντα ένας ορίζοντας αποτυπωμένος με διαφορετικούς τρόπους.

Οι πίνακες της έκθεσης πλαισιώνονται από τρία μεγάλα σχέδια («Η μητέρα του ήλιου», «Αγόρι με πεταλούδα», «Ανέστιοι») δουλεμένα με μολύβι σε χαρτί, τα οποία ανήκουν στη σειρά «Το σχήμα του ουρανού» (2021), καθώς και τρία γλυπτά του 2022. Τα μαυρόασπρα σχέδια, που μοιάζουν με σφραγίδες, φανερώνουν έναν δημιουργό που γνωρίζει σε βάθος τις δυνατότητες της γραμμής και έχει οξυμένη αίσθηση της ισορροπίας. Την ίδια ικανότητα αναγνωρίζει κανείς και στις κατασκευές από μακετόχαρτο και μολύβι, συγκεκριμένα στα έργα «Ο γραφέας» και «Ο μεγάλος άγνωστος». Το γλυπτό «Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό» (2022) αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά. Στην ουσία, με το γλυπτό αυτό ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο δουλεύει τα ζωγραφικά του έργα τα τελευταία 25 χρόνια.

Ηλίας Παπαηλιάκης

Info

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα, 10561

Ωράριο έκθεσης
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 10:30-14:30 και 17:30-20:30
Τετάρτη: 10:30-14:30
Σάββατο: 11:00-14:30

Διοργάνωση έκθεσης: Γκαλερί Σκουφά
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

Εγκαίνια: Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
210-3643025, 210-3603541
[email protected]
www.skoufagallery.gr

*Φωτογράφιση έργων: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος / ELLASTRATION

Ηλίας Παπαηλιάκης
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this