Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με συμμετοχή γνωστών εικαστικών αλλά και ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών, με τίτλο Generations 1960-2019, θα πραγματοποιηθεί σε δύο ενότητες σε δύο διαφορετικά μέρη της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των φιλότεχνων του νησιού και όχι μόνο…
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, στην Τύλισο, το πρώτο μέρος της έκθεσης.
Την επομένη, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, με την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων, θα παρουσιαστεί στο κοινό η δεύτερη ενότητα στην Αίθουσα Τέχνης και Οίνου του οινοποιείου Διγενάκη στα Πεζά Ηρακλείου, σε έναν μοντέρνο και ελκυστικό χώρο που δημιούργησε με μεράκι η οικογένεια Διγενάκη.
Έναν χώρο, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή άριστων ποιοτικά κρασιών αλλά αντιλαμβάνεται την οινοποιεία ως ζωτικό μέρος του συνολικότερου πολιτισμού, φιλοδοξώντας να τη συνδέσει διαδραστικά με άλλες μορφές πολιτιστικής έκφρασης όπως η μουσική, τα εικαστικά, η ποίηση και λογοτεχνία, ο χορός και το θέατρο. Η λειτουργία του άρτιου σε υποδομές οινοποιείου νοηματοδοτείται από παρουσία καλλιτεχνών σε έναν χώρου πολιτισμού ο οποίος ζεσταίνεται από το έργο τους. Παράλληλα, οραματίζεται να φιλοξενεί νέους ανθρώπους βοηθώντας έτσι στην ανάδειξη του έργου τους με στόχο να αποτελέσει αισθητική αναφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, προδιαγράφοντας με αυτό τον τρόπο το ευοίωνο μέλλον του συνολικού εγχειρήματος.
Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση της ομάδας “ΔΙΠΟΛΑ“, της “Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου” και του “Οινοποιείου Διγενάκης“.
Η κεντρική ιδέα της έκθεσης Generations 1960-2019 αφορά στο πως το παρελθόν υπεισέρχεται στο παρόν και έτσι παράγεται μέλλον.
Όπως ανέφερε ο και James Joyce “If there is a future in every past, that is present” (“Υπάρχει μέλλον σε κάθε παρελθόν που γίνεται παρόν”).
Επιπλέον, ο Νικόλαος Κάλας σε ποίημά του, αναφέρεται στο ζήτημα ως: “Το μετά – χθες και το προ-αύριο”.
Έργα γνωστών εικαστικών θα συνεκτίθενται με τη δουλειά ανερχόμενων καλλιτεχνών της νέας γενιάς των οποίων το έργο έχει κριθεί ως αξιόλογο από την πορεία τους στο χώρο.
Σκοπός είναι να προαχθεί μια γόνιμη συνομιλία μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν συσχετισμοί μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών της εποχής κατά την οποία διαμορφώθηκε το κάθε έργο.
Επίσης, στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το δυναμικό παρόν των νέων καλλιτεχνών οι οποίοι με συνέπεια συνεχίζουν να δημιουργούν και να παράγουν έργο σε δύσκολες συνθήκες, διαμορφώνοντας το σύγχρονο ρεύμα και διεκδικώντας την δική τους θέση στην Ιστορία της ελληνικής Τέχνης. Οι νέοι δημιουργοί διαπραγματεύονται καθιερωμένες αλλά και νέες μορφές έκφρασης, προβάλλοντας έργα εικαστικά, γλυπτικά, εγκαταστάσεις βίντεο, performances χωρίς κανένα περιορισμό στο εκφραστικό τους μέσο.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Λάππας, Γιώργος Λαζόγκας, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Θάλεια Χιώτη, Γιώργος Τσακίρης, Αφροδίτη Λίτη, Αλέξανδρος Βούτσας, Βίκυ Μπέτσου, Παναγιώτης Σιάγκρης, Άγγελος Σκούρτης, Χάρης Κοντοσφύρης, Νίκος Κρυωνίδης, Χρήστος Κάλφας, Πέγκυ Κλιάφα, Σοφία Καραλέκα, Γιώργος Ανδρούτσος, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Δημήτρης Εφέογλου, Δημήτρης Καρατζάς, Μαργαρίτα Πέτροβα, Ελεάννα Μαρτίνου, Άντα Πετρανάκη, Κωστής Δαμουλάκης, Βασίλης Αλεξάνδρου, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Χαρούλα Νικολαΐδου, Μπέσσυ Ράλλη, Μαρία Καλογνώμου, Σταμάτης Λάσκος, Θάλεια Γκατζούλη, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώργος Πανταζής, Albert Shena, Σοφία Μπακιρτζή, Όλγα Σουλαχάκη, Αγγελική Τριαντοπούλου, Στάθης Μαυρίδης, Λουίζα Μίσιου, Λίνα Χριστίνα, Θωμάς Μακινατζής, Φώτης Μπάλας, Κωνσταντίνος Κολέτσος, Γεωργία Τρούλη, Μιχάλης Παρλαμάς, Μαρία Παπαντωνίου, Σωτηρία Καλλίας, Ειρήνη Ζήνωνος, Μαρίνα Προβατίδου, Κανέλλα Στασινοπούλου, Σταυρούλα Μιχαλακοπούλου, Λευκή Χαρίτου, Στέλλα Κουκουλάκη, Αγγελική Παπαγεωργίου, Ljiljana Jaric, Γιάννης Πολιτόπουλος, Κατερίνα Ανδρουλάκη, Έφη Βαρδάκα, Ελευθερία Στόικου, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Ουρανία Φθενάκη, Έφη Μπερδούση, Κατερίνα Καλατζίδου, Κρίστη Γρηγορίου, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Μανώλης Καλουδάς, Άρτεμις Κατσαμπάνη, Νίνα Παναγοπούλου, Μαρία Δημητροπούλου, Μαρία Μηλιώτη, Νικολέτα Στεργίου, Δημοσθένης Μπογιατζής, Τάνια Καραμάνου, Δημήτρης Παλάντζας, Βασιλική Κοσκινιώτου, Γιάννης Μπρούζος, Χριστίνα Αδάμ, Σύλβια Πετσούρα, Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου, Χρυσούλα Σκεπετζή, Δομηνίκη Σωτηριάδου, Σοφία Δατσέρη, Μιχαήλ Φαλκώνης.
Τιμητική συμμετοχή έργων των Παύλου και Νίκου Κεσσανλή (παραχώρηση @Roma Gallery).
INFO
“Generations 1960-2019“
1η ενότητα: Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, Τίλυσος (κοντά στο Ηράκλειο).
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 19:00
2η ενότητα: Oινοποιείο Διγενάκη, Πεζά Ηρακλείου
Εγκαίνια Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 18:00
Επιμέλεια: ομάδα “ΔΙΠΟΛΑ” – Ευθύμης Λαζόγκας, Δημήτρης Καρατζάς, Δημήτρης Λάμπρου.
Συνεπιμέλεια: Χρύσα Βαθιανάκη – Διευθύντρια Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου και Λευτέρης Διγενάκης – Αίθουσα Τέχνης και Οίνου Οινοποιείο Διγενάκης.
Την έκθεση υποστηρίζει η γκαλερί Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη).
Συμμετέχουν τιμητικά έργα των Νίκου Κεσσανλή, Παύλου (Διονυσόπουλου). Παραχώρηση: Roma Gallery (Αθήνα).
Κ. Κατόπης