George Petrides: Έκθεση γλυπτικής, Μύκονος – Μονακό – Λονδίνο

Ο γλύπτης Γιώργος Πετρίδης με ιδιαίτερη ζέση επιστρέφει εικαστικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην πολύ σημαίνουσα για τον καλλιτέχνη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου, (Αίθουσα Καλογερά).

Η ατομική έκθεση με τίτλο “Mykonian Dialogues” που εγκαινιάζεται στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου 2021, τελεί υπό την αιγίδα της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. (ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου)

Ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης με βάση τη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στη γενέτειρα του και συνεχίζει με μοναδική μαεστρία, τον παράλληλο «προσωπικό του διάλογο» ανάμεσα στο «παρόν» και στο «παρελθόν». Εφαλτήριο της καλλιτεχνικής του έμπνευσης αποτελούν, επιλεγμένα εκθέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δήλου, καθώς προσεγγίζει την αρχαιότητα, για να την μετουσιώσει γλυπτικά μέσα από μια σύγχρονη εικαστική ματιά. Δώδεκα παραστατικά γλυπτά που κυμαίνονται από μερικά εκατοστά, ή αντιστοιχούν σε διπλάσιο του φυσικού μεγέθους, δημιουργήθηκαν από ετερόκλητα υλικά, πάντα με γνώμονα το πάθος του για την αρχαία ελληνική γλυπτική.

George Petrides

«Αισθάνομαι ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η θαυμάσια ευκαιρία να επιστρέψω στις «ρίζες μου» και να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο, για να συνδεθώ με τον πολιτισμό και την ιστορία μου. Διερευνώ τα αρχαία έργα (όπως τα χαρακτηριστικά γλυπτά που εκτίθενται στα Μουσεία της Μυκόνου και της Δήλου) και παρουσιάζω τη δική μου, σύγχρονη απάντηση σε αυτά τα αριστουργήματα. Από τα συγκεκριμένα μουσεία αντλώ έμπνευση από την αρχαϊκή Κόρη, την Αφροδίτη της κλασικής περιόδου και από τα ελληνιστικά γλυπτά. Ένα από τα γλυπτά της έκθεσης μου, είναι εμπνευσμένο από τον Διαδούμενο του Πολύκλειτου που βρέθηκε στη Δήλο, πριν από το 1900 και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Πολύ συχνά επισκέπτομαι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για να θαυμάσω το αντίγραφο αυτού του εξαιρετικού γλυπτού».

Στην έκθεση ο Γ. Πετρίδης παρουσιάζει επίσης δύο γλυπτά μεγάλης διάστασης, από τη σειρά «Ελληνικές Κεφαλές» (που βρίσκεται σε φάση παραγωγής για τις επερχόμενες εκθέσεις του στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2021).

Οι «Ελληνικές Κεφαλές» αποτελούν μέρος της σειράς (διπλού – μεγέθους κεφαλών) οι οποίες δημιουργήθηκαν επί της ευκαιρίας της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η θεματική της έκθεσης, είναι επικεντρωμένη σε μια «γλυπτική αφήγηση» βασισμένη στην ελληνική ιστορία, που ξεκινά από την κλασική εποχή και την ελληνιστική περίοδο, στη συνέχεια παρουσιάζει τις ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και τη φρικιαστική δεκαετία του 40’ (που σημαδεύτηκε από τη ναζιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο). Τέλος μια κεφαλή με συμβολισμό στο παρόν, αναπαριστά ένα «παιδί που ατενίζει το μέλλον».

George Petrides

O γλύπτης οραματίζεται πως τα συγκεκριμένα γλυπτά, θα μεταφέρουν ορισμένα από τα συναισθήματα που χαράχτηκαν βαθιά στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, «…την ομορφιά, τον τρόμο, τη γενναιότητα, τη ψυχική καταπόνηση αλλά και την αισιοδοξία».

George Petrides

Σχετικά με τον Γιώργο Πετρίδη

Ο Γιώργος Πετρίδης εκπαιδεύτηκε στις τέχνες παρακολουθώντας μαθήματα σχεδίου, ζωγραφικής και γλυπτικής, σε άτακτα χρονικά διαστήματα για πάνω από είκοσι χρόνια στο New York Studio School of Drawing, Painting and Sculpture. Ανάμεσα στους καταξιωμένους (ενεργούς ακόμα και σήμερα) καλλιτέχνες της σχολής, είναι οι Cecily Brown και Christopher Wool. Έχει σπουδάσει επίσης στο Παρίσι, La Grand Chaumiere, καλλιτεχνική κοιτίδα σημαντικών γλυπτών του 20ου αιώνα, όπως οι Giacometti, Calder, Noguchi, Bourgeois, Olitski. Επιπλέον στην ίδια σχολή φοίτησαν γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Απάρτης, η Χρύσα (Βαρδέα- Μαυρομιχάλη), η Λασκαρίδου και ο Σιδηρόπουλος.

George Petrides

Το καλλιτεχνικό είδος στο οποίο εξειδικεύεται είναι η γλυπτική και όταν ο χρόνος του το επιτρέπει, του αρέσει να ζωγραφίζει. Η πρώτη του επιτυχημένη καριέρα ήταν στη Wall Street, έπειτα από τις σπουδές του στις ελευθέριες τέχνες στο Harvard University και τα οικονομικά στο Stanford University. Σταδιακά πέρασε στη δημιουργία τέχνης σε πλήρη απασχόληση. Σήμερα, είναι επιτυχημένος επαγγελματίας καλλιτέχνης που εκθέτει στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και τη Μύκονο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Μονακό (Art3f, 27 Αυγούστου 2021) και το Λονδίνο (START Art Fair –Saatchi Gallery, 13 Οκτωβρίου 2021).

Info Έκθεσης

George Petrides “Mykonian Dialogues” 11 – 20 Ιουλίου 2021
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – Αίθουσα Καλογερά
(Ματογιάννη & Καλογερά, Μύκονος)
Ώρες Λειτουργίας: 11:00 – 14:00 και 18.00-00.00
Cultural Manager, Ελευθερία Γκούφα: 6932585956

E-mail Επικοινωνίας: [email protected]

[email protected]

www.petrides.art

GEORGE PETRIDES -MYKONIAN DIALOGUES

Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ

(ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου)

Ιδρύθηκε το 1993 και μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ δυναμικό οργανισμό, που ηγείται στη διάδοση της καλλιτεχνικής παιδείας, στην προστασία της Εθνικής ταυτότητας, στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Μυκόνου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου αποτελεί την πολιτιστική κοιτίδα της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.

Η Αίθουσα Καλογερά της Μαρίας Ιγγλέση, βρίσκεται σε ένα από τα τρία κτήρια στα οποία συνολικά στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου. Χτίστηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και δωρίστηκε στον Δήμο Μυκόνου από την εξέχουσα οικογένεια Ιγγλέση (ως πρώτη δημόσια κλινική που λειτούργησε περίπου για πενήντα χρόνια). Επιπλέον, η πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μυκόνου

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this