«Γιατί κλαις, μαμά;», o Νίκος Κόνιαρης στην genesis gallery

 Η genesis gallery εγκαινιάζει στον νέο της χώρο στην οδό Ιπποκράτους 121 την τελευταία έκθεση της περιόδου 2023 - 2024 την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 / Ώρα 20:00.

Η genesis gallery του Γιώργου Τζάνερη εγκαινιάζει την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, τη συνεργασία της με τον Νίκο Κόνιαρη παρουσιάζοντας την έκθεση ζωγραφικής της με τίτλο «Γιατί κλαις, μαμά;».

Την έκθεση προλογίζει με το κείμενο της η Λουΐζα Καραπιδάκη,
ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA και του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Στην έκθεση «Γιατί κλαις, μαμά;» παρουσιάζονται έργα του εικαστικού Νίκου Κόνιαρη, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν με σκοπό να εικονογραφήσουν το ομώνυμο βιβλίο – «ύμνος» για τη γυναίκα, της συγγραφέως Εύης Ανδριώτη, σε εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Οι εικόνες του περιγραφικές και συμβολικές αποκαλύπτουν συναισθήματα, εκμυστηρεύονται πανάρχαια μυστικά και πάμπολλες ενδόμυχες σκέψεις, ενώ ανοίγουν διάπλατα διόδους για πρωτοφανείς συλλογισμούς. Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από τα έργα του, μορφοποιεί αλήθειες, αλήθειες ανείπωτες και ειπωμένες, αλήθειες πικρές και γλυκές, γιατί αναπαριστά τον κόσμο των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

Έργο του Νίκου Κόνιαρη

Η εικαστική γραφή του είναι λιτή και κυριολεκτική, πότε συγκινητική, πότε σκληρή, άλλοτε τονίζει την απέραντη χαρά, άλλοτε την απώλεια, τον φόβο του πολέμου και τον πόνο και άλλοτε την αναπόφευκτη χαρμολύπη. Η ρεαλιστική απόδοση και οι εικονογραφικές απουσίες είναι επιλεκτικές. Δε διστάζει να γίνεται λιγότερο ή περισσότερο αφαιρετικός και η πινελιά του να μετατρέπεται από ρομαντική σε εξπρεσιονιστική. Η πρόθεσή του είναι κάθε έργο να είναι αυτοτελές, αλλά να συνάδει και στο σύνολο.

Περιγράφει «ζωντανά» στις ζωγραφικές του δημιουργίες τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, τις εκδοχές της υπόστασής της μαζί με τη θηλυκή δύναμη, τη γυναικεία ευαισθησία, την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της, τους καθορισμένους ρόλους της, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, τη συναισθηματική υπεροχή. Εικονογραφεί το πάσχων σώμα και άυλες πτυχές, όπως την αυτοθυσία, τον πόνο, την προσμονή, την αναμονή, την υπομονή, την απελπισία, το σθένος, τη χαρά.

Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από την τέχνη του δίνει μαθήματα ζωής και εξυμνεί τη γυναίκα από κάθε πλευρά με την έντονα συναισθηματική εικονογράφησή του.

Έργο του Νίκου Κόνιαρη

Who is Who

Ο Νίκος Κόνιαρης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήρι της Ρένας Παπασπύρου και σκηνογραφία με το Γιώργο Ζιάκα. Παρακολούθησε μαθήματα ως ακροατής στις Σχολές Καλών Τεχνών της Μαδρίτης και της Στουτγάρδης, καθώς επίσης και το σεμινάριο της σκηνογράφου Μαρίας Χανιωτάκη.

Υπήρξε υπεύθυνος του θεάτρου «Εμπρός» για την περίοδο 2000- 2006. Ήταν σκηνογράφος της θεατρικής ομάδας «ΟΜΜΑ studio” για σειρά ετών.  Συνεχίζει να δουλεύει σαν σκηνογράφος σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.  Επίσης, έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής το 2001 , το 2002, το 2013, το 2015 και το 2019 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με την “ARTOGETHER– Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία” πρώην “VSA Hellas”, με το «Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης» και την “Merso artschool”. Εργάστηκε ως ζωγράφος- animator για την ταινία (υποψήφια για  Oscar καλύτερης animation ταινίας 2018) “Loving Vincent” των Dorota Kobiela και Hugh Welchman.

Το 2019 ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης «Ταξιδεύοντας την Τέχνη»(25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις) της Artogether– Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία, στο Ιστορικό Αρχείο και σε τέσσερα Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Καταχωρήσεις έργων του υπάρχουν σε εκδόσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης και στην Πινακοθήκη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης “Γεώργιος Μπουζιάνης”.

Ο εικαστικός Νίκος Κόνιαρης

 Ατομικές εκθέσεις

·        2019, Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, “Κτίριο 1- Το ατελιέ”, Νίκος Κόνιαρης | Εμιλία Ξανθοπούλου

·        2015, Αίθουσα Τέχνης «ena», «Ψ».

·        2013, Αίθουσα Πολύτροπον, Καλαμάτα και  Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης , « Τόποι Μεσσηνίας ».

·        2002, Αίθουσες Τέχνης Artower Agora, Gallery Clio.

·        2001, Αίθουσες Τέχνης Δήμου Αθηναίων (πρώην γκαλερί Ωρα), Ξενοφώντος 7.

Έργο του Νίκου Κόνιαρη

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 27 Ιουνίου έως Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.00
Τετάρτη, Σάββατο 12.00 – 15.00

Gallery Genesis
Ιπποκράτους 121, Αθήνα, 11472
211 7100566
www.gallerygenesisathens.com

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Νανά Συγκούνα «Master στην εφηβεία»

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Πριν λίγες ημέρες, η Νανά Συγκούνα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Master στην εφηβεία- Ένα υπέροχο...

Η εκθαμβωτική εκφραση του Μωρίς ντε Βλαμένκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Μωρίς ντε Βλαμένκ / Maurice de Vlaminck γεννήθηκε το 1876 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν...

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this