Γραφές Ιονίου (Dos a Dos) έκθεση με έργα του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κώστα Ευαγγελάτου στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 εγκαινιάστηκε η έκθεση των εικαστικών, λογοτεχνών και θεωρητικών της τέχνης Δημοσθένη Δαββέτα και Κώστα Ευαγγελάτου στην κεντρική Αίθουσα της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι. Τίτλος της έκθεσης “ΓΡΑΦΕΣ ΙΟΝΙΟΥ” (DOS A DOS, Πλάι-Πλάι).

Πρόκειται για μια εκφραστική εικαστική και ποιητική συνομιλία με πολλές συγκλίσεις και αποκλίσεις, εναντιοδρομίες και δημιουργικές δράσεις τέχνης και λόγου μέσα από παράλληλες αλλά και διαφορετικές συλλήψεις και καταθέσεις δύο σύγχρονων Επτανησίων, αφιερωμένων διαχρονικά στην αισθητική έρευνα.
Έργο του Δημοσθένη Δαββέτα

Τα έργα του Δημοσθένη Δαββέτα στο ξεκίνημα τους είναι πάντα έργα σε χαρτί. Το χαρτί συμβολίζει γι’ αυτόν την επιφάνεια που χρησιμοποιεί ο “συγγραφέας”, “ο ποιητής”. Γιατί στο ξεκίνημα του ο Δημοσθένης Δαββέτας είναι ποιητής με την ευρεία έννοια του όρου. “Η ποίηση είναι ζωγραφική που   μιλά κι η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση” μας έλεγε ο Αρχαίος Σιμωνίδης ο Κείος. Κι έτσι συνδυάζει ποίηση και ζωγραφική ο Δ. Δαββέτας. Στα ζωγραφικά του έργα που εκτίθενται στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, η μορφή συμπληρώνεται από το κενό. Το κενό είναι το ισχυρό χρώμα του Δαββέτα. Χάρις στο κενό παίρνουν νόημα οι μορφές στα έργα του, δουλεμένα κυρίως με ακρυλικό. Το κενό είναι επίσης αυτό που τον καλεί σε διαρκή δημιουργία. Το κενό του θανάτου; Το κενό μιάς ισοπεδωμένης ζωής; Το κενό του πολιτισμού και των αξιών σήμερα;  Το κενό ειναι η κινητήριος του δύναμη συτή που μοιάζει με την art total του κορυφαίου Joseph Beuys, του δάσκαλου και μέντορα του.

Ο Δημοσθένης Δαββέτας έχει δημιουργήσει την “ecriture totale”, δηλαδή την “απόλυτη γραφή”. Γράφει παντού, καλύπτει το κενό με εικόνες και λέξεις. Γι’ αυτό κι η ιστορικός της σύγχρονης τέχνης Κατερίνα Κοσκινά τον απεκάλεσε “σύγχρονο Ουμανιστή” συμπληρώνοντας: “το έργο του είναι η ανάγκη μορφοποίησης της έννοιας με την εικόνα που επιτρέπει μιά, πάνω από κώδικες και ιδιώματα, ανάγνωση του κόσμου”.
Ενώ ο διάσημος κριτικός Jean Yves Joannais έγραψε :”ο  Δ. Δαββέτας είναι ένας καλλιτέχνης εν ειρήνη με τον κόσμο. Η ζωγραφική του είναι μια γροθιά που αναζητά ειρήνη”.
Ο δε ιστορικός τέχνης Μπερνάρ Μαρκαντέ επισημαίνει: “Η τέχνη του Δ. Δαββέτα τοποθετείται με υπερηφάνεια στα σύνορα πολλαπλών καλλιτεχνικών συνόρων. Παιδί του Ηράκλειτου ο Δημοσθένης κινείται στη κόψη του ξυραφιού. Θέτει σε κίνδυνο τις “κατηγορίες” και για να το πετύχει δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του.”
Έργο του Δημοσθένη Δαββέτα

Τα έργα του Κώστα Ευαγγελάτου από τις νεανικές εκθέσεις του μέχρι σήμερα είναι εσωτερικά απαυγάσματα μιας αισθησιακής ροπής και μιάς έντονης και συνεχούς εννοιακής διερεύνησης που υποκύπτει κατά περιόδους στη φυσιολατρική του αγωγή και μια εξπρεσσιονιστική ιδιαιτερότητα. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικά έργα του από την σειρά “Συλλήψεις”. Πρόκειται για “γραμματογραφικές” συνθέσεις ενός ιδιότυπου μοτίβου, που  πρωτοεκτέθηκαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των σπουδών του και έκτοτε συνεχίζει να τις εμπλουτίζει με κοσμολογικές έννοιες και γεωμετρικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την εκθεσιακή συμμετοχή του σε διεθνή συμπόσια κβαντικής τοπολογίας. Το σύνολο σχεδόν των έργων αυτών ανήκουν απο το 2017 στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Leeds.

Ο εκδότης του underground περιοδικού “Ιδεοδρόμιο” Λεωνίδας Χρηστάκης είχε γράψει το 1985: “Στην αρχή σε αφήνει κατάπληκτο η προσωπικότητα του Κώστα Ευαγγελάτου. Σε λίγο όμως η θέαση έργων και στίχων σε κάνει να προσέξεις στα προσωπικά βιώματα και ότι πίσω από αυτά ελλοχεύει μια αλήθεια, αναπάντεχη. Ο Ευαγγελάτος προχωρεί εκεί που πολλές φορές φτάνουμε εμείς να νοιώθουμε ένοχοι. Αν ζούσε το 1920 θάκανε έναν Φρόυντ να αυτοκτονήσει ή έναν Ράιχ να ξαναέγραφε, αναθεωρόντας, το “Ξεπέρασμα του Οιδιπόδειου συμπλέγματος”…!
Η δρ.ιστορίας της τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν ανέφερε σε πρόσφατη κριτική της: “Κατορθώνει, ο Ευαγγελάτος πάντοτε, να είναι  δημιουργικά διαφορετικός και συγχρόνως, ο εαυτός του σε μια συνεχώς ανελισσόμενη τροχιά. Συνδετικός κρίκος στα έργα του: η ενορχηστρωμένη σε αυτά υπέρτατη αρμονία και σε χρώμα και σε ρυθμό, δεν μας απορροφά  μόνο στη θέαση. Μας κατακλύζει με ανείπωτες έννοιες και μεταφυσικά σε υφή οράματα που μας εξοικειώνουν με τα μυστικά της υπέρτατης ενέργειας”.
Έργο του Κώστα Ευαγγελάτου
Ο Δημοσθένης Δαββέτας με καταγωγή από την Κέρκυρα, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.Διδάσκει στο IESA στο Παρίσι. Έχει διδάξει Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Strate Collège και στο Créapole στο Παρίσι. Έχει παραδώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας της Τέχνης στο École des Beaux-Arts (Παρίσι), σεμινάρια φιλοσοφίας και μοντέρνας τέχνης στο Paris IV (Παρίσι) και Φιλοσοφία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συχνά, δίνει διαλέξεις σε σχολές τέχνης και πανεπιστήμια.
Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος, εικαστικός και  performer, γράφει ήδη από το 1982 σχετικά άρθρα και δοκίμια στα περιοδικά Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux Arts Magazine, Galleries Magazine, Parkett Risk, και στις εφημερίδες Liberation, Figaro, Les Échos κ.α. Έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, μελέτες και δοκίμια του.
Έργο του Δημοσθένη Δαββέτα
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Ζωγράφος, ποιητής, θεωρητικός τέχνης,εικαστικός Performer. Σπούδασε αρχικά σε ελεύθερα εργαστήρια ζωγραφικής και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με υποτροφία εικαστικές σπουδές, ζωγραφική, θεωρία σύγχρονης τέχνης στο University The New School for Social Research της Νέας Υόρκης, με καθηγητές τον Allen David και την Pearl Ehrlich. Το 1990 ίδρυσε στην Αθήνα το Art Studio EST.
Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις. Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής του έχουν πραγματοποιηθεί σε σπουδαία εικαστικά κέντρα της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Έχει βραβευθεί  από Πολιτιστικούς, Λογοτεχνικούς, Εκπαιδευτικούς, Επιστημονικούς συλλόγους και Ενώσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε και τιμήθηκε στο “Winterschool 1994” στη Γλασκώβη και στις «EuropeanEchoes” στο Γκέτενμποργκ. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Mέλος του ΕΕΤΕ, της ΕΕΛ, της ΕΕΕΛ (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου) κ.α. Εχουν εκδοθεί ποιητικές συλλογές, ημερολόγια τέχνης, δοκίμια και αισθητικά άρθρα του.
Έργο του Κώστα Ευαγγελάτου

Info 

Διάρκεια
Έως Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022
Ξεναγήσεις
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο, ώρες 20.00 – 22.00

Πληροφορίες επισκέψεων
26710 28501, 6944621286.(Πρωινές ώρες)
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 28100 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
www.rodopicollection.blogspot.com
Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φεντερίκο Φελίνι: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Ιταλικού σινεμά

Γράφει η Μαρία Δήμου Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σινεμά», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το όνομα του μέγιστου, Φεντερίκο...

Αλέκος Κυραρίνης: Σε μια προσωπική γραφή δεν κατασταλάζεις, αναδύεσαι.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια: Ζέτα Τζιώτη    O Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 αλλά μεγάλωσε στο νησί της Παναγίας στην Τήνο....

Λάρα Εϊντί: Η τέχνη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, ένας τρόπος ζωής και ένας τρόπος επικοινωνίας

Η Λάρα Εϊντί γεννήθηκε στην Αθήνα από Λιβανέζους-Καναδούς γονείς. Είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης που δημιουργεί με επιτυχία μέσα από τη διαφορετικότητα. Καταξιωμένη, αξιόπιστη τραγουδοποιός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this