H έκθεση «Invitation to Elicitation» στο European Centre

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 19.00.

Ένα μοναδικά πρωτοποριακό εικαστικό γεγονός θα διαδραματιστεί το Δεκέμβριο στο κέντρο της Αθήνας στο European Centre.

Δύο πρωτοποριακές και δυναμικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες, η καθεμία απόλυτα διαφορετική από την άλλη αλλά ταυτόχρονα ισοφανείς και ισόφωτες ως προς την αντιληψιμότητα της τέχνης και της δημιουργικότητας, συναντώνται, για πρώτη φορά, σε ένα διάλογο αναζήτησης και αποκωδικοποίησης της πεμπτουσίας του «ωραίου» σε όλες του τις εκφάνσεις.

Ο ζωγράφος – εικαστικός ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, γνωστός για τον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό της τέχνης του και η σχεδιάστρια πολυτελών sur mesure κοσμημάτων και αντικειμένων Loga di Lusso , λάτρης της πρωτοπορίας και της μοναδικότητας αναμετρώνται και αντιμάχονται, συμπλέουν και ταυτίζονται, προκαλούν και προσκαλούν σε ένα σύμπαν εξπρεσιονιστικού κάλλους και κοσμικής λαμπρότητας, τεχνών και τεχνοτροπιών, λάμψης και εκρηκτικών χρωμάτων.

Οι δύο καλλιτέχνες προσπαθώντας να αποδώσουν την εξέχουσα σημασία της τέχνης και του ωραίου στην ανθρώπινη πραγματικότητα, αποτυπώνουν στα έργα και στις δημιουργίες τους τη σχέση της καλλιτεχνικής έκφρασης με το κάλλος, της εσωτερικής ομορφιάς με την εκτυφλωτική αποκάλυψη του συναισθήματος. Παρόλο που το ωραίο είναι συνυφασμένο με την έννοια του σχήματος, της μορφής, τη συμμετρία και το μέτρο των αναλογιών, η έκθεση αυτή αποκαλύπτει ότι το κάλλος βρίσκεται μέσα στη ίδια τη δύναμη της ζωής, τη σαγήνη των χρωμάτων, των πρωτότυπων σχημάτων και γραμμών, στην αισθητική εμπειρία της προσωποπαγούς αντίληψης της ομορφιάς.

Οι φιγούρες και οι μορφές των πινάκων του Λάμπρου Σταυρόπουλου, αναζητώντας την υπέρτατη εσωτερική απελευθέρωση , δραπετεύουν από τον καμβά και παίρνουν μορφή και σχήμα για να «κοινωνήσουν» την ομορφιά των πολύτιμων λίθων, να ενδυθούν την κοσμική ωραιότητα των κοσμημάτων Loga di Lusso, να αναμετρηθούν με τους πρωτοποριακούς συνδυασμούς σχεδίων και υλικών, να κατακτήσουν και να κατακτηθούν από τη σαρωτική δύναμη της ομορφιάς καλώντας ταυτόχρονα τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών.

Πρόσκληση και πρόκληση στις αισθήσεις, η καλλιτεχνική αυτή σύμπραξη υποστηρίζει την αισθητική ενατένιση, απευθύνεται στο συναίσθημα και στη διαίσθηση, στις αισθήσεις και στην αισθητική αποκαλύπτοντας ότι η απόλαυση του ωραίου είναι μια καθαρά υποκειμενική εμπειρία των αισθήσεων, μια εσωτερική αναμέτρηση με το ίδιο το «εγώ».

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 12 εώς Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

European Centre
Μητροπόλεως 74 Αθήνα

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δελφοί: Η μεταπολεμική Ελλάδα των αντιθέσεων μέσα από την φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe

Ζωντανές εικόνες από την μεταπολεμική Ελλάδα της φτώχειας αλλά και τη λαχτάρα για ένα καλύτερο αύριο παρουσιάζονται στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe με...

Ο Βαν Γκογκ και τα κυπαρίσσια της παρηγοριάς

Μάλλον δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο πιο διάσημος καταθλιπτικός στην ιστορία της τέχνης, υιοθέτησε το μεσογειακό κυπαρίσσι ως μοτίβο στα...

Η παλλόμενη ζωγραφική τρυφερότητα στις συνθέσεις του Ρενουάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης. Ο Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ / Pierre Auguste Renoir γεννήθηκε στην πόλη Λιμόζ της Γαλλίας το 1841. Ήταν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this