Art Athina 2023
Πάνος Μπάκας – Ιωάννα Κωνσταντίνου – Τάσος Δήμος
Μαρία Μαραγκουδάκη – Γιάννης Στεμπίλης
14 – 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Ζάππειο Μέγαρο – Περίπτερο: L29
Τάσος Δήμος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Δ. Κοκκινίδη, Δ. Μυταρά και Β. Δημητρέα. Πήρε υποτροφίες το 1985 και το 1986 και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Hochschule der Künste του Βερολίνου στο εργαστήριο του C.B. Marwan με υποτροφία από την Bosch. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, καθώς επίσης σε Κύπρο, Νέα Υόρκη και Γενεύη. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Αμερική, Ιαπωνία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο και Σαουδική Αραβία. Επίσης έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, Κορίνθου, Καρδίτσας, σε δημόσιους χώρους της Κύπρου και στην Βουλή των Ελλήνων.
Πάνος Μπάκας
Ο Πάνος Μπάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει κάνει πολυετή μαθήματα ζωγραφικής δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην τέχνη της ελαιογραφίας. Τα έργα του έχουν μια έντονα υπαρξιστική διάσταση. Ο ίδιος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του τόσο στο αντικείμενο όσο και στη σκιά που το περιβάλλει θέλοντας να αναδείξει το άρρητο μυστικό της σχέσης τους. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Έργα του βρίσκονται σε οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Γιάννης Στεμπίλης
Ο Γιάννης Στεμπίλης γεννήθηκε το 1968. Από το 1986 και για τρεις δεκαετίες υπήρξε σχεδιαστής κοσμημάτων. Εδώ και μερικά χρόνια πάντρεψε τις τεχνικές του ικανότητες στην κατεργασία των μετάλλων με το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες και εικαστικές τέχνες. Έτσι προέκυψε μια δική του τεχνική με έργα σκαλισμένα και διαμορφωμένα πάνω σε μέταλλα που συχνά κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ξεφύγουν από το τελάρο και να διεκδικήσουν τον τρισδιάστατο χώρο. Κάθε έργο θέλει από 2 έως 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Έχει λάβει μέρος σε περίπου 50 εκθέσεις κοσμημάτων καθώς και εικαστικές ομαδικές εκθέσεις σε χώρους και γκαλερί της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Έχει εκπροσωπήσει επίσης την Ελλάδα στην Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης στη Λισαβόνα το 1994, καθώς και στην Βiennale του Λονδίνου το 2021.
Ιωάννα Κωνσταντίνου
Η Ιωάννα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχικά διακόσμηση εσωτερικών χώρων στη Σχολή Δοξιάδη με δάσκαλους τους ζωγράφους Δημήτρη και Χαρίκλεια Μυταρά, Πέτρο Ζουμπουλάκη και τους γλύπτες Γιάννη Λοβέρδο και Γιώργο Γεωργιάδη. Στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθήνας με τον Δημήτρη Μυταρά, τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη. Το 1981 με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης και του ΕΟΜΜΕΧ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβώννης. Εκεί σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Συντήρηση Έργων Τέχνης. Το 1985 έλαβε δίπλωμα Maitrise des Sciences et des Techniques. Στην Ελλάδα εργάστηκε επί μία δεκαετία στον τομέα της συντήρησης χάρτινου υλικού σε Μουσεία και Βιβλιοθήκες, παράλληλα δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ οργάνωσε και διεύθυνε επί τέσσερα χρόνια το Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Από το 1995 ασχολείται πλέον μόνο με την εικαστική δημιουργία. Ζωγραφίζει εικόνες που ενώ εμπνέονται από τη φύση μετουσιώνονται σε πρόταση για δημιουργία ενός θαυμαστού νέου κόσμου, όπου ο Άνθρωπος δεν θα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Νορβηγία, Αγγλία και Αυστρία και έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.
Μαρία Μαραγκουδάκη
Γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Δ. Μυταρά, από όπου αποφοίτησε το 1998. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας με τον Γ. Ζιάκα και μαθήματα Fresh Paint και τεχνικών φορητών εικόνων στο εργαστήρι Γ. Ξενόπουλου, με το Σ. Γιαννούδη.