HERSE: Η πρώτη Eλληνίδα στο Guggenheim

Η Έρση Λιάκουρη

Στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό τέχνης και μόδας του διάσημου μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας πήρε μέρος για πρώτη φορά Έλληνίδα δημιουργός, η Έρση Λιάκουρη. Tο avant guard brand HERSE της Έρσης, παρουσίασε τρία φουτουριστικά φορέματα χρησιμοποιώντας για την κατασκευή τους από χορδές μουσικών οργάνων μέχρι και 3D printing.

Τα πρωτοποριακά σχέδια, που αποτύπωσε η τελειόφοιτη Καλών Τεχνών και fashion designer, Λυδία Νικολαρά-Θεοφανοπούλου, είναι εμπνευσμένα από έργα της μεγαλύτερης γλύπτριας του μοντερνισμού, της Barbara Hepworth.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, που είναι έντονα φορτισμένα συναισθηματικά και εκπέμπουν ιδιαίτερο συμβολισμό. Τα “φεστιβαλικά” ρούχα της HERSE υλοποιήθηκαν με αυθεντικά σωσίβια και βάρκες που είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφυγες για να περάσουν τη θάλασσα, με κίνδυνο της ζωής τους, προκειμένου να καταφύγουν στη Λέσβο και τη Χίο. Ευρηματική εξαίρεση αποτελεί η πρωτότυπη lasercut δαντέλα από λευκή τσόχα και οι exosceleton 3d printed βάτες.

Η πρωτότυπη κατασκευή έγινε με τη στενή συνεργασία της ακούραστης ομάδας του Τζέι Μέξη, που με το project LOVEST καθάρισε τις ακτές των νησιών από τα μέσα διάσωσης των προσφύγων και στο ASTROLAB διδάσκει σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες σε άτομα από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για να βελτιωθούν οι ευκαιρίες ένταξής τους στη νέα πραγματικότητα.

Ένα μεγαλύτερο concept

Μιλήσαμε με την δημιουργό Έρση Λιάκουρη για τη διάκρισή της στο διαγωνισμό και τις πηγές της έμνευσής της:

-Τι σας οδήγησε σε αυτή την έμπνευση;

-Όταν ο χώρος στενεύει, οι άνθρωποι αναζητούν νέες εστίες. Κι όταν τα βίαια ξεσπάσματα της ιστορίας τους αναγκάζουν, πάλι αναζητούν νέες εστίες. Τα κίνητρα διαφέρουν, αλλά η ροή των πραγμάτων είναι η ίδια.

Βλέπετε, η μοίρα των ανθρώπων καθεαυτή, είναι η ίδια: να ξεπερνάνε τα σύνορα, να νικούν τους κινδύνους, να φτάνουν μακρύτερα. Ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά, σε άγνωστες χώρες, σε άγνωστους κόσμους, στο σύμπαν.

Στο ταξίδι, η βάρκα και το σωσίβιο είναι προέκτασή τους. Μόνη τους αποσκευή που δεν χάνεται, οι μνήμες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κουβαλάνε μαζί τους μόνο τις μνήμες τους, σπαράγματα και θραύσματα της προηγούμενης ζωής τους, αλλοιωμένα από τον χρόνο και τις διεργασίες του μυαλού.

Οι μνήμες, όμως, ατομικές και συλλογικές, είναι η ταυτότητα του καθενός μας. Οι συλλογικές αναμνήσεις αποτυπώνονται στην Τέχνη. Τα μουσεία, τα τραγούδια και τα ποιήματα είναι η συλλογική μνήμη μας. Αναζητώντας τα, βρίσκουμε όπως ο Οδυσσέας την Ιθάκη μας. Ζώντας τα, έχουμε την Ιθάκη μαζί μας. Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε μιαν Ιθάκη, μιαν εστία. Ένα χώρο οικείο, προστατευμένο και γαλήνιο, ένα καταφύγιο από τον ορυμαγδό του καθημερινού μόχθου. Ένα χώρο φιλικό, διαποτισμένο με την ενέργεια των προσφιλών μας προσώπων, μια φωλιά. H Τέχνη, μας επιτρέπει να κρατάμε την εστία μέσα μας.

Όπως στα όνειρα, όπου μπλέκονται πρόσωπα, χώροι και συναισθήματα από διαφορετικούς χρόνους και τόπους, η HERSE φέρνει μαζί και ανασυνθέτει αποσπάσματα από έργα τέχνης, τα ενώνει για να επικαλύψει το σώμα του τώρα.

-Ποιο είναι το μήνυμα του brand σας;

-Η HERSE θέλει να κάνει την Τέχνη προσιτή, απτή, χρηστική, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. H φιλοσοφία της HERSE περιέχει την ανατρεπτική ιδέα της ανακύκλωσης της τέχνης: αντί να αφήνονται οι παλιές, σπουδαίες εικόνες ταριχευμένες στα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές, παίρνει τα ‘υλικά’ τους -σχήματα, χρώματα, εκφράσεις, συναισθήματα- και τα αναβιώνει με σύγχρονη τεχνοτροπία, για να αγγίξουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

-Τι σήμαινε για σας ο διαγωνισμός του Bilbao International Art & Fashion;

-O διαγωνισμός του Bilbao International Art & Fashion – BIAAF έχει τον ίδιο στόχο με την HERSE, στοχεύει στη γεφύρωση της τέχνης με τη μόδα. Εμπλουτίζοντας την μόδα αισθητικά με καλλιτεχνικό περιεχόμενο, επιδιώκει την προώθηση αυτού του κράματος ως αληθινή πολιτιστική αξία. Η συμμετοχή της HERSE με το project VALSIIEG ολοκληρώνει τον ίδιο σκοπό. Υφαίνει μαζί, το συναίσθημα και τις εξισώσεις, το βίωμα και την ιστορία, την τεχνολογία και την έμπνευση, την αναγκαιότητα και την αισθητική, ανασυνθέτοντας έργα τέχνης του 17ου και 20ου αιώνα με τεχνουργήματα και πραγματικότητες του 21ου.

Περισσότερα στο www.herseinspired.com

 

Share this
Tags
Ζέτα
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει»: Το συγκλονιστικό έργο του Έντουιν Λάντσιρ

Γράφει η Μαρία Δήμου Αίμα, κτηνωδία, ανθρώπινη κατάρρευση… Αυτές μεταξύ άλλων είναι οι ελάχιστες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την φρίκη του εν λόγω έργου....

Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Αν και οι χώροι της τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, αλλά και γκαλερί φαίνεται να έχουν πληγεί από μια παγκόσμια πανδημία, που μετά...

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ στο θέατρο 104

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο θέατρο 104 από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Σημείωμα σκηνοθέτη Μια παρέα νέων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this