“I Am Always A Different Person”: Έκθεση της Maja Djordjevic στην γκαλερί Δύο Χωριά

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, παρουσία της εικαστικού.

Η εικαστικός Maja Djordjevic γιορτάζει τον Έρωτα και μαζί του όλες τις προκλήσεις της ζωής.

Η γκαλερί Δύο Χωριά φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Maja Djordjevic [Μάγια Τζόρτζεβιτς] με τίτλο ‘I Am Always A Different Person’ [Είμαι Πάντα Ένας Διαφορετικός Άνθρωπος] στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στην Αθήνα, που ολοκληρώνει την παραμονή της για δύο μήνες στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας των Δύο Χωριών.

Who is Who

Η Maja Djordjevic (γ. 1990, στο Βελιγράδι) ζει και εργάζεται στο Βελιγράδι και στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κάλων Τεχνών του Βελιγραδιού. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση Look at This που οργάνωσε η Skip Gallery στο Λονδίνο, το πρότζεκτ Nothing to Wear στο πολυκατάστημα Selfridges στο Λονδίνο το 2019, στην ομαδική έκθεση Digital Pop που επιμελήθηκε ο Sasha Bogojev με τον Mark Chalmers στο The Garage στο Άμστερνταμ 2019, στην ομαδική έκθεση Malmo Sessions στη γκαλερί Carl Kostyal στο Μαλμο, Σουηδία, 27ο Σαλόνι Τέχνης του Βελιγραδιού, στην έκθεση Be Yourselfie με επιμελητή τον Peter Brence, έχει κάνει ατομική έκθεση στην The Hole gallery στη Νέα Υόρκη και έχει δημοσιευτεί η δουλειά της στο Juxtapoz magazine.

Η Djordjevic έχει κερδίσει δυο βραβεία για τη ζωγραφική της πρακτική, το πρώτο είναι το Ristai Beta Vukanović και το δεύτερο είναι το ανώτατο βραβείο της Σχολής Κάλων Τεχνών του Βελιγραδιού.

Maja Djordjevic, I Have Just One Love, 2019, Oil and Enamel on Canvas, 170 x 130 x 3 cm

Στην καλλιτεχνική της πρακτική η Maja Djordjevic δημιουργεί ζωγραφικά και γλυπτικά έργα συνδυάζοντας λαδομπογιές και εμαγιέ, για να αφηγηθεί προσωπικές ιστορίες δικές της και άλλων. Η πρακτική της ξεκίνησε το 2014 όταν αποφάσισε να αντιγράψει τα σχήματα και τα χρώματα των ‘γρήγορων σχεδίων’ (doodles) που σχεδιάζει κανείς όταν ζωγραφίζει σε καλλιτεχνικά προγράμματα στον υπολογιστή.

Από τότε αυτή γίνεται η κυρίαρχη εικαστική της γραφή. Φορμαλιστικά τα έργα της μοιάζουν απλοϊκά. Εν μέρη είναι απεικονιστικά και σε άλλα μέρη σχηματίζουν τυχαίες αφηρημένες γραμμές. Τεχνικά είναι προκλητικά δύσκολες συνθέσεις που δημιουργούνται με πολλές στρώσεις εμαγιέ, χωρίς την χρήση ταινίας ή προτζέκτορα.

Για την πρώτη της μεγάλη έκθεση, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας των Δύο Χωριών στη Μύκονο το 2015, η Djordjevic ακολούθησε αγνώστους στο νησί των ανέμων, καταγράφοντας την παραμονή τους με τη χρήση ‘γρήγορων σχεδίων’ (doodles) και ζωγραφικών αποτυπώσεων. Μετά, ζωγράφισε τον εαυτό της να ζει τις εμπειρίες των υποκειμένων της.

Ο συνδυασμός της ηδονοβλεψίας, της προσωπογραφίας και της δημόσιας αποκάλυψης ιδιωτικών στιγμών, τη συνοδεύουν από τότε σε όλα τα επακόλουθα έργα της. Ένα ξανθό κορίτσι ( η καλλιτέχνης είναι η ίδια ξανθιά), συνήθως γυμνό, για να μοιάζει αναπτυγμένο και όχι παιδάκι δημιουργείται.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Djordjevic παρουσιάζει τον εαυτό της σε διάφορες καταστάσεις που συγκεντρώνει, ακολουθώντας διηγήσεις άλλων και τοποθετώντας την ίδια στη θέση των αφηγητών της. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη ζωγραφική για να καταλάβει πώς θα αντιδρούσε η ίδια αν οι ιστορίες αυτές συνέβαιναν σε αυτήν.

Maja Djordjevic, Stand Up For Me, 2019, Mixed Media-Oil and Enamel on canvas & PVC, 175 x 87 x 2 cm

Λίγα λόγια για την έκθεση

Για την έκθεση ‘I Am Always a Different Person’, η Djordjevic χρησιμοποιεί τη δική της τρέχουσα συναισθηματική εμπειρία σαν θεματικό αντικείμενο. Η Djordjevic είναι ερωτευμένη και μαζί της είναι και η ξανθιά έτερον εγώ της. Ο έρωτας της δεν είναι ρομαντικός, είναι ρεαλιστικός. Το ερωτικό συναίσθημα που βιώνει της έχει αλλάξει την καθημερινότητα της και απαιτεί από την ίδια να κάνει συνεχείς προσπάθειες και ελιγμούς για να διατηρηθεί. Ασταθής αρχαίοι ελληνικοί κίονες και βαράκια γυμναστικής που απεικονίζονται στα έργα, σηματοδοτούν τις προσπάθειες αυτές.

Το κεντρικό έργο της έκθεσης που φέρει τον ομώνυμο τίτλο ‘I Am Always a Different Person’ απεικονίζει το κορίτσι της Djordjevic να έχει το κεφάλι του ανάποδα και να το κρατάει στο χέρι. Πιθανώς το έργο ενεργεί σαν μία απεικόνιση του έρωτα ως ένα επικίνδυνο συναίσθημα που είναι αιχμηρό και από το οποίο μπορείς να πληγωθείς- και για αυτό και δεν το αισθάνεται σαν τίποτα άλλο στη γη. Άλλα έργα της έκθεσης, όπως τα δύο μεγάλα γλυπτά που δείχνουν ένα ζευγάρι που φλερτάρει προσφέροντας λουλούδια ο ένας στον άλλον, επικεντρώνονται σε θέματα απουσίας και επιθυμίας στην προσωπική της σχέση.

Maja Djordjevic, I Am Her, 2019, Oil and Enamel on MDF wood, 160 x 140 x 108 cm, λεπτομέρεια

Τέλος, για την έκθεση, η Djordjevic δημιούργησε μία σειρά μικρών σε μέγεθος, πορτραίτων γυναικών σε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, που δείχνουν είτε να γελούν, είτε να ουρλιάζουν, ανάλογα με την ανάγνωση του κάθε έργου από τον θεατή τους. Μερικά από αυτά τα πορτραίτα, έχουν κάποιες απλοϊκές ημερολογιακές καταγραφές τις οποίες έχει σημειώσει η καλλιτέχνης στο ημερολόγιό της τον τελευταίο χρόνο.

Όλα αυτά τα κείμενα έχουν μεταφερθεί αυτούσια επάνω στα πορτραίτα και γι’ αυτό και σε μερικά, υπάρχουν εμφανή γραμματικά και ορθογραφικά λάθη που η Djordjevic μιας και τα αγγλικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα, κατέγραψε λανθασμένα.

Στην έκθεση ‘I Am Always A Different Person’ η Maja Djordjevic καλεί τον θεατή να νιώσει, να αντιληφθεί και να απολαύσει τη συμπεριφορά που οικειοποιείται όταν ζει δικές του ιστορίες αγάπης —να κατανοήσει τον ενθουσιασμό, τον φόβο και την παροδικότητα αντίστοιχων συναισθημάτων— και να τ’ αναγνωρίσει ως δοκιμασίες της ζωής που μπορούν να αποκαλύψουν τη μαγεία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τέλος, μέσα από τη ζωγραφική απεικόνιση των δοκιμασίων και των προσαρμογών που απαιτεί ένας έρωτας, η Djordjevic επιθυμεί να μιλήσει για τη συνεχή προσπάθεια και την ευελιξία που απαιτείται για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων της ζωής.

Maja Djordjevic, I’m Always a Different Person, εξωτερική άποψη εγκατάστασης

Λίγα λόγια για την γκαλερί

Τα Δύο Χωριά είναι μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού που ιδρύθηκε το 2015. Επιδιώκει πάντα να βρίσκεται στην αιχμή του πολιτιστικού πειραματισμού στην Ελλάδα και στον κόσμο, εκπροσωπώντας νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες από μικρές περιφερειακές χώρες.

Την ίδια στιγμή, τα Δύο Χωριά οργανώνουν ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, διοργανώνουν ομαδικές εκθέσεις και εκδίδουν καταλόγους με καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες που δεν έχουν εκθέσει στην Ελλάδα. Η γκαλερί έχει έδρα τη Μύκονο.

Τα Δύο Χωριά στην Αθήνα είναι ο τρίτος pop up σταθμός της πλατφόρμας Δύο Χωριά στην Αθήνα. Μετά από μία σειρά εκθέσεων στο κέντρο της Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια, το Δύο Χωριά μετοικούν φέτος από τη Μύκονο στα προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Νέου Ψυχικού.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 εώς Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020
Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη: 10:00-18:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00
Σάββατο, Κυριακή: 11:00 – 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Γκαλερί Δύο Χωριά
Ολυμπιονικών 220 και Λυκούργου, Νέο Ψυχικό, 15451 (Φάρος), Αθήνα
210 6714827

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου 

Γράφει η Ανδριανή Βουβάκη   Η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς, με τη γραφή της να χαρακτηρίζεται...

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα παιδί που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this