Site icon Artviews

Η Cube Gallery φιλοξενεί τον street artist Bleeps

Η Cube Gallery φιλοξενεί τον street artist Bleeps

Bleeps, Invisible People Invisble Thoughts

Η Cube Gallery, σαν συνέχεια, αλλά όχι επίλογο, μιας και το art project Invisible People | Invisible thoughts είναι ένα on going project που θα λειτουργεί σχολιαστικά στα επίκαιρα θέματα των καιρών μας, φιλοξενεί από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 9 Δεκεμβρίου 2023, τον street artist Bleeps.

Τα έργα που θα παρουσιασθούν κινούνται στο πλαίσιο του αρτιβισμού (artivism) που είναι και ο κύριος άξονας του έργου του καλλιτέχνη. Κάποια από αυτά αποτελούν τα κύρια στοιχεία του project, όπως αυτό παρουσιάσθηκε με την μορφή έκπληξης στον δημόσιο χώρο, στην συνοικία της Πάτρας Προσφυγικά, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, αυτό τον Σεπτέμβριο. Στην συνέχεια προστέθηκαν και άλλα έργα προϊόντα μιας παγκόσμιας κοινωνικής θεματικής που συγκλονίζει την καθημερινότητά μας. 

Bleeps, Invisible People Invisble Thoughts

Ο Bleeps, γράφει

“Ο δημόσιος χώρος βρίσκεται σε μια διαρκή πολεμική μεταξύ ποικίλων Λόγων.  

Κάθε Λόγος επιδιώκει σε μια ανάδειξη της υποκειμενικότητας του, απέναντι στον κυρίαρχο Λόγο, που δεν είναι τίποτε άλλο από την εξουσία, σε όποια της μορφή.  

Στην τέχνη το συστημικό αποτελεί φορέα του κυρίαρχου Λόγου, αλλά ενυπάρχει μια ρωγμή κι αυτή είναι η αυτενεργούσα καλλιτεχνική παρέμβαση στη δημόσια σφαίρα, όχι για να βεβηλώσει, αλλά για να αναδείξει την κριτική θεώρηση και την αναλυτική του καλλιτέχνη, δίχως να αναιρεί το ιδιωτικό, αλλά να αναδεικνύει τη δημόσια θέα, το διάλογο και τη διάδραση.  

Το Genius Loci συμπορεύεται με το πηγαίο και η διάθεση της διαλεκτικής αντιπαράθεσης, ως η αποδοχή του αναπόφευκτου καθήκοντος, που η αποσαφήνιση της θεσμικής ιστορικότητας ονομάζει «στράτευση», τολμά την απογύμνωση έναντι στο υπαρκτό.  

Η διαδρομή των έργων περιγράφει όχι ένα αφηρημένο γίγνεσθαι, αλλά την συμπτυγμένη πραγματικότητα.”.  

Bleeps, Invisible People Invisble Thoughts

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια του project Invisible People | Invisible Thoughts γράφει

Το κεντρικό θέμα του art project επικεντρώνεται και πραγματεύεται την ορατότητα στους ανθρώπους, αλλά και στα δρώμενα που υπάρχουν γύρω μας. Προερχόμενοι από έναν εγκλεισμό που προκάλεσε μια κοινωνική αποστασιοποίηση η οποία συνεχίζει να μας ακολουθεί στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητές μας, καλούμαστε να συνεχίσουμε με διαφορετικούς όρους και κανόνες. 

Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν τόσο την κοινωνική μας ταυτότητα όσο και την δημιουργική μας. Είμαστε άραγε ορατοί στους γύρω μας και τι συνεπάγεται αυτό? Επίσης, τι γίνεται με τις αόρατες σκέψεις και πόσο αυτές καθορίζουν την ζωή μας και την πραγματικότητα? Ποιος είναι ο ρόλος των φύλων και της ταυτότητας του καθένα μας? Ολόκληρος ο πολιτισμός μας, οι ιστορίες που αφηγούμαστε, όλα χαρακτηρίζονται από μια “απούσα παρουσία” των ανθρώπων γύρω μας. Θα μπορούσε η τέχνη να φέρει την κοινωνική αλλαγή κάνοντας ορατά τα πρόσωπα και τις σκέψεις.

Bleeps, Invisible People Invisble Thoughts

Who is Who

Bleeps.gr 

Το ψευδώνυμο Bleeps περιγράφει την αποπροσωποποιημένη εκδοχή μου, αφού ως λέξη περιγράφει έναν ενοχλητικό μάλλον ήχο και ένα είδος μουσικής που σχετίζεται με αυτό. Είναι επαναλαμβανόμενος και για το λόγο αυτό η λέξη είναι στον πληθυντικό. Το Bleeps.gr ταυτίζεται με την ιστοσελίδα μου προτάσσοντας τις αρχές της γνωσιακής οικονομίας και του αφηρημένου σε μια εποχή απαλλοτρίωσης του ατόμου από το μη-απτό(υπερ-ρεαλισμός κατά το J. Baudrillard), αλλά είναι και το tag της κολεκτίβας μου. Η έννοια της ομάδας παύει και μετατρέπεται σε ένα διαδικτυακό «τόπο»-χώρο. 

Η επαφή μου με την τέχνη στο δημόσιο χώρο συνέβη την εποχή που κατοικούσα στο Bristol UK και εκεί ήρθα σε επαφή με την τοπική σκηνή που έχει αναδείξει γνωστούς καλλιτέχνες όπως INKIE, 3D,Banksy etc 

Ερχόμενος στην Ελλάδα ήταν οριακά την εποχή που ξεσπούσε η κρίση και επιχείρησα τα πρώτα μου πολιτικά αμιγώς έργα, διαμορφώνοντας ένα προσωπικό ύφος, αποφεύγοντας κατεστημένες νόρμες και αντλώντας από το genius loci και την πολιτική φιλοσοφία, αλλά και από τον καθημερινό άνθρωπο, τις σκέψεις, τις ανησυχίες του και το υπαρξιακό ζήτημα. 

Η δημιουργία για μένα είναι μιας μορφής διαλεκτική και με ενδιαφέρει το περιεχόμενο-το νόημα- των λέξεων αυτών κι όχι το illustration ή το πόσο εύκολα μπορούν να εντυπωσιάσουν ή εγείρουν συναισθήματα συνδεόμενα με το sentimentality. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η βαθύτερη ουσία του αρτιβισμού (artivism) όπου η τέχνη απαγκιστρώνεται .οσο το δυνατόν από την επιδίωξη του «εγώ», απαλλάσσεται από το καπιταλιστικό πρότυπο του commodification και απο-υλοποιείται αφηνόμενη σε μια εντροπική φθορά. Η φθορά γίνεται μιας μορφής διδακτική και το έργο δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει κι ως τέτοιο, αποδέχοντας τον ακτιβισμό εγκολπικά. Έτσι τέχνη (art) και ακτιβισμός(activism) ενώνονται σε ένα «τέλος» όπως το αντιλαμβάνομαι μέσα από τον T. Adorno. 

Από την άλλη πλευρά θέτω και ερωτήματα για τη λογική του popularization στην τέχνη που στις μέρες μας είναι πολύ έντονο με τους καλλιτέχνες να νιώθω ότι σε μεγάλο βαθμό  αγωνιούν ώστε να είναι αρεστοί κι άρα εμπορικοί εν δυνάμει. Η μετατροπή του έργου σε «διάλογο» απομακρύνει το θεατή από την επιθυμία απόκτησης του, αφού αρκεί αυτή η σχέση για να προσδώσει στο έργο το διαδραστικό του ρόλο. 

Προοδευτικά λοιπόν για να επιστρέψω στα αρχικά, επιχείρησα να βιώσω τον «τόπο». Τις φωνές και τις μορφές του. Τα χρώματα ως θεμέλιο και τις φιγούρες ως «μετανάστες» σε αυτόν. Έτσι προοδευτικά έχω διαμορφώσει και μια υφολογική ταυτότητα που όμως δεν με περιορίζει και σίγουρα δεν μου υπαγορεύει τι θα κάνω και πόσο πιστός θα είμαι σε αυτή. 

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι ακρυλικά, sprays, markers, stencils,yarn, objet trouve, etc.

Bleeps, Invisible People Invisble Thoughts

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου έως Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα Τετάρτη Πέμπτη 10.00 – 14.00
Τρίτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Σάββατο 11.00 – 14.00  
Κυριακή   κλειστά  

cube gallery 
Μιαούλη 39, 26222 Πάτρα
2611110069, lianazoza@cubegallery.gr
www.cubegallery.gr

Bleeps, Invisible People Invisble Thoughts
Exit mobile version