Η έκθεση «Φτεροκοπώντας. Με τα φτερά του νου και της τέχνης» της Βένιας Δημητρακοπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου

Μια Νίκη που κέρδισε τη μάχη με τον χρόνο, αλλά έχασε τα φτερά της. Μια Γοργώ που κράτησε στους αιώνες αδιάλυτο το μυστήριο που κρύβει το χαμόγελό της. Και ένας ολόκληρος κόσμος πλασμένος από λεπτόκοκκο μάρμαρο, που βγήκε από τα σπλάχνα της Πάρου και έγινε πρώτη ύλη για σπουδαία αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, υποδέχεται στην έδρα του, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, την έκθεση «Φτεροκοπώντας. Με τα φτερά του νου και της τέχνης», με έργα της γλύπτριας Βένιας Δημητρακοπούλου.

20 Ioυλίου- 19 Αυγούστου 2025
Αρχαιολογικό Μουσείου Πάρου

Την έκθεση, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου» και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επιμελείται η Ελένη Βαροπούλου. Τέσσερα γλυπτά έργα — «Αναπαυόμενη Νίκη», «Φτερούγα του Μύθου», «Αέναη Πτήση» και «Το Μήνυμα της Αυγής» — είναι οι νέες δημιουργίες της Βένιας Δημητρακοπούλου που παρουσιάζονται σε διάλογο τόσο με το εμβληματικό τρόπαιο των Παρίων, τη Νίκη, και με το αρχαϊκό γοργόνειο, όσο και με το κυκλαδίτικο τοπίο.

«Δύο γραμμές ορίζουν το φυσικό τοπίο στον κυκλαδικό χώρο. Η μία είναι η ευθεία. Η άλλη, η καμπύλη. Μία ευθεία γραμμή είναι ο ορίζοντας, αυτός της θάλασσας. Καμπύλες, οι μυριάδες στρογγυλεμένες γωνίες στα βράχια, στα όρη, στα χαρακτηριστικά κτίσματα των κυκλαδίτικων νησιών. Ένα φως αμείλικτο, εκθαμβωτικό, καθαρτικό, που δημιουργεί την ανάγκη πτυχώσεων στα υφάσματα, ραβδώσεων στους κίονες και γεννά τα ασύλληπτα παιχνίδια του φωτός και της σκιάς στη γλυπτική», σημειώνει η Βένια Δημητρακοπούλου.

«Φτεροκοπώντας. Με τα φτερά του νου και της τέχνης»
«Φτεροκοπώντας. Με τα φτερά του νου και της τέχνης»

Τόσο στις αίθουσες του μουσείου όσο και στον αίθριο χώρο του, όπου αναπτύσσεται η έκθεση, η πολυσχιδής δημιουργός δεν παρουσιάζει μόνο τα ολοκαίνουρια έργα της σε πεντελικό μάρμαρο, αλλά και σχέδιά της με σινική μελάνη πάνω σε χειροποίητο χαρτί — «Γραμμές της σκέψης» — όπως και έξι χαρακτηριστικά της δουλειάς της κεφάλια από ηφαιστειακή πέτρα.

«Στην Παροικιά, στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτριες και επισκέπτες που μετακινούνται ανάμεσα σε αρχαϊκές κόρες και κούρους, που αντικρίζουν τη Νίκη — τρόπαιο το οποίο είχε στηθεί σε ανάμνηση της νίκης των Παρίων κατά των Αθηναίων — ή που περιεργάζονται την ιερατική, μυστηριακή Γοργώ με τα φτερά μαζεμένα προς τα πίσω, αλλά και την ανάγλυφη πλάκα με τη μορφή της Γοργούς, ένα γοργόνειον από τον 6ο π.Χ. αιώνα, συναντούν τα σημερινά γλυπτά της Βένιας Δημητρακοπούλου: φτερούγες σε δράση για ένα αέρινο ταξίδι προς τα άνω, αλλά και μια φτερούγα απλωμένη οριζόντια, ως αναπαυόμενη», γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Βαροπούλου.

«Φτεροκοπώντας. Με τα φτερά του νου και της τέχνης»
Βένια Δημητρακοπούλου

Την εμπειρία της επίσκεψης στην έκθεση ολοκληρώνει η μουσική σύνθεση του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση. «Η γλυπτική δεν αρκεί να τη βλέπεις· πρέπει να την ακούς. Ο ήχος των έργων είναι ο αέρας, τα έντομα, τα βήματα, το φως. Είναι ένα τραγούδι χωρίς λόγια, στο οποίο η λύρα παίρνει τη θέση της φωνής», Σύλλογος Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου Friends of Paros and Antiparos Association επισημαίνει ο συνθέτης, που έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τη γλύπτρια. Το ορχηστρικό κομμάτι θα είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες και μέσω QR code. Η έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά–αγγλικά) κατάλογο.

INFO

Βένια Δημητρακοπούλου, «Φτεροκοπώντας. Με τα φτερά του νου και της τέχνης»
Επιμέλεια: Ελένη Βαροπούλου
Διοργάνωση: Οι Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Χορηγός: Ίδρυμα Ευάγγελος Πιστιόλης

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Lumen de Lumine / Φως εκ Φωτός: Η Τέχνη ως Αντίλαλος Μιας Εποχής Τεχνητής Νοημοσύνης

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στην καρδιά του καλοκαιριού, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο ανοίγει και φέτος τις πύλες του στον στοχασμό, την...

Αρτεμισία Τζεντιλέσκι: Από καλλιτέχνιδα σε σύμβολο

Σαν σήμερα, 8 Ιουλίου, γεννήθηκε το 1593 στη Ρώμη η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, μια από τις πιο εξέχουσες ζωγράφους του ιταλικού Μπαρόκ, αναγνωρισμένη για το...

Φρίντα Κάλο: Η ζωή της θρυλικής ζωγράφου σε Infographic

Η μεξικανή ζωγράφος Frida Kahlo γεννήθηκε το 1907 και έζησε με καλλιτεχνική τόλμη και πολιτικό ακτιβισμό. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Κάλο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this