Δελφοί: Η μεταπολεμική Ελλάδα των αντιθέσεων μέσα από την φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe

Η μεταπολεμική Ελλάδα των αντιθέσεων μέσα από την φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe. Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση με κείμενα των Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου.

Ζωντανές εικόνες από την μεταπολεμική Ελλάδα της φτώχειας αλλά και τη λαχτάρα για ένα καλύτερο αύριο παρουσιάζονται στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας», που θα φιλοξενείται, από τις 10 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκθέσεων Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Μύκονος, 1957. Ανεμοδαρμένη ημέρα του Ιουλίου. Μια γυναίκα πλένει τα ρούχα της με θέα τη Μικρή Βενετία ενώ στην παραλία ένας άντρας φροντίζει τη βάρκα του
Μύκονος, 1957. Ανεμοδαρμένη ημέρα του Ιουλίου. Μια γυναίκα πλένει τα ρούχα της με θέα τη Μικρή Βενετία ενώ στην παραλία ένας άντρας φροντίζει τη βάρκα του

Δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα και πέντε μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, ο φωτογράφος Robert McCabe, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει δυο εβδομάδες.

Αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα, ο ίδιος κι ο αδερφός του, Τσαρλς, πήραν τη μεγάλη απόφαση να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιταλία και Γαλλία κι απλά να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα που πρωτοείδε ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια. Ωστόσο, διαρκής ήταν η έκπληξη κι η ευχαρίστηση που ένιωθε από το κέφι, τη ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων αυτών που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά του.

Έτσι ξεκίνησαν οι «δύο εβδομάδες» που έγιναν μια ολόκληρη ζωή. Τα ταξίδια στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και ο βαθύς δεσμός του Robert McCabe με τη χώρα δυνάμωσε με το πέρασμα των χρόνων.

Αυτό που παρατήρησε ως επισκέπτης και στη συνέχεια ζώντας στην Ελλάδα, ήταν αρχικά μια αργή ανάκαμψη, αλλά στη συνέχεια μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη και μεταμόρφωση της χώρας σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος. Η Ελλάδα ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο — ως εκ τούτου ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.

Σποράδες, 1963. Ο καπετάνιος και ναύτης του παλιού καϊκιού «Ελευθερία» με έδρα τον Βόλο
Σποράδες, 1963. Ο καπετάνιος και ναύτης του παλιού καϊκιού «Ελευθερία» με έδρα τον Βόλο

Η έκθεση απεικονίζει τον τόπο και τους ανθρώπους στα μεταπολεμικά χρόνια μέσα από τη ματιά του Robert McCabe. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ο Αμερικανός φωτογράφος αιχμαλωτίζει τα χρόνια της ελπίδας, της ανοικοδόμησης, της νέας εποχής, του «ανοίγματος», του μεταβατικού και κομβικού σημείου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

«Εξοπλισμένη» με κείμενα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου και τον ίδιο τον Robert McCabe, «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Τα κείμενα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο νέο, ομώνυμο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη στο τέλος Μαΐου.

Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η μεταπολεμική Ελλάδα του Robert McCabe» στην Αίθουσα ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ του Συνεδριακού Κέντρου του Ε.Π.ΚΕ.Δ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός. Συμμετέχουν οι Robert McCabe, φωτογράφος, Ευφροσύνη Δοξιάδη, ζωγράφος, θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Κατά την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς η έκθεση «Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Πηγή: protothema.gr/

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Γιορτή της Μαύρης Ζωής, Ταυτότητας και Χαράς μέσα από 100 χρόνια παραστατικής ζωγραφικής

Γράφει ο Νικόλαος Χ. Αντωνίου – Βρυξέλλες, Απρίλιος 2025 Η έκθεση Όταν Βλέπουμε Εμάς (ή ‘Οταν μας βλέπουμε!) είναι μια δυναμική, πανοραμική και συμπεριληπτική συλλογή...

Οι ζωγραφικές οπτασίες της ιδιοφυίας του Βαν Γκογκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ / Vincent Willem Van Gogh γεννήθηκε το 1853 στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και...

Βαγγέλης Ρήνας: Tα ζωγραφικά έργα με τα κορίτσια στη φύση που θα ακολουθήσουν, θα είναι μια βουτιά στο υποσυνείδητο 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η νέα δουλειά του Βαγγέλη Ρήνα με τίτλο «Πνοές» στην Γκαλερί Σκουφά φαίνεται να συνδυάζει την τέχνη με τη μαγευτική ατμόσφαιρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this