Νέα εποχή για το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Camera Zizanio που επιστρέφουν στις αίθουσες του Πύργου, της Αμαλιάδας και άλλων δέκα πόλεων, και γιορτάζουν τα 27 χρόνια της μεγαλύτερης και πιο κεφάτης νεανικής κινηματογραφικής γιορτής.
27ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Η χθεσινοβραδυνή έναρξη στον κατάμεστο «Απόλλωνα» στον Πύργο, την καρδιά της διοργάνωσης, σηματοδοτεί την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Παντελόγλου, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Σπύρου που έδωσε το τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ στο έμπειρο στέλεχος του φεστιβαλ, στενό συνεργάτη του τα τελευταία δέκα χρόνια και, από πέρυσι, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου.
24η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO
Ταυτόχρονα, ο Νίκος Θεοδοσίου παρέδωσε τη σκυτάλη στον Μανώλη Μελισσουργό, από τα νεότερα και πιο δραστήρια στελέχη του φεστιβάλ Ολυμπίας, ο οποίος ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio. Την τελετή παρουσίασε ένα πρώην “Ζιζάνιο”, η Μαρία Ασμή, φοιτήτρια σήμερα, μία επιλογή αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας του Φεστιβάλ να εμπλέκει ενεργά τα παιδιά -που ξεκινούν ως θεατές και στην πορεία γίνονται «κομμάτι» του.
Τα παιδιά πρωταγωνιστούν στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, και όχι μόνο στις ταινίες και τα εργαστήρια του. Σε ένα βιντεάκι που προβλήθηκε στην έναρξη, ακούσαμε τις ζωηρές εντυπώσεις έφηβων κοριτσιών που εκπροσωπησαν το Φεστιβάλ, ως πρεσβευτές του, σε αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού, όπως στο Τζιφόνι της Ιταλίας.
Ο Μανώλης Μελισσουργός, είπε πως φέτος στην Camera Zizanio, θα παρουσιαστούν 177 ταινίες από 57 χώρες. Όπως υπογράμμισε, οι δράσεις της Camera Zizanio δεν περιορίζονται στις μέρες του φεστιβάλ, αλλά διεξάγονται όλο το χρόνο σε συνεργασία με φεστιβάλ και εργαστήρια του εξωτερικού. «Με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε, «ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο και ενδυναμώνουμε τη φωνή των νέων ανθρώπων».
Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, στο δημοφιλές εργαστήριο Μythos Project, το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου, θα συμμετάσχουν φέτος 20 παιδιά από τον Πύργο και 80 από τον κόσμο.
«Το θέμα του φετινού Mythos Project είναι η “Διεκδίκηση”», είπε ο Μ.Μελισσουργός. «Η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση και η ανυπακοή. Δυστυχώς όμως, πρέπει να βάλουμε έναν αστερίσκο σε αυτήν την γιορτή. Ενώνουμε τη φωνή μας –και μιλώ εξ ονόματος όλου του Φεστιβάλ- με όλα τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ και τους ανθρώπους της Τέχνης και φωνάζουμε την υποστήριξή μας ενάντια στην Γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη με τραγικότερα θύματα τα παιδιά. Και επιλέγουμε να το κάνουμε με τον τρόπο που μας αρέσει, μέσω της φωνής των νέων. Θα παρακολουθήσουμε μια σύντομη ταινία που δημιουργήθηκε σε ένα νεανικό εργαστήριο στην Σλοβενία».
Η συγκινητική αντιπολεμική ταινία animation Λουλούδια της Παλαιστίνης, με ήχους βομβαρδισμών, εικόνες χαλασμάτων, λουλούδια που κοκκινίζουν από το αίμα και αναφορές στα δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα, δημιούργησε συγκίνηση στο κοινό και καταταχειροκροτήθηκε.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Παντελής Παντελόγλου αναφέρθηκε στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά, που εγκανιάζεται από φέτος στο Φεστιβάλ. «Για χρόνια, προσπαθούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ελληνικού παιδικού κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα, η πιο γνωστή ταινία είναι ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου. Φέτος είχαμε την τύχη να έχουμε μία σημαντική σοδειά με 10 ταινίες μικρού μήκους. Την Τετάρτη θα τις προβάλλουμε, στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος Ίχνη, συνδυάζοντάς την προβολή με την παρουσίαση του Pitching Lab, που κάνουμε εδώ και 7 χρόνια. Θέλουμε να στήσουμε μία εκδήλωση ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά διεθνούς απεύθυνσης».
Και προσέθεσε:«Δουλεύω από το 2011 στο Φεστιβάλ που έχει πλέον ένα μεγάλο βάρος 27 χρόνων, χάρη στη δουλειά του Δημήτρη Σπύρου, του Νίκου Θεοδοσίου και του Χρήστου Κωνσταντόπουλου. Ένα Φεστιβάλ που γίνεται με δημόσια χρήματα: με την στήριξη του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Παναγιώτη Μπράμο που έχει και την αρμοδιότητα για την προγραμματική σύμβαση με το φεστιβάλ».
Κλείνοντας, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέφερε: «Έχουμε ξενυχτήσει πολύ για το Φεστιβάλ με τον Μανώλη. Κι έχουμε συνηθίσει να μην μιλάμε πολύ…». Σηκώνοντας την αυλαία του 27 ου Φεστιβάλ Ολυμπίας είπε πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Στην τελετή έναρξης παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές και τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά).
Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο -και μαγικό: μόνο πέρυσι πάνω από 10.000 παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων παρακολούθησαν προβολές του φεστιβάλ στην Ηλεία, ενώ φέτος αυτός ο αριθμός αναμένεται να ξεπεραστεί. Φέτος, 250 παιδιά έχουν δηλώσει συμμετοχή σε εργαστήρια και επιτροπές και 150 σχολεία ζήτησαν να λάβουν μέρος σε εργαστήριο.
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει για δεύτερη φορά Διήμερη Διεθνή Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση η οποία ξεκίνησε χθες με μεγάλη επιτυχία, παρουσία εκπαιδευτικών, και στόχο να γίνει ένα ετήσιο ραντεβού. Η φετινή διημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της εκπαιδευτικού Σοφίας Γιακμογλίδου, για την αθόρυβη μα σημαντική παρουσία της στο φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου Νώντας Κυριαζής, υπογραμμίζοντας πως «στηρίζουμε το φεστιβάλ, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας, όσο μπορούμε, γιατί το θεωρούμε δική μας υπόθεση». Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος, δήλωσε περήφανος για την διοργάνωση που απηχεί την νεανική έκφραση και δημιουργικότητα.
«Χιλιάδες παιδιά και νέοι της περιοχής μας έχουν συνδέσει άρρηκτα τις παδικές τους αναμνήσεις με αυτόν τον θεσμό», υπογράμμισε. «Από πλευράς μας, θα κάνουμε ό, τι απαιτείται για να συνεχίσει και να αναπτυχθεί».
Μια επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθεί στο καθιερωμένο διήμερο του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 25 και 26 Ιανουαρίου. Στο πρόγραμμα του διημέρου θα ενταχθούν και άλλες χρήσιμες εκδηλώσεις που θα απηχούν το πρόγραμμα της κεντρικής διοργάνωσης και θα προαναγγέλλουν τις επόμενες δραστηριότητες.