“Iannis Nikou Painting Center” ανοίγει στην Αθήνα

Εγκαίνια: 12 Απριλίου

Μετά τα εγκαίνια στο Μόναχο του “Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” ήρθε η σειρά της Αθήνας.

Στις 12 Απριλίου στο Χαλάνδρι θα ξεκινήσει η λειτουργία του “Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” (“Iannis Nikou Painting Center”).

Το Κέντρο θα βρίσκεται στην οδό Αγ. Παρασκευής 11 (Στοά Ντάβαρη) στο Χαλάνδρι και θα είναι επισκέψιμο σε καθημερινή βάση με μόνιμη και εναλλασόμενη έκθεση έργων του καλλιτέχνη.

Βιoγραφία του καλλιτέχνη

O Γιάννης Νίκου,είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους και κύριος εκπρόσωπος του “Μαγικού Ρεαλισμού”.

Στην ιδιαίτερα συμβολιστική ζωγραφική του έχει προσθέσει και υπερρεαλιστικά στοιχεία,από την πρώτη περίοδο δουλειάς του (1970-1990),δημιουργώντας έτσι μια πολύ προσωπική και αναγνωρίσιμη ταυτότητα .

 Ο Γιάννης Νίκου σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Εκείνη την περίοδο σπούδασε παράλληλα Yποκριτική και σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών, καθώς και κλασσική κιθάρα. Ασχολήθηκε  με την τοιχογραφία,γλυπτική κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις.

Μεταξύ διαφόρων διακρίσεων, το έργο του παρουσιάστηκε στην βραβευμένη  ταινία “Ο σουρρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική”( α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Κατά την περίοδο όπου ζει στην Ιταλία,βραβεύθηκε από την Νομαρχία της Umbria ,το υπουργείο Τουρισμού και την UNICEF,ενώ η Διεθνής ΕπιτροπήΤέχνης του Lugano του απονέμει τον τίτλο του magister και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση“Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης”. Στην VII Ευρωπαϊκή Biennale στην Ρώμη του απονέμεται το βραβείο σχεδίου,για τον Κύκλο του “Eργα  με μολύβι”.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η έκθεση του στο ιστορικό Palazzo Spinola(Γένοβα )όπου εξέθεσε για πρώτη φορά ξένος καλλιτέχνης.

Το έργο του μεταξύ άλλων εκθέσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό,τιμήθηκε σε σημαντικές εκθέσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης(2004),το“ΜουσείοΒορρέ”(Αθήνα2007), το“Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλλας”(2007) .Το 2009 πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερης σημασίας έκθεση  από τον Δήμο Αθηναίων,στο Γκάζι. Το 2017 εξέθεσε στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου.

To 2016 ,κυκλοφόρησε συλλεκτική έκδοση με 3 ασημένια νομίσματα από έργα του “Βιβλικού Κύκλου” του καλλιτέχνη, από τo Cook island.

Από την Ιταλία επέστρεψε για να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο, την δημιουργία ενός χώρου μέσα στην φύση, όπου ζει και ζωγραφίζει μέσα σε ιδανικές συνθήκες.

 Στο έργο του, συναντάμε μια ιδιαιτερότητα ασυνήθιστη  για την εικαστική πραγματικότητα. Ευρύτατη θεματολογία κατανεμημένη σε ενότητες, που φιλοτεχνούνται χρονολογικά παράλληλα και δεν αποτελούν διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη. Μεταξύ αυτών των  θεματικών “Κύκλων” είναι: o “ Αλληγορικός Κύκλος ”, ο “ Ρομαντικός Κύκλος ”, “ o  Kόσμος των Αγγέλων ”, ο “ Bιβλικός Κύκλος – Αποκάλυψη ”, ο “ Μυθολογικός Κύκλος ”,  ο “ Ιστορικός  Κύκλος ”, “Αbstraction”,“o Kόσμος με τις Μάσκες”,  τα “ Έργα με μολύβι ”κ.α.

Iσημερίες-δίπτυχο-ελαιογραφία-Equinox-diptych-οil on canvas-120x80cm-2018

 Αξιομνημόνευτες είναι οι επικών διαστάσεων ελαιογραφίες  του όπως η “Τριλογία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου(8x2m.)”, “Ο Χορός της Περσεφόνης 5,60×1,90cm)”,κ.α, που βρίσκονται σε Μουσεία και συλλογές.

Mascherata-110×160-oil on canvas-2018

Εξέχοντα ρόλο στη ζωγραφική του έχει το σχέδιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  ιστορικοί τέχνης . “Παλμικό, υπερευαίσθητο, κινητικό, το σχέδιο του Γιάννη Νίκου εξασφαλίζει γερά θεμέλια στα λάδια του, ανακηρύσσοντας τον συγχρόνως μεγάλο μαίτρ”. (Δρ. Ντόρα Ρογκάν, ιστορικός Τέχνης, «Art and Living», Αθήνα 1996).

Η Συνάντηση-Δίπτυχο-The Rendez-vous-Diptych-115x75cm-ελαιογραφία-oil on canvas-2018

Λόγω της πληθωρικής του φαντασίας και της σχεδιαστικής του δεινότητας έχει χαρακτηριστεί “εικαστικός Spielberg”.(Δρ.Μάρθα Ιωαννίδου ,Ιστορικός Τέχνης).

Ο Τυφώνας-The Typhoon-170×110-2017-ελαιογραφία-oil on canvas-

 Το 2016 , συστήθηκε το “Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου”,που έχει ως αντικείμενο την μελέτη και διάδοση του έργου του.Τον Νοέμβριο του 2018,έγινε η έναρξη της λειτουργίας του “Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” στο Μόναχο .

Η Βασίλισσα σκέφτεται… – The Queen is reflecting… – 160x140cm – ελαιογραφία – oil on canvas – 2005

Παράλληλα, από τον Aπρίλιο του 2019, λειτουργεί το “Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” στην Αθήνα (Αγίας Παρασκευής 11,Στοά Ντάβαρη,15232  Χαλάνδρι),με μόνιμη επίσης έκθεση έργων του καλλιτέχνη,επιλεγμένων από όλους τους θεματικούς του “Κύκλους”.

Μονόκεροι στο Δάσος-Unicorns in the woods-140x80cm-ελαιογραφία-oil on canvas-2019-

Σύμφωνα με τον Ιταλό ιστορικό Τέχνης,Μauro Bocci: “Eτσι λοιπόν, όπως ο Αρχαίος Λουκιανός,ο Γιάννης Νίκου με την ζωγραφική του,δημιουργεί όνειρα ξεχωριστά για τον καθένα μας,στο όνομα της Τέχνης” .

Επικοινωνία 
website
: https://iannisnikou.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/Iannis-Nikou  
Instagram: iannisnikou