Με σημείο εκκίνησης τις αίθουσες των σχολείων του Σουφλίου και σημείο κορύφωσης την πρώτη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Κύκλος του προγράμματος «Παιδεία & Περιβάλλον – Το Δάσος, Το Σπίτι μας», που διοργάνωσε το κοινωφελές Ίδρυμα Χατζηγάκη, από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024, στο Σουφλί.
Η πρωτοβουλία αυτή, αφιερωμένη στη βιωματική εκπαίδευση και την αποκατάσταση του Δάσους της Δαδιάς, αποτέλεσε σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας για την περιοχή του Έβρου, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, οι οποίες επηρέασαν το περιβάλλον, την κοινότητα και την οικονομία του τόπου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Χατζηγάκη με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. και επικεφαλής Προγραμμάτων & Επικοινωνίας Ελισάβετ Χατζηγάκη, πραγματοποίησε επισκέψεις και δράσεις σε σχολεία του Σουφλίου και της ευρύτερης περιοχής. Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, πειράματα, κατασκευές εντός και εκτός τάξης, γινόμενοι κοινωνοί του περιβαλλοντικού εγγραμματισμού και της ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η «Προστασία της Μέλισσας», η «Κατανόηση της Κλιματικής Αλλαγής» και η «Αναγέννηση του Δάσους». Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά και οι δάσκαλοι που είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία του δάσους ως φυσικού «σπιτιού» και να κατανοήσουν τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ως πολίτες του μέλλοντος.
Το πρόγραμμα κορυφώθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με μια μεγάλης κλίμακας οργανωμένη δενδροφύτευση στη Λευκίμη, περιμετρικά του Δάσους της Δαδιάς, σε μία περιοχή που έχει πληγεί τρεις φορές από πυρκαγιές. Ήταν η πρώτη οργανωμένη δενδροφύτευση μετά τις καταστροφές, και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη συλλογική προσπάθεια αναγέννησης της φύσης. Σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία φυτεύτηκαν περισσότερα από 200 νέα δενδρύλλια από παιδιά, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εθελοντές και εκπροσώπους φορέων, που εργάστηκαν με ενθουσιασμό και ελπίδα για τη νέα ζωή που θα συμβάλλουν ώστε να αναπτυχθεί. Η εικόνα μικρών παιδιών να φυτεύουν δέντρα σε μια τριπλά καμένη περιοχή αποτελεί φωτεινό σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης για το μέλλον του δάσους και της κοινότητας, που και αυτή επλήγη βαθιά και προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της.
«Το πρόγραμμα «Παιδεία & Περιβάλλον – Το Δάσος, Το Σπίτι μας» δεν είναι απλώς μια προσπάθεια αναδάσωσης. Είναι ένα όραμα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών, που θα προστατεύσουν και θα φροντίσουν το περιβάλλον. Το Ίδρυμα Χατζηγάκη συνεχίζει να επενδύει στη βιωματική εκπαίδευση, φέρνοντας την αλλαγή μέσα από τη γνώση και την πράξη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία, στηρίζοντας έμπρακτα το όραμα μας και συνέβαλαν στο να αποδείξουμε πως όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Ελισάβετ Χατζηγάκη.
Καθοριστική ήταν η συμβολή περισσότερων από 20 μελών διαφορετικών ομάδων που εργάστηκαν στο πεδίο, καθώς και στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εταιρειών. Στις δράσεις συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εθελοντών, των δωρητών, των υποστηρικτών και όλων των ομάδων που στήριξαν την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χατζηγάκη. Πιο συγκεκριμένα παρευρέθηκαν ο Στέλιος Κατσογριδάκης Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έρευνας & Νέας Γενιάς, ο Γεώργιος Καδόγλου Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σουφλίου, ο Πέτρος Ανθόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Έβρου,ο Χρήστος Καραπιπέρης, Κυβερνήτης της AHEPA Hellas, η Παναγιώτα (Τέτη) Μαμούρη από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Γιάννης Παπαηλιόπουλος από την ΑΝΑΚΕΜ και πολλοί άλλοι, καθώς και εκπαιδευτικοί, δασολόγοι, φοιτητές και εθελοντές, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον κοινό σκοπό.
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Γραμματεία Δασών) και του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) με στρατηγικούς εταίρους το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, τη Γενική Διεύθυνση Δασών Έβρου, το Δασαρχείο Σουφλίου, το Children’s Institute of Technology, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και την T-PRESS. Μεγάλοι δωρητές είναι η AHEPA Hellas (District 25) και ο ΔΕΔΔΗΕ. Με την υποστήριξη της ΑΝΑΚΕΜ, της Deloitte, της HP και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Who is Who
Το Ίδρυμα Χατζηγάκη είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008, αποτελώντας το όραμα του δικηγόρου και λογοτέχνη Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη. Στους καταστατικούς σκοπούς του περιλαμβάνονται κοινωφελείς, πολιτιστικές δράσεις και βιωματικά προγράμματα με έμφαση στην παιδεία, την αλληλεγγύη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε επίσημα την δράση του τον Φεβρουάριο του 2012.
Στηριζόμενο στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου και Συνιδρυτή, Δρ. Στέλιου Μ. Χατζηγάκη, στα δέκα χρόνια ενεργούς πορείας του, το Ίδρυμα Χατζηγάκη έχει υλοποιήσει προγράμματα (Παιδεία & Περιβάλλον, Μαζί για το Σχολείο, Πακέτα Αγάπης, Αποστολές Στήριξης) έχει διοργανώσει συνέδρια και διαλέξεις, έχει απονείμει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές, έχει υποστηρίξει την έρευνα και την ιστορία κι έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες δωρεές σε κοινωνικές δομές, οργανισμούς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.