Ιριδισμός – Ομαδικό Show στο Alkinois Project Space

Το show θα εγκαινιαστεί αυτή την Παρασκευή (2 Δεκεμβρίου 2022) στο Alkinois Project Space (Αλκινόης 6, Αθήνα), από τις 7 το απόγευμα.

Όποια και αν είναι η εποχή, υπάρχει αυτό το πράγμα που στο τέλος της ημέρας εγκαθίσταται στην πόλη. Είτε βρίσκεστε στο μπαλκόνι σας είτε σε αυτόν τον μικρό δρόμο που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά, ακτινοβολεί από το τοπίο αυτό το διάφανο δέρμα σαν αυτό του γάλακτος που έχει βράσει πολύ και φωτίζει σαν λέπια ψαριού. Είναι λευκό και πολύχρωμο, ασημί και χρυσό ταυτόχρονα. Ίσως είναι τα υπολείμματα της θερμότητας από τις ακτίνες του ήλιου που πηγάζουν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ορθοστάτες των περσίδων αλουμινίου, τα κομμάτια από σπασμένα γυαλιά, τα ψάρια ακόμα υγρά και έτοιμα για ψήσιμο, τα φώτα νέον στους σταυρούς των ορθόδοξων εκκλησιών, το γυαλισμένο μάρμαρο, η γυαλιστερή γούνα των γατών και των σκύλων του δρόμου. Ίσως είναι καθένα από αυτά τα στοιχεία τοποθετημένα από άκρη σε άκρη, τυχαία σε καθημερινές χειρονομίες, που δημιουργούν αυτό το πράγμα που προκύπτει στην πόλη. Αυτό το πράγμα, η λέξη που προσδιόρισα για να το αντιπροσωπεύει είναι ιριδισμός.

Ο ιριδισμός δεν επικεντρώνεται στον άνθρωπο, ασχολείται με το περιβάλλον του, χτίζεται και
διαμορφώνεται σε υβριδισμό. Όπως ένα καμουφλάζ, παίρνει ρευστές μορφές ενσαρκώνοντας μέσα από όλα τα είδη στοιχείων. Ο ιριδισμός από τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται και γλιστράει επομένως θα έμπαινε κάτω από κάτι παρόμοιο με απάτη. Στο Τα κόλπα της ευφυΐας, Η, μῆτις των Ελλήνων, οι ανθρωπολόγοι Marcel Detienne και Jean-Pierre Vernant ορίζουν αυτήν την ολισθαίνουσα σχέση μεταξύ των στοιχείων που οδηγούν στον ιριδισμό ως εξής: “Αυτή η πολυχρωμία ή πολύπλοκη λαμπρότητα των εμφανίσεων παράγει ένα εφέ ιριδισμού, καθρεπτίσματος, ένα παιχνίδι αντανακλάσεων που οι Έλληνες αντιλήφθηκαν ως τις αδιάκοπες δονήσεις του φωτός. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που είναι ποικίλο, πολύχρωμο, είναι κοντά σε αυτό που είναι αίολο, που αναφέρεται σε γρήγορη κίνηση. Έτσι, η μεταβαλλόμενη επιφάνεια του ήπατος, που άλλοτε είναι ευοίωνη και άλλοτε η αντίστροφη, ονομάζεται ποικίλος, όπως και η καλή τύχη που είναι τόσο ασταθής και μεταβλητή, καθώς και η θεότητα που καθοδηγεί αδιάκοπα τα πεπρωμένα των ανθρώπων από τη μια πλευρά στην άλλη, πρώτα με τον ένα τρόπο και μετά τον άλλο. Ο Πλάτων συνδέει αυτό που είναι ποικίλο με αυτό που δεν είναι ποτέ ίδιο με τον
εαυτό του».

Αυτό που δεν είναι ποτέ το ίδιο με τον εαυτό του είναι κάπως αυτό στο οποίο μας εκθέτουν οι Bregje Sliepenbeek, Lydia Delikoura, Charlotte Nieuwenhuys, Solanne Bernard και Marie d’Elbée. Μέσω μιας γρήγορης και ευέλικτης νοημοσύνης, αποκαλύπτουν διαφορετικά συστήματα κυκλοφορίας μέσα από τα στοιχεία και τη μεταμόρφωσή τους, συγκαλύπτοντας σχήματα και χρώματα. Αλλαγές κατάστασης όπως ο ιριδισμός.Οι καμβάδες της Charlotte Nieuwenhuys φαίνεται να παίζουν με το χρώμα του αέρα, το οποίο όμως θα μπορούσε να μας φαίνεται αόρατο. Αλλά τότε πώς να αναπαραστήσουμε το πέρασμα από το αόρατο στο ορατό; ίσως περνώντας από το απείρως μικρό στο απείρως μεγάλο. Αυτό κάνει η Charlotte Nieuwenhuy προβάλλοντάς μας σε καμβάδες, σαν δείγματα από τη φύση όπου ο κόκκος της άμμου γίνεται επιδόρπιο, η νιφάδα γίνεται κρεβάτι χιονιού. Λαμβάνοντας μέσα σε αυτόν τον ανεμοστρόβιλο, μπορούμε να φανταστούμε πώς σχηματίστηκε καθένα από αυτά τα στοιχεία: ένα γυάλινο μπουκάλι ή ο βράχος του οποίου η λάμψη θα είχε γίνει η ίδια άμμος. Το λαμπρό φως που εκπέμπεται από αυτά τα στοιχεία μπορεί να μας οδηγήσει να φανταστούμε υβριδισμούς που δημιουργούνται από τη δύναμη της μετατόπισης του αέρα όπου η άμμος που μεταφέρεται στο χιόνι θα δημιουργούσε ένα παγωμένο ροζ παρτέρι.

Το υγρό είναι το κατεξοχήν στοιχείο του ιριδισμού. Η Bregje Sliepenbeek, με το γλυπτό της, φέρνει την αρχιτεκτονική σε ρευστή κατάσταση. Ξεκινώντας από τις μορφές της αρχιτεκτονικής διακόσμησης σε σφυρήλατο σίδερο που ονομάζει στιβαρό κόσμημα. Μεταμορφώνει αυτά τα διακοσμητικά στοιχεία σε ρευστές και εύκαμπτες δομές, όπως ποτέ δεν σταθεροποιήθηκαν, παραμένοντας σε μετάβαση σαν με την επιθυμία να τα βγάλει από το αρρενωπό τους περιβάλλον. Αυτά τα σπινθηροβόλα δείγματα μπορεί να φαίνονται σαν δέρματα cyborg όπου η αρχιτεκτονική γίνεται οργανική μέσω ενός μετάλλου που φαίνεται μαλακό και υγρό. Το μέταλλο των γλυπτών μας φαίνεται τόσο γυαλιστερό όσο το δέρμα ενός cyborg ή το ρευστό και τρυφερό μέταλλο ενός φορέματος Paco Rabanne.

Στους πίνακές της σε μέταλλο η Marie d’Elbée μας προβάλλει σε ένα άλλο σύμπαν, τα τριχωτά επαναλαμβανόμενα μοτίβα της μας χάνουν, είμαστε σε ένα υποβρύχιο φόντο που κατοικείται από τριχωτές θαλάσσιες ανεμώνες; Οχι. Sun-Dog; ένας ήλιος που γίνεται σκύλος και ένας σκύλος που γίνεται ήλιος είναι μια μικροσκοπική όραση που προβάλλεται σε έναν άπειρο χώρο. Αντί να είναι κατοικίδιο, ο σκύλος γίνεται ένας κόσμος, αυτός στον οποίο χανόμαστε και όπου συγχωνεύονται οι κλίμακες των στοιχείων. Αυτή η έννοια του υβριδισμού των ζωντανών χρησιμοποιείται επίσης με τη Lydia Delikoura και τη Solanne Bernard. Στα κεραμικά της με ιριδοφόρους επιφάνειες, η Solanne Bernard θολώνει την κατάσταση μεταξύ ανθρώπου, φυτού και ζώου. Η συνείδηση χάνεται μπροστά σε σχήματα που θα μπορούσαν να είναι εξίσου Aloe Vera ή πλοκάμια χταποδιού, αυτά τα εξωγήινα
σχήματα μας οδηγούν να συνειδητοποιήσουμε πόσο ήταν η φύση που δημιούργησε για πρώτη φορά το δικό της ρεπερτόριο μοτίβων που θα μπορούσαν να κυκλοφορούν από τη μια ζωντανή μορφή στην άλλη. Αυτή η ιδέα συνεχίζεται στα γλυπτά από μάρμαρο Τήνου της Lydia Delikoura όπου το μοτίβο της φύσης είναι παρόν μέσα από τη χρήση της ιερής γεωμετρίας. Οι κινήσεις του μαρμάρου έρχονται ως αποσπάσματα διαφορετικών μοτίβων και γεωμετρικών σχημάτων που επαναλαμβάνονται στη φύση. Αντιπροσωπεύοντας την κυκλοφορία των ενεργειών, πλαισιώνουν απολιθωμένα φυτά σε ένα ροζ ζελέ, η καλλιτέχνης παρακάμπτει το κοριτσίστικο αρχέτυπο αυτού του χρώματος για να το βυθίσει σε έναν ιστορικό μυστικισμό, τον οποίο παρουσιάζει η ίδια λέει: Το ροζ σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται πέρα από τις προφανείς συσχετίσεις του με τη θηλυκότητα.
μια δύναμη που δένει το ιερό με το εγκόσμιο, το οικιακό με το βιομηχανικό. Οι πολιτιστικές και πνευματικές διαστάσεις του ροζ αμφισβητούνται. ένα θρησκευτικο-αισθητικό περιβάλλον που έλκει ταυτόχρονα προς το υλικό και το γήινο. Τα σιωπηλά ροζ βυζαντινά πλακάκια είναι μια πλατφόρμα για την ανάδυση ενός νέου διαλόγου. περιέχουν πολλαπλά στρώματα χρόνου. Οι χρωστικές της εικονογραφίας στις οποίες λούζονται ακτινοβολούν μια τρυφερότητα, ένα σαγηνευτικό και απείλητο χρώμα που εκπέμπει συμπάθεια.

Μέσα από την πολυχρωμία και την πολυμορφία των έργων τους, είναι τελικά ένας συγκεκριμένος συναισθηματικός ιριδισμός για τον οποίο μας μιλούν οι Bregje Sliepenbeek, Lydia Delikoura, Charlotte Nieuwenhuys, Solanne Bernard και Marie d’Elbée. Επικαλούνται ένα συναίσθημα που απαιτεί προσοχή, που γλιστρά ανάμεσα σε μορφές και μέσω του υβριδισμού αναδεικνύει νέες. Μακριά από το φανταστικό, έχοντας επίγνωση του πλήθους των κόσμων που μας περιβάλλουν, αρνούνται την κανονιστικότητα που θα μας επέτρεπε να είμαστε ορατοί και αναγνωρίσιμοι με την πρώτη ματιά.

 

Georgia Rene-Worms
μεταφράστηκε από Nafsika Rafaella Stamouli
Ένα ομαδικό show με τους
Solanne Bernard, Lydia Delikoura, Marie d’Elbee, Charlotte Nieuwenhuys και Bregje Sliepenbeek
Εγκαίνια 2 Δεκεμβρίου
από τις 7 το απόγευμα

ΛΥΚΟΙ

Απόδοση από Cham Lavant

στις 9

Ωράριο λειτουργίας
3 Δεκεμβρίου – 28 Ιανουαρίου
Πέμπτη έως Σάββατο – 5-8 μ.μ. ή κατόπιν ραντεβού
Αλκινόης
Αλκινόης 6
11852 Αθήνα

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this