Jamal Joratli: Η επόμενη μέρα μετά την πρόσκληση στην Κίνα

Ο καλλιτέχνης Jamal Joratli, αφού παρουσίασε τη δουλειά του στο Dalian Modern Museum στην Κίνα, μιλάει αποκλειστικά στο rtvs για τα μελλοντικά του σχέδια.

Πρόσφατα συναντήσαμε τον καλλιτέχνη, Jamal Joratli στο χώρο που δουλεύει στο Π.Ψυχικό και μιλήσαμε μαζί του για την τιμητική πρόσκληση που δέχτηκε και την παρουσίαση της δουλειάς του στο Dalian Modern Museum στην Κίνα, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Ρεπορτάζ: ArtViews Team

Ο Σύριος καλλιτέχνης τον Οκτώβριο 2018 παρουσίασε έργα της συλλογής «Silk Road» στο Dalian Modern Museum στην Κίνα, δεύτερο μεγάλο σταθμό της καριέρας του μετά το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, που φιλοξένησε 32 έργα ζωγραφικής διήρκεσε ένα μήνα.

Οι Κινέζοι, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο εικαστικός, είναι βαθιά πολιτισμένος λαός και τον προσκάλεσαν να παρουσιάσει τη δουλειά του και να μιλήσει για την τεχνική του, τόσο στις αίθουσες του μουσείου, όσο και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Με την πρωτοβουλία αυτή συναισθάνθηκε εντονότερα τη φιλία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και τη μαγική γοητεία του “Δρόμου του Μεταξιού” και τον σημαντικό του ρόλο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κατά την επίσκεψή μας στο ατελιέ του, αντιληφθήκαμε ότι μετά τα αραβικά άλογα των παλ αποχρώσεων που καλπάζουν στην έρημο, το ανθρώπινο κύτταρο είναι αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον του εικαστικού και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.

“Πραγματικά είμαι πολύ υπερήφανος που προσκλήθηκα και εξέθεσα στο Μουσείο αυτό, ένα Μουσείο ιστορικής σημασίας με τόσο σημαντικά έργα αλλά και ανθρώπους που το διαχειρίζονται και το έχουν καταστήσει κορυφαίο” είπε στο rtvs ο εικαστικός.

“Δεν θα ήθελα όμως να με χαρακτηρίζει σε όλη μου την καλλιτεχνική πορεία, η ίδια θεματική με αυτή που ήδη παρουσίασα στο Dalian Modern Museum στην Κίνα. Είναι γεγονός ότι οι ζωγράφοι έχουν εμμονές. Συνήθως επηρεάζονται από οπτικά ερεθίσματα και προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Άλλοι ιντριγκάρονται από τις ερήμους και σε αυτές βρίσκουν μέσα οάσεις, άλλοι από τη θάλασσα και σε αυτή βλέπουν τα νησιά, άλλοι από το σύμπαν και ξεχωρίζουν τους πλανήτες.”

Η νέα δουλειά του Τζαμάλ είναι επηρεασμένη από το ανθρώπινο κύτταρο και τις λειτουργίες του. Το άλογο, ο δρόμος του μεταξιού και η επιρροή από την Ασία μοιάζουν να μην αποτελούν, τουλάχιστο προς το παρόν, πηγή έμπνευσης του πολυπράγμονα καλλιτέχνη.

“Καθώς τα χρόνια περνούν, ο άνθρωπος θα πρέπει να εξελίσσεται με ότι και αν καταπιάνεται και ασχολείται. Κοιτώ έργα μου που έχω φτιάξει πριν 10 χρόνια και βλέπω έναν άλλο καλλιτέχνη που τα έχει δημιουργήσει. Είναι δυνατό να φοράς το ίδιο ρούχο με αυτό που φορούσες προ 10ετίας; Σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη με γοητεύει η λειτουργία του κυττάρου. Θα ήθελα οι νέοι μου πίνακες να είναι μικροσκόπια της ζωής”.

“Σαν καλλιτέχνης, έχω ζωγραφίσει ερήμους και έχω βρει τις οάσεις μου, έχω ζωγραφίσει τη θάλασσα και έχω σταθεί στα νησιά. Αυτόν τον καιρό ασχολούμαι με το σύμπαν και στέκομαι στους πλανήτες σκοπεύοντας να ταξιδέψω σε όσους περισσότερους μπορώ. Αυτό πρέπει να κάνει ο καλλιτέχνης. Να ταξιδεύει! Δεν φοβάμαι το ταξίδι και μου αρέσει τόσο στην ζωή, όσο και στην τέχνη να πειραματίζομαι και να τολμώ. Θα παρουσιάσω τη νέα μου δουλειά μόλις ολοκληρώσω την θεματική αυτή και ελπίζω να σας αρέσει.”

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Γαλλίας στηρίζει το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» 

Τo ελληνικό ινστιτούτο πολιτιστικής διπλωματίας Γαλλίας στο Παρίσι παρουσιάζει την πολιτιστική φιλανθρωπική εκδήλωση Diner de Gala-Defile με θέμα: « La danse et la mode...

Φεντερίκο Φελίνι: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Ιταλικού σινεμά

Γράφει η Μαρία Δήμου Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σινεμά», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το όνομα του μέγιστου, Φεντερίκο...

Αλέκος Κυραρίνης: Σε μια προσωπική γραφή δεν κατασταλάζεις, αναδύεσαι

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια: Ζέτα Τζιώτη  O Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 αλλά μεγάλωσε στο νησί της Παναγίας στην Τήνο....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this