«KIDSROOM»: Έκθεση του Στάθη Αλεξόπουλου στο Electra Art Space by Skoufa Gallery

Tα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019.

To Electra Art Space και η γκαλερί Σκουφά, παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλου με τίτλο «KIDSROOM», από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2020 και αποτελεί την εναρκτήρια έκθεση του νέου χώρου της γκαλερί Σκουφά, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis στο κέντρο της Αθήνας.

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα μικρό γλυπτικό σύμπαν που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους, προκαλώντας τους να έρθουν σε επαφή με το παιδί που κρύβουν μέσα τους και την αθωότητα των παιδικών τους χρόνων.

Λίγα λόγια για την έκθεση από την Χριστίνα Παντελάτου

Η καλλιτεχνική πρακτική του Στάθη Αλεξόπουλου, εντασσόμενη στη σφαίρα της Neo-Pop Art, υιοθετεί τη διαδικασία παραγωγής γλυπτικών αντικειμένων, εμπνευσμένων από τη δημοφιλή κουλτούρα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ισορροπώντας ανάμεσα στην τέχνη και το design, ο Αλεξόπουλος αφαιρεί τη χρηστική αξία των αντικειμένων που πλαισιώνουν την καθημερινότητά μας, δίνοντάς τους νέα πνοή, καθιστώντας τα ανοικτά σε νέες ερμηνείες. Κατά αυτόν τον τρόπο, αποπειράται να επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενο του έργου τέχνης, ενώ ο θεατής γίνεται αρωγός στη διαδικασία παραγωγής του νοήματος.

Στο πρόσφατο έργο του ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από τα προσωπικά του βιώματα, τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε πατέρα και παιδί, και τα έντονα συναισθήματα που επισφραγίζουν αυτή τη σχέση. Αφορμώμενος από την έννοια του παιχνιδιού και την παιδική διάδραση, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το έργο του, ξαναπλέκοντας τις ιστορίες των αντικειμένων που χρησιμοποιεί. Το παιχνίδι λειτουργεί συμβολικά στο έργο του, ως φορέας αναμνήσεων και συναισθημάτων.

Ο χώρος της γκαλερί μετατρέπεται σε «παιδικό δωμάτιο» και το παιχνίδι επιφορτίζει με νόημα την ευρύτερη καλλιτεχνική αφήγηση. Ο επισκέπτης εισέρχεται σε ένα φανταστικό περιβάλλον, όπου οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι αναγνωρίσιμοι παιδικοί ήρωες και γνώριμα αντικείμενα της παιδικής ηλικίας περιστοιχίζεται από γνώριμες, φανταχτερές εικόνες, που αφυπνίζουν τη μνήμη και ενεργοποιούν τη φαντασία.

Το εικαστικό λεξιλόγιο του Αλεξόπουλου συνδυάζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με τη διαχρονικότητα συμβόλων του παρελθόντος. Ο πειραματισμός του με τις νέες υφές, τα έντονα χρώματα και φινιρίσματα, ωθεί προς μια διαφορετική θεώρηση για το έργο τέχνης, ενώ η χαρακτηριστική του τεχνοτροπία με τις λωρίδες στην απόδοση της φόρμας, επισφραγίζει το σύνολο του γλυπτικού του έργου. Οι προκύπτουσες εικόνες από επιχρωμιωμένη ρητίνη και μάρμαρο, συνδέουν νοσταλγικά τις μνήμες του παρελθόντος με τα βιώματα του σήμερα.

O Στάθης Αλεξόπουλος

Who is Who

Ο Στάθης Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα (1976) όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε με άριστα. Τα γλυπτά του χαρακτηρίζονται από ιμάντες (hubs) με τους οποίους ο καλλιτέχνης διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο τις μορφές και τις έννοιες που περικλείουν αλλά και σχηματίζουν. Τα γλυπτά του συνδυάζουν τη σύγχρονη αισθητική με τις σταθερές αξίες της κλασσικής γλυπτικής καθώς η φόρμα είναι αυτή που με τη δύναμή της προσδιορίζει το έργο και την έννοιά του. Δημιουργίες του υπάρχουν σε art shops μουσείων, σε επιλεγμένες γκαλερί καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει επίσης φιλοτεχνήσει δημόσια έργα σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Info

Διάρκεια έκθεσης
5 Δεκεμβρίου 2019 – 5 Ιανουαρίου 2020
Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 11.00-15.00 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη 11.00-20.00 μ.μ.
Παρασκευή 11.00-18.00 μ.μ.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ
Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
210 3643025, 210 3603541

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this