Κώστας Γάκης: “Το Άλφα.Ιδέα, είναι το θέατρο της ζεστασιάς, το θέατρο που ανήκω ”

Τον γνωρίσαμε ως πρωταγωνιστή της “Κατσαρίδας», ρόλο για τον οποίο τιμήθηκε με το βραβείο “Δημήτρης Χορν». Συγγραφέας, συνθέτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής, ο πολυπράγμων Κώστας Γάκης δημιουργώντας την ομάδα “Ιδέα”, έφτασε να ταξιδέψει τις δουλειές του ανά την Ευρώπη, αλλά και στην Κορέα.

Συνέντευξη στην Αλεξία Λυμπέρη

-Θέλετε να μας μιλήσετε για το όραμά σας για την δημιουργία της ομάδας “Ιδέα”;

-Αρχικά δεν υπήρχε όραμα. Έψαχνα απλώς ηθοποιούς για την παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2». Μια θαυμάσια συγκυρία έφερε την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή το 2012 στο μονοπάτι μου και από τη στιγμή που σμίξαμε διαπιστώσαμε ότι ταιριάζουν τα χνώτα μας και τα όνειρά μας.

Έτσι, ταξιδέψαμε τις παραστάσεις μας σε Ελλάδα και εξωτερικό και τώρα έχουμε το δικό μας θεατρικό σπίτι, το Άλφα.Ιδέα …και το παραμύθι συνεχίζεται…

-Ως Έλληνες δεν φημιζόμαστε για το ομάδικό μας πνεύμα. Εσείς, πώς τα καταφέρνετε; Δεν υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ σας;

-Η σύγκρουση είναι αυτή που φέρνει τη σύνθεση. Σύγκρουση απόψεων, τάσεων, αισθητικών, επιλογών μόνο καλό μπορεί να κάνει σε μια ομάδα. Το πιο ωραίο σε μας είναι ότι αφήνουμε τον καθένα ελεύθερο, όχι μόνο να προτείνει εντός της ομάδας, αλλά και να πειραματιστεί ελεύθερα και εκτός αυτής.

-Πόσο δύσκολο είναι τελικά να στήσεις ένα νεανικό θέατρο;

Προσωπικά θεωρώ ότι έχω περάσει προ πολλού το στάδιο του νεανικού και ηλικιακά αλλά και ως ανάγκη. Παλεύω ωστόσο οι παραστάσεις που δημιουργώ να έχουν μια εσωτερική νιότη, μια καινούργια κάθε φορά φλόγα και φόρα νόησης και συγκινησιακής φόρτισης και μια κάποια ανθρώπινη ζεστασιά.

Το θέατρο που ανήκω και εμψυχώνω, το Άλφα.Ιδέα, είναι το θέατρο της ζεστασιάς.

-Σας γνωρίσαμε ως συγγραφέα, ως συνθέτη, ως ηθοποιό, ως σκηνοθέτη, ως δάσκαλο… τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

-Το καινούργια κομμάτι μου που αυτή την εποχή ξεδιπλώνω, με αφορμή τη δημιουργία της παράστασης “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια”, είναι το video art, το οποίο εστιάζει σε σπαρακτικές λεπτομέρειες του μεταβαλλόμενου και μυστηριακού προσώπου της γυναίκας, αλλά και σε βιντεοσκοπημένα κομμάτια ορισμένων τοπίων του Αιγαίου πελάγους μέσα στα οποία μοιάζει να πλέει ή να καταδύεται η παράσταση.

Τα βιντεοσκοπημένα κομμάτια έγιναν μέρος της δραματουργίας, τα κείμενα επηρέασαν τις εικόνες και οι εικόνες τα κείμενα. Έτσι, η θυμωμένη θάλασσα συναντά τους θρήνους, τα κοφτερά βράχια μοιάζουν συνέχεια της αυστηρότητας των μητριαρχικών μορφών του έργου, ενώ ένα πήλινο θραύσμα ή ένας αχινός προσφέρουν τρυφερότητα στις πιο γαλήνιες στιγμές του.

-Φέτος συνεχίζετε για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη παράσταση “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια”, σε κείμενο και σκηνοθεσία δικιά σας, που και πρωταγωνιστείτε μαζί με τη Μαρία Παπαφωτίου.

Σε ποιο κοινό πιστεύετε ότι απευθύνεται η παράσταση και για ποιο λόγο θα μας προτρέπατε να την παρακολουθήσουμε;

-Έχοντας πια την εμπειρία των περσινού sold out παραστάσεων γνωρίζω ότι αυτή είναι μια παράσταση που δεν έχει ηλικιακό όριο.

Πέρσι ήρθαν άτομα κάθε ηλικίας και υπήρχε πολύ όμορφη ανταπόκριση από όλους. Οι δέκα γυναικείες μορφές οι οποίες παρελαύνουν στη σκηνή άλλωστε ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Έτσι, συχνά τα πιο νεαρά άτομα ταυτίζονται με τον εφηβικό και πεισματικό πανανθρώπινο αγώνα της Αντιγόνης ή της Ιφιγένειας, ενώ τα πιο ώριμα με την Κλυταιμνήστρα, την Ιοκάστη ή την Αγαύη.

Επίσης, ενώ αρχικά είχα την αίσθηση ότι το έργο θα αφορά πιο πολύ το γυναικείο κοινό διαψεύστηκα ευχάριστα. Την τίμησε και το αντρικό κοινό. Ίσως γιατί παρακολουθούμε τις γυναικείες φιγούρες της αρχαίας τραγωδίας μέσα από τα μάτια ενός άνδρα ποιητή.

-Ταυτόχρονα σκηνοθετείτε και την παράσταση Alarms του Μάικλ Φρέιν. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο. Τι να περιμένουμε σκηνοθετικά από την παράσταση;

-Το Alarms είναι ένα σκηνικός πανικός υπό απολύτως κανονικές συνθήκες!

Η σκηνοθεσία ακολουθεί το σπαρταριστό έργο του Μάικλ Φρέιν, στο οποίο δύο ζευγάρια συναντιούνται στη σκηνή μετατρέποντας μια κοινή, σαχλή και εκνευριστικά βαρετή επίσκεψη και μια ημιδιαμονή σε ένα ξενοδοχείο, σε κωμικό παραλήρημα και ηφαίστειο ζωτικότητας, ποίησης, ανθρώπινης ζεστασιάς και γλυκύτατου παραλογισμού.

Γι αυτό το σκηνικό παραλήρημα μιας κανονικότητας που ανοίγει κάθε τόσο παράθυρα στο χάος… είμαι συνυπεύθυνος με τους τέσσερις ηθοποιούς της παράστασης.

Άρα, αν πρόκειται κάποιος να μπει φυλακή μετά τις 10 Νοέμβρη (πρεμιέρα του έργου) ξέρω πως δεν θα είμαι μόνος πίσω από τα κάγκελα!

-Ποια πιστεύετε ότι είναι η στιγμή – σταθμός ως τώρα στην καλλιτεχνική σας πορεία και γιατί;

=Η παρακολούθηση της ταινίας «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» όταν ήμουν έφηβος. Με γοήτευσε ο ρόλος αυτού του δασκάλου- έγινε το πρότυπό μου. Επίσης μου άνοιξε παράθυρο στην ποίηση, στο θέατρο και στην τελείως ελεύθερη δημιουργικότητα.

-Παρακολουθούμε ότι «ταξιδεύετε» τις δουλειές σας και στο εξωτερικό, όπως η παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο”, η οποία ταξίδεψε στην Ευρώπη και η παράσταση “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” η οποία ταξίδεψε στην Κορέα.

Στοχεύετε και στο διεθνές κοινό; Θα εγκαταλείπατε ποτέ μόνιμα την Ελλάδα;

 –Μόλις επέστρεψα από την τρίτη μου επίσκεψη στην Νότιο Κορέα ως επιβλέπων σκηνοθέτης σε μια physical εκδοχή της Οδύσσειας σε σκηνοθεσία και δραματουργία της Ανθής Φουντά.

Είναι συναρπαστική αυτή η θεατρική οδύσσεια με την τέχνη μου σε τόσες χώρες. Ανοίγουν οι ορίζοντες, γνωρίζεις πολιτισμούς και ανθρώπους, αναθεωρείς πολλά πράγματα, τινάζεις τη σκόνη της ρουτίνας. Αλλά δεν θα μπορούσα να μείνω αλλού εκτός από την Ελλάδα, γιατί όσο κι αν μας πληγώνει εδώ έχουμε ρίζα και εδώ μάθαμε να αγαπάμε.

-Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια.

-Θέλω φέτος να κάνω ένα άνοιγμα και με έναν ήσυχο τρόπο να δώσω χώρο στον τραγουδοποιό που έχω μέσα μου και να του επιτρέψω να ξεπεράσει τα ανόητα συναισθηματικά του φράγματα και να βγάλει τα τραγούδια του στο φως.

Αυτό το καλοκαίρι θα κάνω κάποιες πρώτες συναυλίες με τραγούδια μου σε όλη την Ελλάδα συνοδευόμενα από κάποιες ιστορίες και αφηγήσεις και έπειτα θα βγάλω ένα cd με τα πιο αγαπημένα μου. Στην ίδια διαδικασία ανήκει και η έκδοση του πρώτου μου βιβλίου το Νοέμβριο του θεατρικού έργου “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” το οποίο εκδίδεται αυτές τις μέρες.

Info παραστάσεων

«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» στο Θέατρο Άλφα Ιδέα

Πρεμιέρα: Παρασκευή 09 Νοεμβρίου στις 21:00

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή στις 21:00

Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Θέατρο Άλφα.Ιδέα 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 και Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο Αθήνα
«ALARMS» στο Θέατρο Άλφα Ιδέα

Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Νοεμβρίου 21:15

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο 21:15 και κάθε Κυριακή 19:00.

Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Θέατρο Άλφα.Ιδέα 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 και Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο Αθήνα

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

Sebastian Delen: Επέτειος δέκα ετών για την Villa Αφαία στην Αίγινα

Συνέντευξη- Ρεπορτάζ: Ζέτα Τζιώτη Η πρόσφατη επίσκεψή μας στο ρομαντικό νησί της Αίγινας, και πιο συγκεκριμένα, στη Βίλλα Αφαία του Σεμπαστιάν Ντελέν (Sebastian Delen) συνδύασε...

Αυθεντικές όψεις της Μονμάρτης από τον Μορίς Ουτριλό

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Μορίς Ουτριλό / Maurice Utrillo γεννήθηκε το 1883 στην Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν ο γιος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this