Site icon Artviews

Κρίκετ: Πολιτισμός και αθλητισμός στο νησί των Φαιάκων

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη 

Λίγα λόγια για το Κρίκετ 

Το Κρίκετ παίχτηκε για πρώτη φορά στη νότια Αγγλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, είχε εξελιχθεί σε εθνικό σπορ. Η επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του αθλήματος και από τα μέσα του 19ου αιώνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται οι πρώτοι διεθνείς αγώνες. 

Παίζεται τόσο σε κλειστό χώρο (indoor cricket) όσο και σε ανοιχτό χώρο (outdoor cricket). Επαγγελματικά παίζεται σε Πακιστάν, Ινδία, Αυστραλία, Δυτικές Ινδίες, Νότιο Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Ζιμπάμπουε, Σρι Λάνκα κ.α., όπως επίσης και σε 53 Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή σε περισσότερο από το μισό πληθυσμό της γης. 

Στην Ελλάδα το συναντάμε κυρίως στην Κέρκυρα, όπου πρωτοεμφανίστηκε όταν το νησί βρίσκονταν ακόμη υπό βρετανικό έλεγχο.  

Με την αποχώρηση των Βρετανών από τη Μεσόγειο μεταπολεμικά, το κρίκετ επιβίωσε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην συνεχή διαφήμιση από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης (BBC, Daily Telegraph), με συνεντεύξεις παικτών και την τηλεοπτική αναμετάδοση στιγμιοτύπων αγώνων από το νησί.  

κρίκετ

Σαν αποτέλεσμα βρετανικές ομάδες συνέχισαν να επισκέπτονται το νησί. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Βρετανικών Αερογραμμών (British Airways), οι οποίες διευκόλυναν τέτοιες επισκέψεις.  

Κατά τη δεκαετία του ’70, η δομή του κρίκετ στην Κέρκυρα άλλαξε με την ένταξή του αθλήματος στο Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ) και τη δημιουργία των πρώτων ομάδων παίδων και εφήβων.  

Το κρίκετ «θησαυρός» για την Κέρκυρα

Το 1996 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ) υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργούν, πέρα από τους συλλόγους, έξι Εθνικές ομάδες: Ανδρών και Γυναικών, Εφήβων και Νεανίδων, Παίδων και Κοριτσιών, οι οποίες αγωνίζονται συστηματικά σε Πανευρωπαϊκά και Διεθνή πρωταθλήματα. Τα γήπεδα κρίκετ της Κέρκυρας είναι ο ιστορικός χώρος της Εσπιανάδας στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, το γήπεδο της Μαρίνας Γουβιών και δύο νέες εγκαταστάσεις στο Λιβάδι Ρόπα. 

 Το 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ, λειτουργούν στην Ελλάδα εικοσιένα σύλλογοι, εκ των οποίων δεκατρείς εδρεύουν στην Κέρκυρα, έξι στην Αθήνα και δύο στα Ιωάννινα.  

Γιάννης Τρεπεκλής, Γιάννης Αρμενιάκος

Συναντήσαμε τον Γιάννη Αρμενιάκο, Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Νεολαίας Ιονίων Νήσων και μιλήσαμε για το ενδιαφέρον αυτό άθλημα και τα σχέδια της Περιφέρειας. 

Γιάννης Αρμενιάκος

-Κύριε Αρμενιάκο, η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ έχει έδρα την Κέρκυρα. Μιλήστε μας για την δραστηριότητα της. 

-Το κρίκετ για την Κέρκυρα δεν είναι απλώς ένα άθλημα όπως τα άλλα, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας και της φυσιογνωμίας του νησιού λόγω των επιρροών από τη Γαλλία και την Αγγλία το 19ο αιώνα.  

Εμφανίζεται ιστορικά στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, στις 23 Απριλίου 1823 με ένα παιχνίδι ανάμεσα στους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού. Οι έφηβοι Κερκυραίοι, ακόμη και οι ενήλικες της εποχής εκείνης, δελεάστηκαν από αυτό το ευγενικό και ήρεμο ψυχαγωγικό ομαδικό παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθησή του, ενώ οι Άγγλοι από την πλευρά τους προθυμοποιήθηκαν με ευχαρίστηση να το διδάξουν και να το διαδώσουν. Από τη στιγμή αυτή και μετά χρειάστηκαν λίγα μονό χρόνια στους Κερκυραίους για να μάθουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν τοπικές ομάδες για να παίζουν με τους Βρετανούς.  

Μετά την αποχώρηση των Άγγλων το 1864 από την Κέρκυρα και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ξεκίνησε η συστηματική δημιουργία περισσότερων αθλητικών ομάδων. Στην Κέρκυρα το κρίκετ δεν ήταν απλώς ένα αθλητικό θέαμα, αλλά αποτελούσε ένα μοναδικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός, που, κατ’ αρχάς συνδέθηκε άμεσα με την ισχυρή αστική τάξη και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς και παρέσυρε όλο τον κόσμο του νησιού.  

Η «ημέρα του κρίκετ» έγινε η κατ’ εξοχήν διασκέδαση των Κερκυραίων, μια μοναδική ευκαιρία για έξοδο και συνάντηση, ένα αναπόσπαστο και περιζήτητο στοιχείο της καθημερινότητας τους.  

Μέχρι το 1995 το Κρίκετ αποτελούσε μέρος άλλης Ομοσπονδίας Υπαγόταν ως άθλημα στο ΣΕΓΑΣ. Το 1996 και μετά από συστηματική και συλλογική προσπάθεια Κερκυραίων, ζητήθηκε από την Ελληνική πολιτεία η αυτονόμηση του αθλήματος με την ίδρυση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.  

Αναγνωρίστηκε η ιστορικότητα και η αξία του Κρίκετ και έτσι την ίδια χρονιά δόθηκε η άδεια από την Ελληνική Πολιτεία και ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ.) η οποία έδρα την Κέρκυρα. 

κρίκετ

-Πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το άθλημα στο νησί σας; Ποιοι ασχολούνται με αυτό;  

-Στην Κέρκυρα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, ασχολούνται όλες οι ηλικιακές κατηγορίες άνδρες και γυναίκες, συνήθως τα παιδία ξεκινάνε από την ηλικία των 7 χρονών και έχουμε και τον Φορέα Φίλων Κερκυραίικού Κρίκετ Σπιανάδα με την Ομάδα των Παλαίμαχων. 

Στην Ομοσπονδία είναι εγγεγραμμένα 16 σωματεία – μέλη και περίπου 1200 ενεργοί αθλητές. Την παρούσα στιγμή το άθλημα εκτείνεται γεωγραφικά στην Κέρκυρα και στην Αθήνα. Ειδικές Αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν δυστυχώς μόνο στην Κέρκυρα. Υπήρξαν στο παρελθόν πυρήνες σωματεία και στην ηπειρωτική και στη βόρεια Ελλάδα που ανέπτυξαν αθλητική δραστηριότητα, δυστυχώς μετά την οικονομική κρίση 2008 αποδυναμώθηκαν και σταδιακά σταμάτησαν.  

 

-Θα θέλατε να αναφερθείτε στις δραστηριότητές και διακρίσεις της Ομοσπονδίας Κρίκετ;   

-Η Ομοσπονδία είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κρίκετ (ICC) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε).  

Στόχοι της Ομοσπονδίας είναι πρωτίστως η αγωνιστική δραστηριότητα ή συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του δυναμικού της η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και κυρίως η ανάδειξη και αξιοποίηση του κρίκετ ως εργαλείο πολιτιστικής διαπαιδαγώγησης, ανάπτυξης φιλίας και συναδέλφωσης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών δρώντων. Υπάρχει το Αναπτυξιακό πρόγραμμα THIS IS OUR GAME 2024 σε συνδιοργάνωση με την Πρωτ/θμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.  

Επικεφαλής του Προγράμματος είναι ο κ. Δημήτρης Βαρζακάκος, ο οποίος επισκέπτεται Δημοτικά και Γυμνάσια της Κέρκυρας με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να δοκιμάσουν βιωματικά το άθλημα, – οι παρουσιάσεις να λειτουργούν ως κίνητρο για τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν με τη σωματική δραστηριότητα και τον αθλητισμό, – να δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών, τόσο για τα οφέλη γενικά της άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία, αλλά και ειδικότερα για τα οφέλη από το συγκεκριμένο άθλημα/αγώνισμα (π.χ. μέρη του σώματος που γυμνάζονται, δεξιότητες/ικανότητες, κοινωνικά και άλλα οφέλη).  

Όσον αφορά στις διεθνείς επιτυχίες του αθλήματος, πρέπει να υπογραμμίσω ότι πρόσφατα η Εθνική Ομάδα Ανδρών σημείωσε την κορυφαία επιτυχία της κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα “Challenger Division Dream 11” και εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην Premier Division 2025. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού κρίκετ.  

Πολύ σημαντικό είναι ότι ολοκληρώθηκε η Σχολή Προπονητών Κρίκετ Γ’ Κατηγορίας μετά από 17 Χρόνια με 10 Επιτυχόντες. Η σχολή αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής προσπάθειας σας Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ και των συνεργαζόμενων φορέων, οι οποίοι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ανέλαβαν την εκπαίδευση και πιστοποίηση των προπονητών του ελληνικού κρίκετ σε αυτήν την κατηγορία». 

 

-Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη σας σας ιστορικής ομοσπονδίας στο νησί σας;  

-Είναι σημαντικότατο για την διατήρηση της παράδοσης διακοσίων χρόνων, η Κέρκυρα είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη ειδικά σε ένα πολύ βασικό προορισμό που είναι η Αγγλία. Και γενικότερα επιβάλλεται τα νέα παιδιά να γνωρίζουν ένα άθλημα που αγαπήθηκε σε αυτό τον τόπο.  

Κάθε χρόνο έρχονται ξένες ομάδες κρίκετ και παίζουν στο ιστορικό γήπεδο της Κάτω Πλατείας και στο Γήπεδο της Μαρίνας των Γουβίων. 

 

-Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει ο αθλητής αυτού του σπορ; 

-Πέρα από τα εμφανή οφέλη της άθλησης ως σωματικής άσκησης, το κρίκετ είναι ένα ευγενικό άθλημα που παρόλο που έχει έντονο συναγωνισμό, οι αρχές του και οι κανονισμοί είναι πάρα πολύ αυστηροί ώστε ομάδες και αθλητές να αγωνίζονται σεβόμενοι η μία την άλλη χωρίς να προκύπτουν εντάσεις.  

Οι αθλητές διδάσκονται την ευγενή άμυλα (Spirit of Cricket), ενώ το κρίκετ χαρακτηρίζεται από Ομαδικό Πνεύμα, Αυτοσυγκράτηση, Δεξιοτεχνία, Σεβασμό, Συμπερίληψη, Επιμονή και Αφοσίωση. 

 

-Μιλήστε μας για τα σχέδια της Περιφερειακής Αρχής όσο αφορούν στο συγκεκριμένο άθλημα;  

-Ως Περιφερειακή Αρχή θεωρούμε ότι το κρίκετ μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως επίσης και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε, όπως είπαμε, το κρίκετ αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της Κέρκυρας και ως τέτοιο πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Πρόσφατα είχαμε συνάντηση μαζί με τον Περιφερειάρχη με το Δ.Σ της Ομοσπονδίας. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που αφορούν στην προβολή και ανάδειξη του αθλήματος, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν. Αποφασίστηκε να υπογραφεί στο προσεχές μέλλον μνημόνιο συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρίκετ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση βράβευσης της Εθνικής ομάδας κρίκετ των ανδρών, μετά την επιτυχία της να προβιβαστεί στην Premier Division.  

Όπως τόνισε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια μεταλαμπάδευσης του αθλήματος του κρίκετ σε όλα τα Ιόνια Νησιά μέσα από παρουσιάσεις σε σχολεία, αγώνες επίδειξης κλπ . 

Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια εκ νέου ενεργοποίησης του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κρίκετ για παίκτες κάτω των 17 ετών (U17), το οποίο είχε ξεκινήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρίκετ, αλλά σταμάτησε λόγω της πανδημίας Covid. 

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και της σημασίας που έχουν για την Περιφερειακή Αρχή οι απόδημοι Επτανήσιοι, θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Κρίκετ Απόδημου Ελληνισμού & Φίλων της Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την Κέρκυρα κέντρο του παγκόσμιου κρίκετ κάθε δύο χρόνια και προσελκύοντας τουρίστες υψηλού εισοδήματος στο νησί.  

Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της προβολής και της εξωστρέφειας, συζητήσαμε με τους ιθύνοντες της Ομοσπονδίας ότι πρέπει να υπάρξει μελλοντικά στοχευμένη προβολή του αθλήματος μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις μεγάλου βεληνεκούς, όπως για παράδειγμα η World Travel Market στο Λονδίνο κ.α. Ειδικά όσον αφορά στη βρετανική αγορά, το κρίκετ θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου.  

Τέλος, εμείς ως Περιφερειακή Αρχή θα εξετάσουμε τις προϋποθέσεις και τις πιθανές επιλογές για τη δημιουργία ενός δεύτερου γηπέδου κρίκετ στην Π.Ε. Κέρκυρας, όπως κι ενός προπονητηρίου, προκειμένου το άθλημα να μπορέσει πραγματικά να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Exit mobile version