Λιάνα Ζωζά: H τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επικοινωνία της τέχνης

Συνέντευξη της ιδιοκτήτριας της γκαλερί Λιάνας Ζωζά.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Η Cube Gallery, είναι ένας χώρος τέχνης στο κέντρο της Πάτρας που προτείνει και παρουσιάζει στο κοινό, τόσο καθιερωμένους όσο και ανερχόμενους καλλιτέχνες, καθώς και όλα τα είδη της σύγχρονης τέχνης, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, video art, performances.

Η Cube Gallery φέτος κλείνει τα δέκα χρόνια λειτουργίας της. Εμείς στο Artviews συναντήσαμε την ιδιοκτήτρια Λιάνα Ζωζά και μιλήσαμε μαζί της εφ’ όλης της ύλης…

Art Athina 2020, Consonance, Kenneth Blom, Cube Gallery

-Λιάνα, νέα δεδομένα και στον χώρο των τεχνών. Πώς επηρεάζεται ο χώρος από την απουσία κοινωνικών εκδηλώσεων, τις αποστάσεις, την αποφυγή διοργάνωσης εγκαινίων κλπ;

-Αν και σε όλους τους χώρους τέχνης, γκαλερί και μουσεία, ανά τον κόσμο, το opening κάθε καινούριας έκθεσης, αποτελεί την ευκαιρία, για ωραίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων της τέχνης, τα νέα δεδομένα μας αναγκάζουν να προσαρμοσθούμε σε καταστάσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην αρχή, θα έλεγα πως ήταν αρκετά δύσκολο, ίσως και αμήχανο να το συνειδητοποιήσουμε, στη συνέχεια όμως η προσαρμογή και η μετάβαση έγινε από όλους μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν και σίγουρα μας λείπει η “γιορτή” κάθε καινούριου ξεκινήματος, πιστεύω πως τα νέα δεδομένα μας προσέφεραν τη δυνατότητα του να υπάρχει συνεχής επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια των εκθέσεων και όχι μόνο στα εγκαίνια.

Το Against All Odds, ήταν το πρώτο project που παρουσιάσθηκε στην Cube Gallery

-Είστε ιδιοκτήτρια γκαλερί, η οποία δραστηριοποιείται στην Πάτρα. Πώς βλέπετε να αντιδρά η τοπική αγορά υπό αυτές τις συνθήκες;

-Θα το έθετα λίγο διαφορετικά. Η Πάτρα, είναι η βάση της Cube Gallery, η οποία όμως δεν δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε μία τοπική αγορά.

Έχοντας συνεργάτες, στην πλειοψηφία τους με διεθνή δραστηριότητα, από την αρχή το όραμα μου ήταν μια πολυπολιτισμική συνεργασία, μιας και αυτές τις επιρροές είχα και από τις σπουδές μου στο χώρο της τέχνης. Μια τοπική αγορά βέβαια, πάντα παίζει ρόλο, όχι όμως τον πρωταρχικό.

Η αγορά της τέχνης, θα έλεγα πως ενάντια στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν αντιδρά ιδιαίτερα θετικά.

Αν και σίγουρα μας λείπει η “γιορτή” κάθε καινούριου ξεκινήματος, πιστεύω πως τα νέα δεδομένα μας προσέφεραν τη δυνατότητα του να υπάρχει συνεχής επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια των εκθέσεων και όχι μόνο στα εγκαίνια

-Μιλήστε μας για τα πρόσφατα projects και για τα art fairs που έχετε συμμετάσχει.

-Το Against All Odds, ήταν το πρώτο project που παρουσιάσθηκε στην Cube Gallery, στη μετά τον εγκλεισμό εποχή, έχοντας την ιδιαιτερότητα, να παρουσιασθούν έργα, που δημιουργήθηκαν από τους εικαστικούς που συμμετείχαν, στην περίοδο της απομόνωσης, δίνοντας έτσι και την προσωπική οπτική του καθενός, στην πρωτόγνωρη για όλους μας αυτή κατάσταση.

Ακολούθησε, τον Σεπτέμβριο ένα ακόμη, ongoing αυτή τη φορά, φωτογραφικό project, οι Αόρατες Πόλεις, με τη συνύπαρξη των Νίκου Βατόπουλου, Φάνη Λογοθέτη και Ξενοφώντα Παπαευθυμίου. Αυτό τον καιρό, συμμετέχω στην Art Athina 2020, που λόγω των συνθηκών είναι virtual, με το art project Read The Room. Η επιμέλεια του project έγινε μετά από μία πολύ ωραία, όπως πάντα, συνεργασία με τον εικαστικό και αγαπημένο συνεργάτη, Μάκη Κυριακόπουλο και συμμετέχουν εξίσου εξαιρετικοί καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Νίκος Βατόπουλος, Αόρατες Πόλεις

-Πιστεύετε ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω των Social Media; Πρέπει οι ελληνικές γκαλερί να στοχεύσουν στις online πωλήσεις;

-Προσωπικά, πιστεύω πως η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επικοινωνία της τέχνης. Τα Social Media είναι ένας άμεσος τρόπος για την επικοινωνία και χρησιμοποιούνται τόσο από τους καλλιτέχνες όσο και από τους χώρους τέχνης.

Θεωρώ επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό, η προβολή μέσα από αυτά να γίνεται στοχευμένα για να είναι και αποδοτική. Οι ελληνικές γκαλερί θα πρέπει σίγουρα να στοχεύσουν στις online πωλήσεις, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Έχοντας την εμπειρία σαν Head Curator της ηλεκτρονικής εικαστικής πλατφόρμας Face Art, που έχει σαν έδρα της το Λονδίνο και συνεργάτες από πολλές χώρες του κόσμου, θα έλεγα πως στο εξωτερικό είναι ήδη ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος πώλησης των έργων τέχνης, μιας και ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να δει και να επιλέξει μέσα από την ησυχία του γραφείου ή του σπιτιού του.

Art Athina 2020, Epivoli Antidrasi Paraitisi, Lithi Bleeps, Cube Gallery

-Φιλοξενείτε στη γκαλερί σας και ξένους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Θα συνεχίσετε αυτές τις δραστηριότητες αυτές παρά τις δυσκολίες;

-Έχω την τύχη, να συνεργάζομαι με πολύ καλούς καλλιτέχνες, χωρίς να αποτελεί εμπόδιο στη συνεργασία μας, το ότι ζουν και δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού.

Δεν μου πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό, το να σταματήσω κάποια από αυτες τις συνεργασίες, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν από την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία καλούμαστε, σε παγκόσμιο μάλιστα επίδεδο, να προσαρμοσθούμε. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των συνεργατών μου του εξωτερικού. Προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για να συνεχίσουμε να κάνουμε ενδιαφέροντα πράγματα.

Art Athina 2020, View of life and light, Liza Krügermeier, Cube Gallery

-Art Athina 2020. Η πρώτη ηλεκτρονική Art Athina. Τι παρουσιάσατε και πώς σας φάνηκε;

-Στην Art Athina 2020, η Cube Gallery, παρουσιάζει το art project Read The Room, μέσα από τα viewing rooms της εικαστικής πλατφόρμας που φιλοξενεί την πρώτη ηλεκτρονική Art Athina.

Με τον συνεργάτη μου Μάκη Κυριακόπουλο, συν-επιμεληθήκαμε το project, μέσα από το οποίο γίνεται προσπάθεια, να μοντελοποιήθουν από τους καλλιτέχνες, οι αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε μέσα από μια εξατομικευμένη εμπειρία, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε σενάρια ανάγνωσης του χώρο-χρόνου.

Σαν ιδέα, ειδικά η συγκεκριμένη πλατφόρμα, μου άρεσε πολύ, όπως και σε όλους όσους την επικοινωνήσαμε, λόγω της παρουσίας μας σε αυτή, γιατί είναι πολύ σύγχρονη και θα έλεγα ισότιμη με αρκετές του εξωτερικού, που έχουν σίγουρα μεγαλύτερη εμπειρία, στο αντικείμενο αυτό.

Art Athina 2020, Question authority get hard on, Μάκης Κυριακόπουλος, Cube Gallery

Cube Gallery : 10 Χρόνια Λειτουργίας

-Αυτές τις μέρες παρουσιάζετε στην γκαλερί σας, την καινούρια δουλειά του Κώστα Παναγιωτακόπουλου, με τίτλο «Περιπλανήσεις» Πώς προέκυψε η συνεργασία σας και τι ξεχωριστό πιστεύετε ότι έχει η δουλειά του;

-Ο Κώστας Παναγιωτακόπουλος είναι ένας από τους σταθερούς συνεργάτες της Cube Gallery και μάλιστα με συνεχή παρουσία, μιας και είναι τόσο συνεπής στη δουλειά του, που καταφέρνει να παραγματοποιεί μία καινούρια ατομική έκθεση καθε δύο χρόνια και μάλιστα με μία αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Οι Περιπλάνήσεις του, είναι το αποτέλεσμα των σχεδόν εμμονικών ταξιδιωτικών του περιπλανήσεων. Τα έργα του λειτουργούν συνειρμικά, υπαινικτικά. Δίνουν ερεθίσματα για περιπλάνηση σε φανταστικά τοπία, σε εικόνες που αναδύονται μέσα από άλλες εικόνες, σε ιδιαίτερες μορφές που προκύπτουν και αλληλεπιδρούν, αφήνοντας χώρο στο θεατή να τις ερμηνεύσει, από την δική του οπτική γωνία και ανάλογα με τις εμπειρίες και τα βιώματα του.

Περιπλανήσεις, Κώστας Παναγιωτακόπουλος

-Προσεχή σχέδια;

-Κάνω πάντα σχέδια τόσο για το άμεσο όσο και για το μακρυνό μέλλον, γιατί αυτό με βοηθά να ξυπνώ κάθε μέρα με όμορφες ιδέες και δεν με απασχολεί αν κάποιο αυτά δεν πραγματοποιηθεί, γιατί σίγουρα θα έρθει κάτι ακόμη καλύτερο.

Συνεχίζω σίγουρα με τις ήδη προγραμματισμένες εκθέσεις μου και προσπαθώ παράλληλα να οργανώσω και κάποια καινούρια projects, όχι απαραίτητα στην Cube.

Σ’αυτή την πολύπαθη χρονιά, το 2020, η Cube κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας και μάλιστα με έναν μαγικό τρόπο, η ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου που έγινε το επίσημο opening επανέρχεται στο opening του art project με το οποίο θα το γιορτάσουμε. Θα ήθελα να ελπίζω κανονικά και όλοι μαζί και όχι από απόσταση.

Επίσης, προγραμματίζουμε τον επόμενο σταθμό των Αόρατων Πόλεων, με τον συνεπιμελητή και αγαπημένο συνεργάτη Νίκο Βατόπουλο και έχουμε την επιθυμία να ταξιδέψει, κάθε φορά ανανεωμένο με καινούριες συμμετοχές, σε πολλές Ονειρο – Πόλεις του κόσμου.

Φάνης Λογοθέτης, Αόρατες Πόλεις
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου 

Γράφει η Ανδριανή Βουβάκη   Η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς, με τη γραφή της να χαρακτηρίζεται...

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα παιδί που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this