Site icon Artviews

Λίλα Κουφοπούλου …Καλλιτέχνης θα πει

Λίλα Κουφοπούλου, the wreath of joy & happiness, 1mX2m

Βρεθήκαμε στο Χαλάνδρι στο ατελιέ της Λίλας Κουφοπούλου και μιλήσαμε για την βαθύτερη σημασία της έννοιας “καλλιτέχνης”.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

-Τι σημαίνει για σένα Λίλα, το να είσαι σήμερα “Καλλιτέχνης”;

-Το να είσαι σήμερα καλλιτέχνης σημαίνει για μένα πως είσαι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη να δημιουργήσει για να προτείνει μέσα από τη τέχνη του, οπτικές για μια πιο όμορφη ζωή.

Σημαίνει επίσης έναν άνθρωπο που δεν εφησυχάζει. Κάποιον που θέλει να δημιουργεί εξελικτικά κάτι καλύτερο από το προηγούμενο, και που βλέπει ως μόνο ανταγωνιστή τον ο εαυτό του.

Επίσης, το να είσαι σήμερα καλλιτέχνης, είναι για μένα ένας συνεχής αγώνας εξέλιξης του εαυτού. Ως καλλιτέχνης, εξελίσσεσαι μέσα από τις δημιουργίες σου, καθώς αναγκάζεσαι να βουτήξεις ουσιαστικά μέσα στα βαθειά νερά της ψυχής και της σκέψης σου.

Λίλα Κουφοπούλου, The Cell, 1mX1,5m

-Τι πρεσβεύουν τα έργα σου;

-Τα έργα μου είναι πίνακες που πρεσβεύουν SOUL TRANSFORMATION & WELLBEING. Η θεματολογία μου προβάλλει την αξιοσημείωτη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής μέσα από τα όνειρα και τα συναισθήματα – σύμφωνα με το concept που έχω δημιουργήσει τα τελευταία 30 χρόνια και βασίζεται στον Ελληνικό μύθο «Έρως & Ψυχή»-, και, προτείνει την ψυχική γαλήνη και τη χαρά μέσα από την εικόνα.

Οι πίνακες που δημιουργώ απεικονίζουν μόνο θετικά συναισθήματα. Αυτά έχω επιλέξει να έχω στη δική μου ζωή, παρ’ όλο που ομολογώ πως η συνύπαρξη με τις όποιες ανθρώπινες δυσκολίες, είναι ασφαλώς μέσα στην καθημερινότητα μου. Ο στόχος μου όμως, είναι το ΕΥ και το φως. Κι αυτά θέλω με χαρά μέσα από τα έργα μου να το μοιράζομαι με τους άλλους.

Οι τίτλοι των έργων μου είναι συχνά ευχές που ευελπιστώ να προσελκύσουν τον θεατή να αισθανθεί αυτό το όμορφο κάτι που θα φωτίσει με κάποιο τρόπο τη δική του ζωή, έτσι όπως το ένοιωθα κι εγώ όταν δημιουργούσα το έργο.

Πιστεύω πως κάθε μέρα όλοι εξελισσόμαστε. Κάθε μέρα προστίθενται σαν αποτύπωμα στην ψυχή μας πάμπολλες εμπειρίες, σκέψεις, συναισθήματα. Η επιλογή των αποτυπωμάτων που θα κρατήσουμε ή θα προσπεράσουμε όμως, είναι καθαρά δική μας απόφαση και ευθύνη.

Λίλα Κουφοπούλου, Red Pearls, 1mX1m

το να είσαι σήμερα καλλιτέχνης, είναι για μένα ένας συνεχής αγώνας εξέλιξης του εαυτού

-Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία;

-Ακόμα κι αν τα έργα ενός καλλιτέχνη είναι εμφανώς αναγνωρίσιμα κι έχουν ήδη αγαπηθεί για δεκαετίες ακόμα και από το διεθνές κοινό, η καθημερινή πρόκληση και η αγωνία της δημιουργίας δεν νομίζω να σταματά ποτέ. Αυτό είναι όμως – σε πολλά επίπεδα -, μια ακόμα ευκαιρία να ενδυναμώσεις και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Μοιάζει μοναχικό μερικές στιγμές, και είναι. Μοιάζει ουτοπικό, αλλά δεν είναι.

Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να ξεπεράσεις και να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου σπάζοντας το φράγμα του εφησυχασμού σε κάθε περίσταση? Με το να συνειδητοποιείς πως ο εαυτός σου είναι ο αγαπημένος ανταγωνιστής και κανείς άλλος.

Προσωπικά, κάθε φορά που αναμετριέμαι όχι μόνον με τη δημιουργικότητα μου, αλλά και την εξέλιξη της τεχνικής μου, είναι σαν να ανασύρω από την ψυχή και τη φαντασία μου μια νέα δύναμη την οποία χρειάζομαι πρώτα να κατανοήσω, ύστερα να συστηθώ και τέλος να συνεργαστώ μαζί της.

Δεν έχω ιδέα τι θα δημιουργήσω στο λευκό καμβά κάθε φορά και η ανησυχία μου είναι συχνά υπαρκτή. Αυτό το άγνωστο όμως και η δύναμη της ψυχής να δημιουργεί την ομορφιά μέσα από το αόρατο και ανύπαρκτο, είναι η πιο γοητευτική για μένα διαδικασία. Ένα ταξίδι που χαίρομαι να απολαμβάνω με τα μάτια ενός παιδιού κάθε φορά.

Λίλα Κουφοπούλου, Gods could make your dreams come true, 1,5mX0,5m

-Παρ’ όλο που έχεις ξεκινήσει με κλασσικές σπουδές, τα τελευταία 22 χρόνια ζωγραφίζεις «abstract.” Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό;

-Η αφηρημένη τέχνη θεωρείται η πιο δύσκολη μορφή τέχνης από το μεγαλύτερο μέρος των ειδημόνων και όχι άδικα, αφού εκεί δεν υπάρχουν ούτε κανόνες, ούτε  ακριβείς προσδιορισμοί.

Σπούδασα κλασσική ζωγραφική, γιατί ήθελα να μάθω να ζωγραφίζω με αυτό τον τρόπο, αλλά και για να ακολουθήσω τη ανάλογη διαδικασία προκειμένου να εισαχθώ στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Παρ’ όλο που δεν με ενδιέφερε να συνεχίσω αυτό το είδος ζωγραφικής μετά την εισαγωγή μου, αυτές οι σπουδές ήταν για μένα πολύτιμες και καθοριστικές. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα σήμερα να ζωγραφίσω αφηρημένα αν δεν ήξερα πώς να στήσω ένα θέμα, πώς να στηρίξω μια σύνθεση – ιδιαίτερα μια σύνθεση σε κίνηση όπως είναι τα έργα μου -, πώς να χρησιμοποιήσω το χρώμα και τόσα πολλά σημαντικά άλλα.

Όμως, με ενδιέφερε πάντα η απεικόνιση του μη ορατού, όπως τα όνειρα και τα συναισθήματα.

Το να δημιουργώ κάτι πρωτότυπο και «ανύπαρκτο», με γοητεύει απέραντα.

Λίλα Κουφοπούλου, Fly like a bird, 50cmX50cm

η καθημερινή πρόκληση και η αγωνία της δημιουργίας δεν νομίζω να σταματά ποτέ

-Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σου σήμερα;

-Μπορεί να επισκεφθεί το στούντιό μου 1-15 Μαΐου, στο Χαλάνδρι. Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου:  https://www.lilakoufopoulou.com/

Μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζεται επίσης και θα ανακοινωθεί σύντομα,  έκθεση των έργων μου σε ένα κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων.

Η Λίλα Κουφοπούλου

Who is Who

Η Λίλα Κουφοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. ​Σπούδασε κλασσική ζωγραφική με τον ζωγράφο Θεόδωρο Δρόσο και συνέχισε στην ΑΣΚΤ, περνώντας 7η κατά σειρά εισαγωγής στην Αθήνα το1987, φοιτώντας στο εργαστήρι του Νίκου Κεσσανλή για ενάμιση χρόνια. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αμερική όπου συνέχισε τις πτυχιακές και τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ένα Master in Fine Arts σε τέχνη & τεχνολογία (abstract video art) στο School of the Museum of Fine Arts in Boston & TUFTS University.

Προτού ασχοληθεί με τη ζωγραφική σε επαγγελματικό επίπεδο (2000), σπούδασε Marketing και Graphic Design και εργάστηκε για διεθνείς διαφημιστικές εταιρίες ως Art Director και ως Account Manager. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της (1990-1992), εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο School of the Museum of Fine Arts in Boston στο course  “Advanced Concepts in Graphic Communication.”

Το “life project” που έχει δημιουργήσει από το1992 μέχρι σήμερα σε διαφορετικά μέσα έκφρασης (abstract video art, ποίηση και ζωγραφική) με τον τίτλο “TRILOGY ABOUT SOUL – Chaos & Psyche, Games of the Soul, Dreams” είναι βασισμένο στον Ελληνικό μύθο «Έρως και Ψυχή».

Η θεματολογία του εστιάζει στο ταξίδι της ψυχής μιας γυναίκας, την ενδυνάμωση της αυτo-εμπιστοσύνης και του αυτοσεβασμού της μέσα από τις δοκιμασίες που η ζωή παρουσιάζει, τη χαρά του να ζει ξανά σαν παιδί, και την αξία των ονείρων και του να ονειρεύεται.

Έργα της Λίλας ξεχωρίζουν για την κίνηση που έχουν, την “healing” ενέργεια που αποπνέουν και για τη δυνατότητα να κοσμούν το χώρο εφαρμοσμένα είτε κάθετα είτε οριζόντια.

Λίλα Κουφοπούλου, Swirling foams, 1mx1,5m

Πίνακές της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές τέχνης της Τράπεζας Πειραιώς μετά τη συγχώνευσή της με τη Γενική Τράπεζα, της Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories, της Adelco Pharmaceuticals & Cosmetics, στις προσωπικές συλλογές του πρώην Ρresident & CEO της ADEL/Saatchi & Saatchi Advertising Κου Τ.Κιουσόπουλου και του εφοπλιστή Κου Θ. Λασκαρίδη, στην  Franco Compania Naviera S.A., στην FDO Constructions, και σε επαύλεις επιχειρηματιών σε Ευρώπη και Αμερική.

Έργα της έχουν επίσης προσφερθεί αφιλοκερδώς σε ειδικές δημοπρασίες για την κατασκευή νέας πτέρυγας του Franciscan Children Hospital στη Βοστόνη και για την έρευνα της νόσου κοιλιοκάκης στο Columbia University στη Νέα Υόρκη.

​Το 2017 η Λίλα ψηφίστηκε ως η μόνη φιναλίστ ζωγράφος στα «GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS 2017» (Arts & Design category) στο Λονδίνο. Έχει τιμηθεί με το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό αφίσας «EUROPE AND MY FUTURE» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Διεθνής Ένωση Διαφημιστών στις Βρυξέλες, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη «EUROPEAN YOUTH WEEK» που διοργάνωσε η “Association des Jeunes pour l’ Education, la Culture & Les Loisirs” στο Παρίσι και έχει λάβει μετάλλιο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Μάγχης και Vice President του Γενικού Συμβουλίου της Γαλλίας Κο J. Marigné.

Οι τιμητικές διακρίσεις της περιλαμβάνουν επίσης 5 υποτροφίες από το SMFA/Tufts University και το Gerondelis Institute στη Βοστόνη, Α’ βραβείο και Β’ έπαινο στο διαγωνισμό  “Fashion Design Competition for Teens” και μία διετή υποτροφία για τη σχολή μόδας Γ. Τσοπανέλλη.

Από το 2000 μέχρι σήμερα έργα της έχουν εκτεθεί στο στο πολιτιστικό κέντρο Φιλοθέης, στο Ecali Club, και σε πολυτελή ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, σε Πανεπιστήμια και γκαλερί της Βοστόνης και σε διεθνείς εμπορικές πλατφόρμες σύγχρονης τέχνης στο διαδίκτυο.

Λίλα Κουφοπούλου, Energy in motion, 1mx1m
Exit mobile version