Site icon Artviews

Μαριάννα Λούρμπα: “Πειραματισμοί με το φως, τις αντανακλάσεις και τις σκιές»

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΟΥΡΜΠΑ

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Η Μαριάννα Λούρμπα είναι μια νέα καλλιτέχνις εικαστικών εφαρμοσμένων τεχνών με πολύ ταλέντο και φρέσκιες ιδέες. Μετά τις σπουδές της στο εξωτερικό αποφάσισε να επιστρέψει και να παραμείνει στην Ελλάδα συμμετέχοντας όμως και σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, όπως στο Τόκιο την περασμένη χρονιά και φέτος στη Νέα Υόρκη. Τα έργα της διακρίνονται από αρμονία και ρομαντισμό αλλά και από ένταση επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η εικαστικός εμπνέεται από τους πειραματισμούς με το φως, τις αντανακλάσεις και τις σκιές που δημιουργούνται.

Σχεδιάζει design αντικείμενα για μουσεία και χώρους τέχνης. Το 2011 ξεκίνησε τον σχεδιασμό της σειράς «Artjewels» αποκλειστικά για το Μουσείο Μπενάκη εμπνευσμένη από το έργο της ζωγράφου Όπυς Ζούνη. Τα τελευταία χρόνια με τον φακό της αποτυπώνει εικαστικές φόρμες φυσικού και αστικού τοπίου δίνοντας έτσι το στίγμα της.

Το video είναι από την έκθεσή της στο Φωταγωγό με τίτλο Lux in Tenebris:

– Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τις θεματολογίες και τις τεχνικές που χρησιμοποιείς στα έργα σου;

Λατρεύω την αντίθεση, τα άκρα, το μαύρο και το άσπρο. Εστιάζω δηλαδή στο φως και στις σκιές. Με γοητεύει ο τρόπος που η σκιά απεικονίζεται πάνω στις επιφάνειες, τα παιχνιδίσματα του ήλιου στα αντικείμενα. Ξεκίνησα να παρατηρώ τις σκιές, τις αντανακλάσεις, τις φόρμες που «έπαιρνε» το φως σε αντικείμενα και χώρους και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι δημιουργείτο μια νέα οπτική, την οποία μέχρι τότε είχα παραγκωνίσει και δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα έχει τόσο ενδιαφέρον.

Το παιχνίδι με το φως με συνεπήρε και με έναν μαγικό τρόπο συνδέθηκε με τις στιγμές μου στην καθημερινότητα και στα όνειρά μου. Το φως καταγράφει αυτά που νιώθω και προσπαθώ να τα εκφράσω μέσα από τον φακό μου αυτούσια, όπως τα νιώθω και τα βλέπω.

Η τονικότητα της αντίθεσης μεταξύ του άσπρου και του μαύρου συνέδεσε το ασυνείδητο με το συνειδητό και άρχισε το μυαλό μου να αποτυπώνει το φως της σε μορφές και σχήματα. Δεν είναι κάποια πεπατημένη μέθοδος που ακολουθώ, απεναντίας μου αρέσει κάθε φορά να πειραματίζομαι με τα υλικά ώστε το αποτέλεσμα να έχει κάτι το διαφορετικό.

– Ποιες δουλειές σου θεωρείς σταθμό στην καριέρα σου;

Κάτι που αγαπάς πολύ δεν το αντιμετωπίζεις σαν δουλειά. Το φαντάζεσαι, το δημιουργείς και μετά απλά το αγαπάς. Κάθε δουλειά όμως είναι μια ιστορία, με αρχή μέση και τέλος… Επιθυμία μου είναι να μην επαναλαμβάνομαι. Κάθε φορά θα ήθελα να βγαίνει κάτι διαφορετικό, κάτι φρέσκο. Σκοπός μου είναι πάντα να κάνω διάλογο με τον θεατή δημιουργώντας του σκέψεις για το τι μπορεί ο ίδιος να «βλέπει» στα έργα μου.

“Σκοπός μου είναι πάντα να κάνω διάλογο με τον θεατή δημιουργώντας του σκέψεις για το τι μπορεί ο ίδιος να «βλέπει» στα έργα μου”

– Μίλησέ μας για τις συνεργασίες σου με μουσεία και φορείς; Πόσο δύσκολο είναι αυτό στις μέρες μας;

Έχω μια σταθερή συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, για το οποίο σχεδιάζω exclusive art objects τα τελευταία 7 χρόνια. Ένεκα της δουλειάς μου στο «Apolyto creative spot» έχω τη χαρά να έχω συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα μουσεία και ιδρύματα της χώρα, καθώς και με σπουδαίες γκαλερί.

Ξεχωριστή ήταν η συνεργασία μου το καλοκαίρι του 2016 με τον Δήμο Μυκόνου, ο οποίος, μαζί με την ΚΕΔΕΠΑΜ, μας επέλεξαν για τη διοργάνωση έξι σπουδαίων εικαστικών εκθέσεων στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στην οποία συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων εικαστικών όπως ο Μ.Χάρος, ο Σ. Σόρογκας, ο Π. Σάμιος, ο Β. Σπέραντζας, ο Μ. Κατζουράκης. Ταυτόχρονα στήθηκε και μια αναδρομική έκθεση αναφορικά στον Μιχάλη Κατζουράκη, μέσα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το όλο εγχείρημα διήρκησε τρεις μήνες. Επρόκειτο για ένα άκρως δημιουργικό και έντονο καλοκαίρι!

– Διδάσκεις ως καθηγήτρια στη Σχολή Velios School of Art. Τι θα συμβούλευες έναν νέο που επιλέγει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό;

Σαφώς να το κάνει! Οι νέοι πρέπει να τολμούν, να δοκιμάζουν, να ονειρεύονται! Είμαι στη σχολή τα τελευταία 5 χρόνια και μοιράζομαι τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με τα νέα παιδιά. Στη σχολή βλέπω παιδιά με όρεξη, φιλότιμο και ταλέντο. Με την προσπάθεια μόνο γνώσεις και εμπειρία έχουν να κερδίσουν έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι η δουλειά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας.

– Ποια τα επαγγελματικά σου πλάνα;

Όπως η ζωή έτσι και η τέχνη είναι απρόβλεπτη. Φέτος, ενώ δεν είχα προγραμματίσει κάποια έκθεση, παρουσιάστηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να παρουσιάσω την ατομική μου έκθεση με τίτλο «ΣΙΓΗ ΟΝΤΟΣ» στο Ίδρυμα Κακογιάννη και ταυτόχρονα να συμμετέχω στο Athens Digital Festival που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Μέγαρο Μουσικής με ένα video art της σειράς μου Lux in Tenebris.

Θα ήθελα να κλείσω τη συνέντευξή μας με μια ευχή! Ευελπιστώ να σχεδιάζω σαν εικαστικός δημιουργίες που να αρέσουν στο κοινό, να μπορώ να μεταφέρω εποικοδομητικά όσες γνώσεις μπορώ στους φοιτητές μου ως εκπαιδευτικός και να μπορώ να φτιάχνω όμορφους εικαστικούς χώρους παρέα με τον συνεργάτη μου Κώστα Ραφαηλίδη στο «Απόλυτο».

Περισσότερα για την εικαστικό: www.mariannalourba.gr

@mariannalourba

Who is who

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΟΥΡΜΠΑ

Η Μαριάννα Λούρμπα είναι δημιουργός, καλλιτέχνις εικαστικών εφαρμοσμένων τεχνών (Visual designer). Αποφοίτησε με διάκριση από το Middlesex University, Bachelor of Arts (Hons) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το πανεπιστήμιο IED του Μιλάνου.

Διδάσκει ως καθηγήτρια στη σχολή Velios School of Art, συνεργάζεται ως σχεδιάστρια αντικειμένων τέχνης για το Μουσείο Μπενάκη και από το 2012 είναι Creative Director του εργαστηρίου «Apolyto Creative Spot» αναλαμβάνοντας τη μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση εικαστικών και αρχιτεκτονικών εφαρμογών.

Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα: Αdiakrito, (2016), Lux in Tenebris – Light in Darkness (2017), ΣΙΓΗ ΟΝΤΟΣ (2018), έχει βραβευτεί από το ίδρυμα DESTE Foundation for Contemporary Art και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Greaid Designer Lights, Αθήνα (2016), Greaid Designer Jewellery Exhibition, Αθήνα (2017), Awagami International Miniature Exhibition,Tokyo (2017), ARTBOX Projects, New York (2018), «Οι καιροί αλλάζουν» Aθήνα, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιαννης (2018). Singularity Now – 14th Athens Digital Arts Festival – (May 2018) Megaron.

* Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στην axianews

Exit mobile version