Από τα τέλη Νοεμβρίου, λειτουργεί μόνιμα στο Μόναχο το “Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου”, στο οποίο οι επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν, με αντιπροσωπευτικά έργα, σε όλους τους θεματικούς κύκλους του καλλιτέχνη.
Το «Κέντρο», που λειτουργεί στην καρδιά του Μονάχου (ankauf am Nordbad, Schleißheimer Straße 119) διευθύνεται από τον κ. Μάριο Κουλαουζίδη, ο οποίος και θα ξεναγεί ως οικοδεσπότης τους επισκέπτες στα θέματα των πινάκων.
Ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, Γιάννης Νίκου στις 14 Μαρτίου, θα δώσει το παρόν στο Μόναχο στο «Κέντρο Ζωγραφικής».
Το «Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννης Νίκου» ιδρύθηκε το 2016 στην Ελλάδα, ως μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην διατήρηση και παρουσίαση του έργου του Γιάννης Νίκου.
Στο εκθετήριο, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται, θα γίνονται παρουσιάσεις για το ποικίλο έργο του κύριου εκπρόσωπο του μαγικού ρεαλισμού στην Ελλάδα, του ζωγράφου Γιάννη Νίκου (που ξεπερνά τις 3.000 ελαιογραφίες και σχέδια).
Τα έργα του, μερικά από τα οποία έχουν υπερμεγέθη μορφές (μέχρι 5 x 2μ), χωρίζονται στην πλειοψηφία τους σε θεματικές ενότητες: «Ρομαντικός Κύκλος», «Αλληγορικός Κύκλος», «Ο Κόσμος Των Αγγέλων», «Βιβλικός Κύκλος», «Μεσαιωνικός Κύκλος», «Μυθολογικός κύκλος», «Ιστορικός Κύκλος», «Θαλασσογραφίες Και Ναυμαχίες», «Σύγχρονος Κύκλος», «Abstract» και «Πορτρέτα».
Who is Who:
Ο Γιάννης Νίκου σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από το 1965 ως το 1970, με δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη στη ζωγραφική και την Έλλη Βοϊλα στο ψηφιδωτό.
Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική και σκηνογραφία στην Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών, καθώς και κλασική κιθάρα. Ασχολήθηκε με την τοιχογραφία κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις.
Το 1982 είχε επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκθεση «150 Νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας» της Ε.Ε. Το 1984, ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσίασε το έργο του Γ. Νίκου στην ταινία «Ο σουρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική», που πήρε το Α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Κατά την περίοδο όπου ζει στην Ιταλία (1985-1990), η Νομαρχία της Umbria και το υπουργείο Τουρισμού, τον βραβεύουν για την δουλειά του, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης του Lugano του απονέμει τον τίτλο του magister και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση «Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης».
Το 1988 συμμετέχει στην VII Ευρωπαϊκή Biennale στην Ρώμη, όπου του απονέμεται και το βραβείο σχεδίου, για τον Κύκλο του «έργα με μολύβι».
Για το πολιτιστικό του έργο βραβεύθηκε στην Γένοβα με ειδικό βραβείο από την UNICEF.
Ο Γιάννης Νίκου εμφανίζεται: μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Ιταλία (Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη.
Ήταν ακόμη σε πολλές εκθέσεις, μουσεία τέχνης και ιδιωτικές συλλογές Σπολέττο, Τόντι, Ρώμη, Τορίνο, Σαβόνα), τον Καναδά (Τορόντο), Ελβετία (Βασιλεία), Γαλλία (Παρίσι), Μάλτα, Η.Π.Α (Νέα Υόρκη), Βέλγιο (Αμβέρσα, Βρυξέλλες) και Κύπρο (Λευκωσία).
Επίσης, για το έργο του γίνεται αναφορά σε εγκυκλοπαίδειες και βιβλία τέχνης.
Πληροφορίες: [email protected] | www.iannisnikou.com