Ναντίν Αμπντέλ Γκαφάρ: Η Ιδρύτρια του Art D’Égypte μιλά στo Αrtviews

Η καταξιωμένη Γαλλο-Αιγύπτια επιμελήτρια, εμπνεύστρια της ιδέας και ιδρύτρια του Art d’ Egypte μιλά για τα projects που οργανώνουν. .

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

Η Ναντίν Αμπντέλ Γκαφάρ, η καταξιωμένη Γαλλο-Αιγύπτια επιμελήτρια με βαθιά αγάπη για την αιγυπτιακή τέχνη και τον πολιτισμό, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προώθηση και ανάπτυξη της διασύνδεσης της αιγυπτιακής τέχνης με τον υπόλοιπο κόσμο. Ως θαυμάστρια της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, επιδίωξε να γεφυρώσει τα χάσματα των παραδόσεων της χώρας της με την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα.  

Για τους λόγους αυτούς, ίδρυσε μια ιδιωτική πολυδιάστατη εταιρεία που είχε στόχο να στηρίξει τις αιγυπτιακές τέχνες και πολιτιστικές πρωτοβουλίες.  

Η εταιρεία της σύντομα έγινε μια ισχυρή δύναμη στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Αιγύπτου με ποικίλες πρωτοβουλίες:  

Το «Culturvator» γεννήθηκε από την ανάγκη να επεκταθεί η εμβέλεια του Art D’Égypte και να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες κάτω από μια στέγη. Αποτελεί μια πολυδιάστατη πολιτιστική πλατφόρμα που συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την ενεργοποίηση χώρων για την προώθηση του πολιτισμού σε όλες τις δημιουργικές πειθαρχίες, καλύπτοντας όλες τις εικαστικές τέχνες. 

Το «Forever Is Now» είναι μια σύγχρονη έκθεση τέχνης που φέρνει κοντά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να αναλογιστούν το θαύμα μιας αρχαίας πολιτείας μέσω του φακού που δημιουργούν οι πρακτικές τους.  

Η ετήσια αυτή έκθεση πραγματοποιείται στον 4500 ετών ιστορικό χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τις Πυραμίδες της Γκίζας και την γύρω οροσειρά. Η έκθεση φαντάζεται ήχους αρχαίων τελετών, ζωντανών πολιτισμών και τις ψιθυρίσματα θαμμένων ιστοριών που περιμένουν ακόμα να ανακαλυφθούν. Ακολουθούν θεάματα που εκτείνονται από το ιστορικό παρελθόν μέχρι το παρόν – τονίζοντας ότι η κατανόησή μας για τον κόσμο είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη ταπισερί. 

Το «Forever is Now»  λειτουργεί ως ένας χώρος όπου οι καλλιτέχνες και το κοινό γίνονται σύγχρονοι αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα ως εργαλεία τους. Η χρήση ασυνήθιστων υλικών ενισχύει περαιτέρω την ιδέα ότι η τέχνη, όπως και η αρχαιολογία, απαιτεί ένα οξυμένο βλέμμα για το απρόβλεπτο και την ικανότητα να γιορτάσουμε το καθημερινό. Προσκαλώντας το κοινό να επανεξετάσει το οικείο, ανυψώνοντας το συνηθισμένο και βρίσκοντας τους θησαυρούς που κρύβονται μπροστά μας.  

Φέρνοντας κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο, η έκθεση περιλαμβάνει διαπολιτισμική ανταλλαγή με τις τοπικές κοινότητες, ενθαρρύνοντας υψηλό επίπεδο συμμετοχής με διάφορα κοινά, όχι μόνο επισκέπτες αλλά και τεχνίτες, φοιτητές και εργάτες, παρέχοντας έτσι νέους τρόπους πρόσβασης στη σύγχρονη τέχνη για τους αρχάριους.  

Το “Forever Is Now.04” είναι ένας ύμνος στην γοητεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ οι σύγχρονες εγκαταστάσεις είναι μια απόδειξη της συνεχιζόμενης εξέλιξης της τέχνης. 

Εμείς από τo Artviews μιλήσαμε με την εμπνεύστρια της ιδέας και ιδρύτρια του Art d’ Egypte για τα projects που οργανώνουν. 

Art D'Égypte
Greek epigram

Κυρία Γκαφάρ, μιλήστε μας για την φετινή έκθεση του Art D’Égypte και τα παράλληλα events που αναδείκνύουν τη διασύνδεση μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου; 

-Η φετινή έκθεση του Art D’Égypte εκμεταλλεύεται πλήρως τα ιστορικά μνημεία της Αιγύπτου. Με την διοργάνωση της έκθεσης του Forever Is Now, σε σημαντικές τοποθεσίες όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας και η Διεθνής Καλλιτεχνική Περιοχή του Καΐρου στο Κέντρο της Πόλης, παρουσιάζει την αναγέννηση αυτών των ιστορικών περιοχών. 

Αυτή η πρόσφατα ανακαινισμένη περιοχή, με αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, στέκεται ως μαρτυρία για τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους, την εποχή που ο Χεδίβης Ισμαήλ επιδίωξε να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ενώ η “Tale of Two Cities” στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αναγεννά τη σύνδεση ιστορίας και πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Αλεξάνδρειας.  

Η έκθεση δημιουργεί μια άμεση γραμμή σύνδεσης μεταξύ της καλλιτεχνικής καινοτομίας του παρελθόντος και του παρόντος, δημιουργώντας έναν ισχυρό διάλογο που αντηχεί σε παγκόσμια κοινά. 

Art D'Égypte
Alexandria bibliotheca

Με ποιους τρόπους προσεγγίζετε σημαντικά θέματα όπως η πολιτιστική ταυτότητα και η εθνική κληρονομιά της σύγχρονης Αιγύπτου;

-Τα projects μας εξετάζουν σημαντικά θέματα όπως η διατήρηση και η πολιτιστική ταυτότητα, αντλώντας ιδέες από τις πλούσιες ιστορικές αφηγήσεις της Αιγύπτου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρονται σε σύγχρονα προβλήματα.  

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τον φόντο των εμβληματικών τοποθεσιών, όπως οι Πυραμίδες, για να ενσωματώσουν παραδοσιακά στοιχεία στα σύγχρονα έργα τους, αμφισβητώντας το νόημα της κληρονομιάς σε έναν κόσμο σε εξέλιξη.

Μέσα από καινοτόμα μέσα και προβληματισμένα concepts, τα έργα τέχνης τιμούν όχι μόνο το παρελθόν της Αιγύπτου, αλλά εξετάζουν και τις σύγχρονες προκλήσεις της, προσφέροντας σημαντικές αντιλήψεις για το πώς η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να εμπνεύσει διάλογο σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.  

Αυτά τα έργα επανεξετάζουν την ιστορική ταυτότητα μέσα από τον σύγχρονο φακό, διατηρώντας την ουσία της Αιγύπτου, ενώ φαντάζονται ένα μέλλον επηρεασμένο από την κληρονομιά της. 

Nadine Abdel Ghaffar

Η ομάδα του Art D’Égypte εξειδικεύεται στην αγορά έργων Τέχνης, στη διαχείριση και επιμέλεια Συλλογών, στην εκτίμηση έργων και στη συμβουλευτική  

Πώς η έκθεση εξισορροπεί τις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης τέχνης με τις πλούσιες ιστορικές αφηγήσεις που αφορούν στην αρχαία Αίγυπτο;

-Η έκθεση εξισορροπεί με μαεστρία τις παγκόσμιες τάσεις της σύγχρονης τέχνης με τις ιστορικές αφηγήσεις της Αιγύπτου, προσκαλώντας μια ποικιλία διεθνών και τοπικών καλλιτεχνών να αλληλεπιδράσουν με την πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου.

Η φετινή λίστα περιλάμβανε 14 διεθνείς καλλιτέχνες και, για πρώτη φορά, υπάρχουν συμμετέχοντες από την Ασία, όπως Ινδοί και Κορεάτες, επεκτείνοντας την παγκόσμια απήχηση της έκθεσης. Οι προσκαλούμενοι καλλιτέχνες ενθαρρύνονται να αντιδράσουν στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τα ιστορικά τοπία της Αιγύπτου για να εμπνεύσουν τις δημιουργικές τους ερμηνείες. 

Είναι σπουδαίο ότι υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό και οι θεατές συνδιαλέγονται με τις αρχαίες και σύγχρονες πτυχές του αιγυπτιακού πολιτισμού. 

-Η επιμελητική ομάδα του «Forever is Now» έλαβε συνειδητές αποφάσεις για να συγκρίνει τα σύγχρονα έργα τέχνης με τους αρχαίους κληρονομικούς χώρους της Αιγύπτου.  

Τοποθετώντας έργα σύγχρονης τέχνης ανάμεσα στις Πυραμίδες της Γκίζας και άλλα εμβληματικά μνημεία, δημιουργείται μια τομή παρελθόντος και παρόντος, προσκαλώντας τους θεατές να αναλογιστούν τη συνέχεια της πολιτιστικής εξέλιξης της Αιγύπτου.

Οι καλλιτέχνες ενθαρρύνονται να αντιδράσουν σε αυτούς τους ιστορικούς χώρους, επιτρέποντας στις σύγχρονες αφηγήσεις τους να αντηχήσουν με τη διαχρονική σημασία των μνημείων.  

Αυτή η προσέγγιση γεφυρώνει την παραδοσιακή κληρονομιά με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, προάγοντας έναν διάλογο που αναθεωρεί τη σημασία του αρχαίου πολιτισμού στον σύγχρονο κόσμο. 

Art D'Égypte
Art D’Égypte

Πώς ερμηνεύουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες την έννοια της κληρονομιάς και της μνήμης μέσω του έργου τους, ειδικά σε έναν τόπο με μεγάλη ιστορική σημασία; 

-Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ερμηνεύουν την κληρονομιά και τη μνήμη ενσωματώνοντας τις δημιουργίες τους στα στρώματα της ιστορίας που περιβάλλουν τα αιγυπτιακά μνημεία.  

Τα έργα τους συχνά χρησιμοποιούνται ως αναστοχασμοί για το πώς η ιστορία επηρεάζει τις σύγχρονες ταυτότητες και τις μελλοντικές προσδοκίες. Χρησιμοποιώντας τα μνημειώδη σκηνικά τοποθεσιών όπως για παράδειγμα τις Πυραμίδες, οι καλλιτέχνες εξετάζουν τη διατήρηση, τη ροή του χρόνου και τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας. 

Οι σύγχρονες παρεμβάσεις τους αναδεικνύουν την διπλή σημασία της κληρονομιάς—τόσο ως κάτι κληρονομημένο όσο και ως κάτι που ξαναφαντάζεται—προσκαλώντας το κοινό να εμπλακεί με τα μνημεία ως ζωντανούς μάρτυρες της ανθρώπινης δημιουργικότητας. 

Το “Forever Is Now.04” είναι ένα project,  ύμνος στην πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ οι σύγχρονες εγκαταστάσεις είναι μια απόδειξη της συνεχιζόμενης εξέλιξης της τέχνης.

Ποιοι είναι οι πολιτιστικοί δεσμοί του Art D’Égypte με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής MENASA (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νότια Ασία);

-Οι πρωτοβουλίες του Art D’Égypte αντικατοπτρίζουν μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά με την Ελλάδα και την περιοχή MENASA.  

Αυτός ο δεσμός βασίζεται στις ιστορικές αλληλεπιδράσεις και τις κοινές καλλιτεχνικές επιρροές που έχουν διαμορφώσει τους πολιτισμούς της περιοχής για αιώνες.

Η έκθεση βασίζεται σε αυτό το concept, εμπλέκοντας καλλιτέχνες από αυτές τις περιοχές και τονίζοντας έναν συλλογικό διάλογο για την κληρονομιά, τη μνήμη του πολιτισμού και τη συγχώνευση διαφορετικών δημιουργικών παραδόσεων. Τέτοιες συνεργασίες υπογραμμίζουν την αλληλεξάρτηση των ιστοριών της περιοχής και των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών. 

Η έκθεση “Tales of Two Cities” ήταν μια πολύτιμη προσθήκη στο πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Γιατί ήταν σημαντικό για το Art D’Égypte να ενεργοποιήσει τόσο το Κάιρο (Γκίζα) όσο και την Αλεξάνδρεια; Είναι οι δύο πόλεις σε συνεχή πολιτιστική διαλογική;

-Η ενεργοποίηση τόσο του Καΐρου (Γκίζα) όσο και της Αλεξάνδρειας ήταν ζωτικής σημασίας για το Art D’Égypte, καθώς τόνισε την πολυδιάστατη πολιτιστική ταυτότητα της Αιγύπτου.  

Το Κάιρο, με τις εμβληματικές του Πυραμίδες, εκπροσωπεί την διαρκή κληρονομιά της Αιγύπτου ως λίκνο του αρχαίου πολιτισμού, ενώ η Αλεξάνδρεια, ιστορικά ως κέντρο γνώσης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, αναδεικνύει τις κοσμοπολίτικες διαστάσεις της χώρας.

Για μένα, αυτό το έργο είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ως Αλεξανδρινή με ρίζες στην Ελλάδα, θεώρησα ότι αυτή ήταν η ιδανική ευκαιρία να γιορτάσω τη προσωπική μου σύνδεση με την πόλη και την πλούσια κληρονομιά της. Η δική μου οπτική ήταν να φέρω την Αλεξάνδρεια στο πολιτιστικό προσκήνιο, αντικατοπτρίζοντας τη ιστορική της σημασία ως κέντρο πνευματικής και καλλιτεχνικής καινοτομίας.

Η συμπερίληψη του “Tales of Two Cities” στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας  υπογραμμίζει τη συνέχεια του πνευματικού και καλλιτεχνικού διαλόγου μεταξύ αυτών των πόλεων. Μαζί, σχηματίζουν μια πολιτιστική γέφυρα, που αναδεικνύει τον πλούτο της κληρονομιάς της Αιγύπτου, ενώ ενισχύει μια σύγχρονη αφήγηση συνεργασίας και καινοτομίας.  

Αυτός ο διάλογος ενισχύει τη σημασία της διατήρησης της διπλής ταυτότητας της Αιγύπτου ως ιστορικό θησαυρό και σύγχρονο πολιτιστικό ηγέτη. 

Photos: Georgia Kotretsos

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο φανταστικός κοινωνικός ρεαλισμός του Thomas Schütte

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο σύγχρονος εικαστικός Thomas Schütte γεννήθηκε το 1954 στη Γερμανία. Ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ. Από το 1973...

Τα αφαιρετικά ψυχογραφήματα του μεταπολεμικού κοσμοπολιτισμού

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Με το τέλος του αποτρόπαιου ανεπανόρθωτα Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου το 1944 αρχίζει η μεταπολεμική περίοδος της σύγχρονης τέχνης...

Ελένη Αρβανίτη: Με ενδιαφέρει να αφήνω ένα ερωτηματικό και μια επιτηδευμένη αβεβαιότητα

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη Ιστορικός Τέχνης Η Ελένη Αρβανίτη παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο "Carnal Deliberation", στο Goya space μέχρι το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this