Νέα έκθεση στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα!

Νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα

5 Αυγούστου – 3 Δεκεμβρίου 2023

Μουσείο Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Αθήνα
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι
T. 210 72 52 895, E. [email protected]

Ώρες Λειτουργίας:
Τετάρτη-Δευτέρα: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00-20.00, Τρίτη: κλειστά

Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον πρωταρχικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, στη νέα περιοδική του έκθεση που ανοίγει στις 5 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Το αφιέρωμα του Ιδρύματος σε ένα κομμάτι της τέχνης που δεν έχει ακόμη βρει την αναγνώριση που του αξίζει περιλαμβάνει περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από τη Συλλογή του Ιδρύματος, που φέρουν τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα: Aristide Maillol (1861-1944), Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901), Henri Matisse (1869-1954), Fernand Léger (1881-1955), Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque (1882-1954), Joan Miró (1893-1983) και Balthus (1908-2001).

Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν, μεταξύ άλλων, ολόκληρα τα λευκώματα «Les Maîtres du dessin – Aristide Maillol», «Δώδεκα λιθογραφίες» του Lautrec, «Τσίρκο» του Léger, «Η Θεογονία» του Ησίοδου εικονογραφημένη από τον Braque και τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Emily Brontë», έτσι όπως τα φαντάστηκε ο Balthus. Όσο για τους Matisse, Picasso και Miró, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξη της χαρακτικής και της κεραμικής κατά τον 20ο αιώνα.

Μέσα από την εξερεύνηση του κόσμου της χαρακτικής και της κεραμικής, στην έκθεση τονίζεται επίσης ο ρόλος-κλειδί πολλών συνεργατών που συμμετείχαν στην επεξεργασία των έργων, ανάμεσά τους ο Ambroise Vollard, ο Aimé, η Marguerite και ο Adrien Maeght, ο Tériade, ο Fernand Mourlot και η Suzanne Ramié.

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης θα πραγματοποιούνται, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεναγήσεις για το κοινό σε ελληνικά και αγγλικά καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Παράλληλα, το Μουσείο εξυπηρετεί αιτήματα για ομαδικές και ιδιωτικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (στα ελληνικά και στα αγγλικά), ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα της επιμελήτριας της έκθεσης Μαρίας Κουτσομάλλη-Moreau, Γλωσσάριο με όλους τους τεχνικούς όρους της χαρακτικής που είναι απαραίτητοι για την καλή κατανόηση των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί, καθώς και βιογραφικά σημειώματα των πολύτιμων συνεργατών που έδωσαν στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να διαπρέψουν στην τέχνη του πολλαπλού.

Διαβάστε περισσότερα

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Νανά Συγκούνα «Master στην εφηβεία»

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Πριν λίγες ημέρες, η Νανά Συγκούνα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Master στην εφηβεία- Ένα υπέροχο...

Η εκθαμβωτική εκφραση του Μωρίς ντε Βλαμένκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Μωρίς ντε Βλαμένκ / Maurice de Vlaminck γεννήθηκε το 1876 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν...

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this