Νία Hefe Φιλιογιάννη: “Η Πλατφόρμα τέχνης Cream Athens δημιουργήθηκε από απόγνωση στο ξεκίνημα μου στο χώρο της τέχνης”

Συνέντευξη στην Σοφία-Ηλιάνα Γεωργιάδη*

Με την Στεφανία ήμασταν συμφοιτήτριες στο Deree στο Visual Art. Είχαμε συνεργαστεί πολλές φορές για το Visual Art Society. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο (DEREE) Αμερικανικό κολέγιο Ελλάδος με πτυχίο Visual Arts and Art History έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στον επικοινωνιακό σχεδιασμό στο Central Saint Martins στο Λονδίνο.

Πριν λίγες μέρες συναντηθήκαμε και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία όχι μόνο για τα φοιτητικά μας χρόνια αλλά για το Λονδίνο όπου η Στεφανία διαμένει μόνιμα, για την πλατφόρμα τέχνης CREAM Athens που διευθύνει, καθώς και για τη συνεργασία της με τη γκαλερί Coningsby.

bio

Η καλλιτέχνιδα Νία Hefe Φιλιογιάννη ζει και δουλεύει στο Λονδίνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ασχολείται με τη ζωγραφική και την γλυπτική με κυρία υλικά της το κερί, την σιλικόνη και τα υφάσματα, εστιάζοντας στην ιδέα της πλαστικότητας και της αλλαγής.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο (DEREE) Αμερικανικό κολέγιο Ελλάδος με πτυχίο Visual Arts and Art History έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στον επικοινωνιακό σχεδιασμό στο Central Saint Martins στο Λονδίνο.

Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, η Νία συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία ιδρύοντας και έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του CREAM Athens, μιας πλατφόρμας τέχνης που διοργανώνει εκθέσεις τέχνης, εργαστήρια και καλλιτεχνικά meet-ups στο κέντρο του Λονδίνου υποστηρίζοντας νέους Έλληνες καλλιτέχνες.

Παράλληλα εργάζεται στο branding στο University of Arts London (UAL) του Λονδίνου.

Τα τελευταία 4 χρονιά στο Λονδίνο, η Νια έχει δουλέψει για το Βρετανικό Μουσείο, τo Royal Academy of Arts, τις γκαλερί Parasol Unit, Predella House, Lethaby gallery, Unfold κ.α. Επίσης έχει εργαστεί και ως καλλιτεχνικός μέντορας για την ψυχική υγεία στο Hackney (Λονδίνο). Άρθρα σχετικά με την πορεία της υπάρχουν στην Vogue, CNN Greece, Vice κ.α.

Λίγα λόγια για το “CREAM Athens”

Η ενδυνάμωση μέσω της τέχνης και της οπτικής απόλαυσης είναι τα βασικά στοιχεία της αισθητικής του.

Το Cream Athens ιδρύθηκε στην Ελλάδα, έχει ως βάση το Λονδίνο και μέσα στα δυο τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με το Hot Sauce Magazine, CNN Greece, Coningsby Gallery, Vogue, Creative Debuts κ.α.

Το 2017 διοργάνωσε μια σειρά μηνιαίων δημιουργικών συναντήσεων στο κεντρικό Λονδίνο προσκαλώντας τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανταλλαγής ιδεών. Αυτή η οργανική ανάπτυξη οδήγησε το δρόμο σε μια επιτυχημένη έκθεση στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2018 με τίτλο “The Neoprotofeminist show”.

Η έκθεση αυτή παρουσίασε 15 καλλιτέχνες, 1 fashion designer και 4 περιοδικά.

Φέτος, σε συνεργασία με τη γκαλερί Coningsby, μόλις ολοκληρώσαμε μια άλλη έκθεση με τίτλο “Whipped”, η οποία επικεντρώθηκε στα τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Brexit.

Εμπνευσμένη από την Αθήνα και τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Ηράκλειτο, ο οποίος ήταν ο πρώτος συγγραφέας που μιλούσε για τη ρευστότητα των πραγμάτων.

Δύο φορές κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι.” Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές, γιατί δεν θα είναι ο ίδιος ποταμός και δεν θα είναι ο ίδιος άνθρωπος.

Η έκθεση αυτή εγκαινιάστηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στην Coningsby Gallery, στην οδό Goodge και επέτρεψε σε 23 νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα νέο κοινό. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ήταν οι Alex Jones, Artemis Vergou, Camila Gonzalez Corea, Christina Anagnostou, Dimitris Ntokos, Elliot Avis, Emily Gaki, Eve De Haan, Fungai Marima, George Petsikopoulos, Henry Glover, Huang Chiachia, Irini Bachlitzanaki, John Valyrakis, Lauren Fejarang, Mara Kallinikou, Maria Kalaoglou, Neo Gilder, Nia Hefe Filiogianni, Odysseas Glykas, Pao Leng Kung, Sam Creasey and Samantha Rosewald.

Η έκθεση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών και είχε ελεύθερη είσοδο. Εκτός από τα 30 μοναδικά έργα τέχνης, το πρόγραμμα ήταν γεμάτο εκδηλώσεις και εργαστήρια που ενίσχυσαν την αλληλεπίδραση και τη δημιουργικότητα.

Είμαστε επίσης πολύ υπερήφανοι για τη χορηγία της Fix Hellas, Οtto’s Athenian Vermout, Amanthus, UAL Students Union, Cass Art, Panopus printing και Great Art.

-Μίλησε μας για την εμπειρία σου στο εξωτερικό στο χώρο της τέχνης. Είναι ευκολότερο να δραστηριοποιείται ένας νέος καλλιτέχνης στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα;

-Το Λονδίνο έχει πολλές παραπάνω ευκαιρίες στον χώρο της τέχνης σε σχέση με άλλες πόλεις και αυτό δημιουργεί μια ελπίδα. Όσο ήμουν στην Ελλάδα ένιωθα πως όλα ήταν πολύ περιορισμένα ως προς την εξέλιξη μου σαν καλλιτέχνης. Όταν ήρθα στο Λονδίνο την επόμενη κιόλας μέρα είχα κλείσει συνεργασία με μια γκαλερί και αυτό έκανε την αλλαγή αυτή ακόμα πιο εύκολη.

Sancta-47 II, wax panel, Nia Hefe Filiogianni

-Μίλησε μας για την πλατφόρμα τέχνης CREAM Athens. Ποιος είναι ο στόχος της και πόσο επιβοηθητική είναι για τους νέους καλλιτέχνες;

-Το CREAM Athens ξεκίνησε όταν τέλειωσα το DEREE μέσα από την απόγνωση μου για καλλιτεχνικές συνεργασίες στην Αθήνα.

Αποφάσισα να δημιουργήσω μόνη μου αυτό το οποίο αναζητούσα. Το CREAM Athens έχει ως στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών -ειδικά Ελλήνων- στο εξωτερικό. Αυτό γίνεται μέσω εκθέσεων, σεμιναρίων καθώς και μέσα από το site μας.

– Τι αποκόμισες από την συνεργασία σου με τη γκαλερί Coningsby;

-Κάθε συνεργασία είναι σημαντική για την πλατφόρμα. Η συνεργασία ήταν εξαίρετη και είμαστε σε επικοινωνία καθώς μας έγινε πρόταση για επόμενη συνεργασία μας το 2020.

– Λονδίνο και Brexit. Τι σημαίνει για σένα;

Το Brexit μας έχει ταρακουνήσει είναι γεγονός. Ο κύριος λόγος είναι επειδή δεν ξέρουμε ακόμα τι θα συμβεί. Δεν προβληματίζομαι παρ’ όλα αυτά. Αν το Λονδίνο εξελιχθεί ακατάλληλο για μένα, θα μετακομίσω αλλού. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου οι τέχνες είναι σε άνθηση. Υπάρχουν πάντα εναλλακτικές αρκεί να βλέπεις τα πράγματα θετικά.

-Ξεχωριστές στιγμές από τα φοιτητικά χρόνια στο Deree;

-Στο Deree πέρασα τα καλύτερα χρονιά μου καθώς η όλη εμπειρία του πανεπιστήμιου ήταν καταπληκτική. Οι εγκαταστάσεις, η ποικιλία μαθημάτων, οι καθηγητές και οι συμμαθητές μου έπαιξαν ρόλο σε όλο αυτό το “ταξίδι”.

“latex panel, Nia Hefe Filiogianni”

Τον τελευταίο καιρό δουλεύω πολύ με λατέξ και υφάσματα για μια καινούργια σειρά έργων που θα είναι βασισμένη σε αρχαίους μύθους και την συσχέτιση τους με την σύγχρονη καθημερινότητα

-Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;

-Αυτόν τον καιρό τα απογεύματα μετά την δουλειά είναι αφιερωμένα στα καλλιτεχνικά έργα που ετοιμάζω για το 2020, καθώς και στις επόμενες εκθέσεις του Cream Athens. Νιώθω πως κάνω δυο φουλ τάιμ δουλειές αλλά πάντα πίεζα τον εαυτό μου τόσο, οπότε το έχω συνηθίσει. Για να έχεις τα ποθητά αποτελέσματα, θα πρέπει να δουλεύεις σκληρά και με πείσμα.

Τον τελευταίο καιρό δουλεύω πολύ με λατέξ και υφάσματα για μια καινούργια σειρά έργων που θα είναι βασισμένη σε αρχαίους μύθους και την συσχέτιση τους με την σύγχρονη καθημερινότητα.

“latex panel, Nia Hefe Filiogianni”

Βρείτε τα τελευταία μου εργα στο site μου www.niahefe.com καθώς και στο Instagram @Nia_Hefe

Social media:

www.niahefe.com   |  

@nia_hefe    |   [email protected]

www.creamathens   |   @creamathens   |   [email protected]

*H αρθρογράφος Σοφία-Ηλιάνα Γεωργιάδη είναι Conceptual Designer, εικαστικός

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Γαλλίας στηρίζει το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» 

Τo ελληνικό ινστιτούτο πολιτιστικής διπλωματίας Γαλλίας στο Παρίσι παρουσιάζει την πολιτιστική φιλανθρωπική εκδήλωση Diner de Gala-Defile με θέμα: « La danse et la mode...

Φεντερίκο Φελίνι: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Ιταλικού σινεμά

Γράφει η Μαρία Δήμου Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σινεμά», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το όνομα του μέγιστου, Φεντερίκο...

Αλέκος Κυραρίνης: Σε μια προσωπική γραφή δεν κατασταλάζεις, αναδύεσαι

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια: Ζέτα Τζιώτη  O Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 αλλά μεγάλωσε στο νησί της Παναγίας στην Τήνο....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this