Oι μύθοι όλου του κόσμου στην The Blender Gallery

Η έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου με τίτλο "Μύθος" θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020.

Η The Blender Gallery σε συνεργασία με τη Varvara Roza Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου με τίτλο ΜΥΘΟΣ.

Η σειρά: Μύθος

Ο Μανώλης Αναστασάκος προσεγγίζει τους μύθους όλου του κόσμου με συνέπεια και με αριστοτεχνικές δομές στο έργο του. Παρουσιάζει κατ’ουσίαν τις αρχέγονες δυνάμεις της εικόνας σε επίπεδο αφαίρεσης και τον πνευματικό λυρισμό της σε επίπεδο πλουραλισμού.
Είναι μύθοι που ξεπηδούν από τα βάθη της ύπαρξης και εξυμνούν κάθε λογής ανθρώπινες πολυεπίπεδες εσωτερικές ετεροτοπίες.

Η σειρά «Μύθος» είναι τόσο μία γενική εικόνα του κόσμου μας πλασμένη από ιστορίες πανανθρώπινες μέσα στον χρόνο, όσο και μια ειδική εικόνα του εαυτού μας. Καθώς ο θεατής-δέκτης αναλύει τα έργα αυτά με αισθητικούς αλλά και με πνευματικούς όρους , οι ειδικές λεπτομέρειες τους είναι αυτές που διανθίζουν την αρχική γενική εικόνα.

Ο άνθρωπος είναι πλασμένος από ιστορίες και εμπειρίες μέσα στον χρόνο. Αναζητούμε αυτές τις ιστορίες στην πιο αρχαιά τους μορφή στο έργο του Αναστασάκου και συνάμα, συνέχεται σε αυτήν την θέαση μια φρέσκια και ρηξικέλευθη σύγχρονη οπτική ενός νέου λεξιλογίου στην ίδια την τέχνη.

Είναι μία τολμηρή προσέγγιση που ενώνει τα μέχρι χτες ανόμοια άκρα της τέχνης. Την αφαίρεση & το μίνιμαλ, με το μπαρόκ και τον πλουραλισμό της εικόνας, σε μία σύνθεση μυθικού βάθους. Το κάθε ένα από αυτά τα έργα τέχνης σαν αντικείμενο, οργανώνετε στα χέρια του καλλιτέχνη τόσο με ελευθερία όσο και με ασκητική εγκράτεια και γι’ αυτό, το εκάστοτε έργο, συντηρεί και συνέχει μέσα του σ’ αυτό το ανώτερο πάλεμα, την αίσθηση του ιερού.

Η σειρά μύθος, επιτρέπει στο θεατή, να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που διαβάζει ένα έργο τέχνης. Τα έργα αυτά γίνονται εφαλτήριο για να παντρευτούν ιστορίες αρχετυπικές με το σήμερα με έναν φρέσκο και αριστοτεχνικό τρόπο. Προσκαλούν τα μάτια και το πνεύμα μας σε ένα εικαστικό και σχεδόν Μυθικό άβατο.

Η σειρά Μύθος, είναι μια εικονοπλαστική λαβυρινθώδη ευθεία, πλασμένη από αυτό που ονομάζουμε όλοι αβίαστα ζωή και μυεί τον θεατή, με μέσο τον χρόνο θέασης των έργων αυτών σε ένα νέο λεξιλόγιο στην τέχνη και στους μύθους του κόσμου. Μέσω της απόστασης, της ανάλυσης και της κριτικής σκέψης του εκάστοτε θεατή, το έργο αποκαλύπτει τις κρυφές πτυχές του και εμφανίζει την πραγματική του φύση, η οποία εν τέλει αντανακλά την φύση του ίδιου του θεατή.

Rino Sabella, Art commentator

Manolis Anastakos, Huangdi Myth, 130×150, Graphite and acrylic on canvas

Who is Who

Ο Μανώλης Αναστασάκος είναι Έλληνας καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, καλών τεχνών, την εικαστική ψυχοθεραπεία και την σκηνοθεσία αποσπώντας κρατικές υποτροφίες και συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έχει μελετήσει σε εργαστηριακό επίπεδο εντός και εκτός Ελλάδος τις τεχνικές της υαλουργίας και ξυλογλυπτικής. Επίσης, έχει μελετήσει και ασχοληθεί με την φωτογραφία, τη σκηνογραφία και την αγιογραφία. Έχει συμμετάσχει και εκπροσωπήσει την Ελλάδα με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική αποσπώντας διεθνή βραβεία και επαίνους για το έργο του. Δραστηριοποιείται ως ζωγράφος, τοιχογράφος, γλύπτης, εικονογράφος, χαράκτης, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και επιμελητής εκθέσεων.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο κέντρο “Βιομιμητισμός Ελλάδος, έρευνας και καινοτομίας” στο τμήμα της τέχνης. Έχει εργαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο, σε εκδοτικούς οίκους και στην τηλεόραση. Έχει λάβει μέρος στο τμήμα γλυπτικής, ζωγραφικής και σκηνογραφίας στην 28η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Είναι μέλος του ιδρύματος εικαστικών τεχνών “Α.Τάσσος”. Έργα του βρίσκονται ήδη σε Μουσεία σύγχρονης τέχνης εντός και εκτός Ελλάδος και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Ενδιαφέρεται για την τέχνη του δρόμου σε επίπεδο τοιχογραφίας και μεγάλων εικαστικών εγκαταστάσεων στον δημόσιο χώρο. Αρκετά μνημειακών διαστάσεων έργα του βρίσκονται στον δημόσιο χώρο, μέσωευρωπαϊκών προγραμμάτων και κρατικών συνεργασιών.

Το έργο του έχει προβληθεί, δημοσιευθεί τόσο στον Ελληνικό Τύπο όσο και στο εξωτερικό, μέσα από εξώφυλλα σε εφημερίδες, σε αφιερώματα σε ντοκιμαντέρ, σε συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους, σε συνεντεύξεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Ως επίκεντρο της εσωτερικής του ανησυχίας, είναι η αναζήτηση της απάντησης πίσω από την τάση των ανθρώπων να μπερδεύουν την ασφάλεια με την ευτυχία και με πιο τρόπο, οι εικαστικές εκφάνσεις της τέχνης, μπορούν να αναμορφώσουν την πνευματική δομή του εκάστοτε θεατή, με γνώμονα την αισθητική και την κριτική σκέψη. Δεν έχει ακόμα καταλήξει, κατά τα λεγόμενα του κάπου, αλλά είναι σίγουρο, ότι του αρέσει να αναζητά.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ώρες Λειτουργίας έκθεσης
Τρίτη: 10:00-18:00
Τετάρτη-Παρασκευή: 10:00-20:00
Σάββατο: 12:00-16:00

The Blender Gallery
Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα, 16674
213 0280 597
[email protected]
www.theblendergallery.com

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Νανά Συγκούνα «Master στην εφηβεία»

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Πριν λίγες ημέρες, η Νανά Συγκούνα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Master στην εφηβεία- Ένα υπέροχο...

Η εκθαμβωτική εκφραση του Μωρίς ντε Βλαμένκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Μωρίς ντε Βλαμένκ / Maurice de Vlaminck γεννήθηκε το 1876 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν...

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this