Πλησιάζει η πρεμιέρα της νέας παράστασης του Στέφανου Κακαβούλη στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο λόγος για τον θεατρικό μονόλογο “Βιτρούβιος” που οραματίστηκε ο ηθοποιός και δημιουργός, αντλώντας έμπνευση από το διάσημο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο “Άνθρωπος του Βιτρούβιου”, ένα από τα πιο μυστηριώδη και πολυσυζητημένα σύμβολα της Αναγέννησης που μέσα στους αιώνες ταυτίστηκε με την αναζήτηση της τελειότητας. Η παράσταση ανεβάζει αυλαία στις 10 Μαΐου για ένα σύντομο κύκλο.

Ο Κακαβούλης, που υπογράφει και το κείμενο, μας μεταφέρει σε ένα ατελιέ γεμάτο σύμβολα, μυστικά και υπαρξιακές αποκαλύψεις. Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χρήστος Δήμας, φωτίζει τη ψυχοσύνθεση, τις αγωνίες και τη ζωή του ‘Άντρα στη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Ντα Βίντσι στο ατελιέ του. ‘Όπως εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στο “α”: “Αυτό που με ενέπνευσε να φέρω τον ‘Άνθρωπο του Βιτρούβιου στη σκηνή με αυτόν τον τρόπο είναι η αγάπη για τη διάνοια που λέγεται Ντα Βίντσι… Οι κώδικες και οι συμβολισμοί πίσω από αριστουργήματα όπως η ‘Μόνα Λίζα’ ή ‘Ο Μυστικός Δείπνος’ με γοήτευαν”.
Ο ‘Άντρας – Βιτρούβιος απευθύνεται άμεσα στο κοινό, το οποίο λειτουργεί ως ο ίδιος ο Ντα Βίντσι, απογυμνώνοντας τον εαυτό του – κυριολεκτικά και μεταφορικά – μπροστά στον δημιουργό του. Μέσα από έναν λόγο που κινείται ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ποίηση, η παράσταση ξεδιπλώνει ερωτήματα για την ύπαρξη, το σώμα και το αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας. “Ο Βιτρούβιος δεν έχει όνομα, δεν ξέρουμε αν υπήρξε. Με το δικό μου μυθοπλαστικό πινέλο παίρνει μορφή – έχει παρελθόν, ανάγκες, φοβίες, ελπίδες”.

Η σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Δήμα δίνει έμφαση στη σωματικότητα και την εκφραστικότητα του μονολόγου, μετατρέποντας τον Βιτρούβιο σε καθρέφτη των θεατών, που καλούνται να αναλογιστούν τη δική τους θέση απέναντι στη δημιουργία, το σώμα και την ανάγκη για νόημα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Μιχάλης Σδούγκος, τους φωτισμούς ο Φώτης Μήτσης και την πρωτότυπη μουσική ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου.